INZERCE

Nízká nezaměstnanost ovlivňuje také trh s kancelářskými prostory

Nízká nezaměstnanost ovlivňuje také trh s kancelářskými prostory
Štěpán_Šatoplet_JLL

Pražský trh s kancelářskými prostory zažívá od začátku loňského mírný pokles poptávky a obsazenosti. Pokles pozorujeme ve srovnání se situací na trhu oproti silným rokům 2016 až 2018. Firmy v současné době omezuje především nedostatečná nabídka a také náklady spojené s přestěhováním jejich sídla do nových prostor. Podle našich analýz v posledním čtvrtletí roku 2019 bylo v Praze dostavěno 6 administrativních budov o celkové ploše 90 100 m2, díky čemuž se celkový objem dodaný na pražský kancelářský trh za minulý rok navýšil na 203 tisíc m2 kancelářské plochy. Podíl kanceláří třídy A tvoří zhruba 74 %, nejmodernější kancelářské prostory třídy AAA představují 22 % celkového objemu. Přestože tempo výstavby zůstává relativně silné a v příštích dvou letech očekáváme dokončení přibližně 246 700 m2 kancelářských prostor, které jsou aktuálně ve výstavbě, firmám tato nabídka nestačí.

Klesající poptávka se týká především nových kanceláří. Oproti tomu podíl prodloužených smluv, tzv. renegociací, má stoupající tendenci. Důvodů proto je více a na pražský kancelářský trh má vliv hned několik faktorů. Postavení nových nájemců ztěžuje mimo jiné fakt, že je trh nakloněn na stranu majitelů budov v preferovaných kancelářských lokalitách, kteří necítí vzhledem k dostatku zájemců potřebu poskytovat tak vysoké pobídky jako v minulosti. Jejich objem se nyní pohybuje přibližně na třetinové hodnotě oproti rokům 2014 a 2015 a firmy jsou tak vzhledem k vysokým nákladům, spojeným se zajištěním fit-outu při rozhodování o svém přesunu, zdrženlivější.

Jedním z hlavních faktorů, který negativně ovlivňuje vůli firem stěhovat se, je přetrvávající nízká nezaměstnanost a neochota státu více otevřít pracovní trh. Dalším neopomenutelným činitelem je také současná nabídka volných kanceláří. V Praze přetrvává nízká neobsazenost a nových atraktivních projektů v dobrých lokalitách je velmi málo. Firmy tak nemají mezi projekty velký výběr, kam se mohou přestěhovat, a velká část prostor, které jsou aktuálně ve výstavbě, má navíc již zajištěné nájemce.

Dalším a výhledově zásadním faktorem, který ve výsledku může ovlivnit i výši nájemného, jsou rostoucí stavební náklady. Ty ovlivňuje růst cen energií, stavebních materiálů a také cena pracovní síly u stavebních prací. Všechny tyto okolnosti se v dlouhodobém horizontu pravděpodobně promítnou i do výše nájmu. Aktuálně vznikající projekty jako Smíchov City v Praze 5, Port 7 v Praze 7 nebo nová administrativní čtvrť DOCK IN v Praze 8 se již musí s vyššími náklady na stavbu potýkat a proto se dá předpokládat, že budou tento fakt promítat i v nájemném za své kanceláře. Následně lze předvídat, že se trend vyšších nájmů objeví i u dalších administrativních projektů, a to především v prémiových lokalitách.

Situaci u nás ovlivňuje také ekonomické dění ve světě – například bezpečnostní situace, obchodní vztahy mezi USA a Čínou, či aktuální témata jako dopad koronaviru na světovou ekonomiku nebo odchod Velké Británie z EU. Na český trh má pak klíčový dopad stav německé ekonomiky, kde již pozorujeme zpomalení v automobilovém průmyslu, který je s českou ekonomikou úzce provázán. Všechny tyto faktory pak mají vliv na to, že jsou firmy při rozhodování o svých investicích, včetně stěhování, opatrnější.

FacebookTwitter
Previous article Debata o povolenkách a naděje jménem biometan
Next article Právní pohled na koronavirus (COVID-19)
Štěpán Šatoplet je vedoucím oddělení pronájmů kancelářských nemovitostí v JLL. Na realitním trhu má více než 16 let zkušeností. Během své kariéry působil v několika společnostech na různých pozicích od marketingu až po obchodní oddělení. Na starost měl také business development, díky čemuž získal řadu zkušeností, které nyní může využít na své současné pozici. V návaznosti na své pracovní zkušenosti je schopen identifikovat potřeby klientů a najít pro ně ideální řešení. Do JLL nastoupil v roce 2017. Je zodpovědný za tým zkušených odborníků zabývajících se poradenstvím v oblasti pronájmu kancelářských nemovitostí. Nyní zastává pozici Director, Head of Landlord Representation & Brokerage