INZERCE

Nouzový stav podle Vlády ČR? Jako léčba hypertenze sádrou

0
Nouzový stav podle Vlády ČR? Jako léčba hypertenze sádrou

Lékař, který by nám léčil vysoký tlak tím, že nám dá ruce do sádry, by zpochybnil svou odbornost a možná bychom pochybovali o jeho zdravém rozumu. Jistě bychom takovou léčbu odmítli a vyhledali bychom jiného lékaře.

Česká republika je v takové situaci – máme vládu, která není schopná zemi v koronakrizi řídit, a místo rozumných opatření, místo záchrany nejohroženější skupiny občanů a místo toho, aby s námi normálně komunikovala, ordinuje nám vláda nouzový stav.

Vláda je neschopná, jediné, co umí je dát celou společnost do sádry. Máme smůlu, že nemůžeme jít k jinému lékaři, k jiné vládě. Podnikatelské odbory už třikrát vyzvaly vládu k demisi. Říkáme vládě, ať odstoupí, když zjevně řízení státu nezvládá, ale ona nechce. Nedivme se, pan premiér a ministři by se těžko dobrovolně vzdali moci a koryt plných státních zakázek, dotací a provizí.

Zamysleme se nad tím, proč vláda tak umanutě trvá na nouzovém stavu:

Nouzový stav je zákonné opatření, které dává vládě mimořádné pravomoci a výrazně zvyšuje její moc nad zemí a občany.

Nouzovým stavem vláda zakrývá svou neschopnost zvládat řízení země v kritické situaci.

Nouzový stav si chce premiér vynutit i za cenu morálního vydírání: „Pokud někdo zítra (ve čtvrtek) neschválí nouzový stav, bude přímo odpovědný za smrt našich spoluobčanů,“ řekl Andrej Babiš novinářům. Tak to ne, pane premiére Babiši! Vy jste zodpovědný za smrt tisíců lidí, kteří zemřít nemuseli, kdybyste jen nezneužíval nouzový stav, kdybyste se místo vypínání ekonomiky a šíření paniky staral se o záchranu starých a nemocných lidí.

V nouzovém stavu už žijeme v průběhu obou covidových roků 199 dnů! Vládní opatření pro zvládnutí epidemie nejsou navzdory nouzovému stavu srozumitelná a odůvodněná. Babišův kabinet už od jara 2020 nedokázal představit žádný plán k řešení epidemie. Vláda nemá vůbec žádnou představu, jaká opatření budou platit zítra. Neexistuje žádný plán kromě toho nechat zavřené malé obchody, provozovny a služby. Pro živnostníky a drobné podnikatele nefungují kompenzační programy a pomoc – spíše almužna, přichází-li, tak s mnohaměsíčním zpožděním. Podnikatelské odbory upozorňují, že vláda zakázala živnostníkům a drobným podnikatelům pracovat. Děti nechodí téměř rok do školy. Nelze sportovat, divadla, kina a muzea jsou zavřená. Restrikce a zákazy vláda při tom vždy zdůvodňovala tím, že to jsou místa, kde se virus nadměrně šíří, což nikdy neprokázala! Vzhledem k tomu, že počty hospitalizovaných již dlouhé týdny neklesají, nemocnice jsou přeplněné, jejich personál na pokraji sil a počty zemřelých nadále rostou, je evidentní, že vláda koronakrizi řeší podle pocitů a nikoli podle relevantních dat. K tomu nouzový stav nepotřebuje. Některé opoziční strany se nechaly slyšet, že by možná podpořily prodloužení nouzového stavu za slib, že vláda otevře dětem školy či ukončí devastaci malého podnikání. Tak to Podnikatelské odbory považují za zbytečné politikaření. K čemu je vyjednávání o školách či o podnikání, když stačí poslat nouzový stav tam, kam patří – do archívu zákonů. Ukončete nouzový stav a školy se otevřou, budeme si moci koupit boty a oblečení, dětem pastelky a hračky a budeme moci sportovat na čerstvém vzduchu. A že prý nebude moci vláda použít ke zvládánÍ krize třeba armádu? Tyhle bulíky si nedáme na nos věšet! Vláda vždy(!) může požádat generální štáb AČR o pomoc jejich profesionálů. Poslanecká sněmovna má podle Podnikatelských odborů nyní šanci uplatnit svou kontrolní pravomoc. Odmítnutí nouzového stavu neznamená kolaps nemocnic. Ten způsobuje vládní chaos, který se tragicky promítá například na situaci v Chebu. Odmítnutí nouzového stavu je první krok, který vede ke zmírnění společenského napětí. Tím druhým krokem je demise Babišovy vlády.

P.S. Vzkaz pro pana Babiše: Pokud to bez nouzového stavu nedokážete a bojíte se, že začne umírat ještě více lidí, než vám umírá dosud, odstupte! Jinak se zbaběle nezbavujte odpovědnosti.

FacebookTwitter