Lukáš Otys: Povinné české potraviny? Jen další byznys pro giganty jako Agrofert

    Potravinová soběstačnost a povinnost, aby 85 % nabízeného zboží v obchodech pocházelo z Česka, nejsou ničím jiným než líbivými hesly, které nakonec poškodí české zákazníky i samotné české podnikatele a zemědělce. Návrh z pera poslanců ANO a SPD se sice tváří vlastenecky, ale ve skutečnosti plive do tváří všem těm, kteří se snaží vyrábět kvalitní a poctivé potraviny navzdory všudypřítomné byrokracii. Nejen, že koronavirová krize nejhůře zasáhla právě malé živnostníky, včetně zemědělců a výrobců potravin, ale ještě je vláda svými opatřeními hodila přes palubu. Slibovaná pomoc se vleče a oni doslova bojují o přežití.

    Nejprve tu byl zákaz farmářských trhů, které pro drobné zemědělce a malé potravinářské výrobce tvoří většinu odbytu. Tento absurdní zákaz platil i v době, kdy lidé mohli takřka bez omezení nakupovat v obřích hobbymarketech. Podle ministra Havlíčka prý proto, že hobbymarkety mají vysoké stropy. Jenže farmářské trhy konané pod širým nebem, kde se prodává ovoce, zelenina, maso, pečivo i mléčné výrobky z blízkého okolí, zřejmě byly potravinářským gigantům trnem v oku. Občanům tak nezbylo nic jiného než nakupovat potraviny v supermarketech, kam se malí výrobci vůbec nemají šanci dostat.

    Chystaná legislativní změna znamená jen nebezpečný experiment, na kterém mohou vydělat jen ti nejsilnější schopní zásobovat obchodní řetězce. Ostatní nemají šanci. Zatímco pro Babišův Penam, který si postavil další výrobní linku na toastový chleba za evropské peníze, znamená návrh zákona ještě větší odbyt a spolehlivou likvidaci konkurence v podobě malých pekáren, které ze své podstaty nejsou schopny zásobovat celé sítě supermarketů a hypermarketů, pro poctivé podnikatele vyrábějící nešizené potraviny je to jen další hřebíček do rakve.

    Já ale nechci jíst potraviny, které vyjedou z výrobní linky Agrofertu. Chci podporovat opravdu české zemědělce, kteří nezanevřeli na tvrdou práci a místo řepky pěstují ovoce a zeleninu. Chci dávat prostor menším mlékárnám, které jogurty nezahušťují škrobem, ale vyrábí je tak, jak mají. Chci jíst uzeniny, u kterých mi nikdo nelže o obsahu masa. A stejně tak budu hájit ty, kteří navzdory byrokracii a tomu, že si své zákazníky musí najít sami a také před nimi svými výrobky obstát bez štědrých dotací. Nechci se vracet zpět k centrálně plánovanému hospodářství a nedostatku zboží v obchodech jen proto, že někdo nahoře rozhodne a promění populistickou hloupost ve zcela vážně míněný návrh. Nastal čas zatáhnout na záchrannou brzdu a zastavit dřív, než bude pozdě.

     

    FacebookTwitter
    Sdílejte
    Předchozí článekVláda sebrala obcím peníze, ty budou bojovat o přežití 
    Další článekJe skutečně nezbytné vtahovat komerční (ale státem vlastněné) firmy pod režim zakázkového zákona?
    Lukáš Otys
    Lukáš Otys je celostátním místopředsedou TOP 09, předsedou karlovarské krajské organizace a předsedou pracovní skupiny TOP 09 pro podnikání. Spoluvlastní francouzskou cukrárnu Saint-Tropez, která si zakládá na kvalitních surovinách a tradiční cukrárenské tvorbě. Lukáš Otys je také aktivní v osvětě “moderních gentlemenů” a navrácení vlastností jako “slušnost” a “opravdovost” na špičku charakterových vlastností v naší společnosti. Za tímto účelem publikuje na svém blogu a také vydal knižní titul “Kuchařka stylu moderního muže”. Do politiky vstoupil, protože má pocit, že současná Vláda vnímá podnikatele a živnostníky primárně jako zloděje, které je potřeba šmírovat a byrokratickou šikanou od podnikání odradit. Lukáš Otys právě malé podnikatele vnímá jako základ pro pestrou nabídku kvalitního zboží a služeb a celkové obohacení společnosti. Cílem jeho pracovní skupiny proto budou návrhy takových novel zákona, které pomohou skutečně narovnat podnikatelské prostředí. Současná úprava totiž zvýhodňuje velkofirmy a velkopodnikatele. Lukáš Otys také opakovaně zdůrazňuje, že české politice je třeba vrátit slušnost a důstojnost. Své politické angažmá proto hodlá zasvětit i pozvednutí politické kultury.