INZERCE

Vláda sebrala obcím peníze, ty budou bojovat o přežití 

Vláda sebrala obcím peníze, ty budou bojovat o přežití 
Tomáš Zdechovský

Poslanecká sněmovna přehlasovala pozměňovací návrhy Senátu a potvrdila, že se na podpoře OSVČ a malých firem zasažených opatřeními proti šíření koronaviru mají ze třetiny podílet též obce a kraje. Ty tak v rámci krácení rozpočtového určení daní přijdou o podstatnou část peněz ze svých rozpočtů. Konkrétně obce o 11 miliard a kraje o 4 miliardy korun.

Jak dokázala analýza od organizace Hlídač státu, realita vládní podpory firmám těžce kulhá za sliby, protože z plánovaných téměř 1 200 miliard k 27. květnu vyplatili pouze 51 miliard. Jediné, co vláda Andreje Babiše tak udělala skutečně rychle, jednoduše a účinně, je tenhle zásadní zásah do rozpočtů obcí. A aby nebylo absurdit málo, prý jim to bude částečně “kompenzovat” dotacemi.

Dotace nikomu nebudou přiznávány automaticky

Jenomže jakékoliv dotace jsou nenárokové a obce na vše budou muset složitě vypracovávat projekty, čímž se jen zvedne už tak dost vysoká administrativní zátěž. Žadatelé je navíc často ani nedostanou prostě proto, že nebudou mít investiční hotovost na povinnou spoluúčast – právě tyto peníze jim totiž stát vezme.

Jediným výsledkem tak budou neudržované, rozbité silnice a chodníky, zanedbaná veřejná zeleň, nedokončené vodovody, kanalizace, žádná nová místa ve školkách nebo zrušené projekty na sociální bydlení. V mnohých menších obcích to omezí i společenský život, protože budou muset omezit i pořádání různých akcí a závodů, kdy budou horko těžko dávat dohromady finance aspoň na to úplně nejnutnější.

Od státu je to podpásovka

Starostové obcí se shodují, že letošní rozdělané akce dokončí, ovšem v příštích letech je s velkou pravděpodobností čekají problémy. „Pro nás to bude znamenat, že dostaneme asi o tři miliony korun méně, takže v příštím roce zřejmě odložíme plánované opravy ulic,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka. V Pištíně na Českobudějovicku zase hrozí, že v následujících letech nepostaví vodovod do místní části Zálužice.

Šumavská Kvilda s necelými dvěma stovkami stálých obyvatel patří k oblíbeným střediskům cestovního ruchu. Ten ji sice přináší relativně dost peněz za poplatky z parkování, ubytování apod., ale na řešení zásadních problémů je to málo, jak objasnil starosta obce Václav Vostradovský: „Nutně potřebujeme postavit nový vodojem, protože současný už nestačí. To je pro nás klíčová záležitost. Máme slíbenou dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která činí 65 % celkových nákladů. Máme ovšem smůlu, protože dřív to bylo 85 %. Celkově bude tato akce stát asi 15 milionů korun, přičemž náš roční rozpočet činí 7 až 8 milionů korun.“

Starosta následně dodal, že kvůli tomu budou muset odložit nebo omezit jiné akce: „Odsuneme proto revitalizaci středu obce a výstavbu veřejných toalet a omezíme údržbu veřejné zeleně. Je to od státu taková podpásovka,“ postekl si ještě Vostradovský.

Když nebudou projekty od obcí, nebudou mít zakázky ani ti živnostníci

Podpora drobných živnostníků a malých firem kvůli ztrátám v koronavirové krizi je samozřejmě správná, ale vláda by měla peníze hledat jinde než v rozpočtech obcí a krajů. Tuto záležitost je třeba posuzovat z širšího hlediska. Nejedná se totiž jenom o obce, ale například i o projekční a stavební firmy, což jsou tisíce lidí, kteří se podílejí na obecních zakázkách, a nyní tak přijdou o práci oni.

Místo toho, aby vláda právě investovala do co nejvíce projektů obcí a krajů, aby lidé měli pracovní příležitosti a znovu se tak rozhýbala ekonomika, vlastně jen přinutí obce vydat se nesystémově z peněz, kdy se jen vytvoří neudržitelná situace. Pomyslně tak jen vyloví všechny ryby z obecního rybníka, ty po jedné rozdají a až se po chvilce sní, nebudou ani ryby, ani živnostníci, protože ty jen jedna ryba na dlouho nenakrmí.

 

 

FacebookTwitter