INZERCE

Nelejte to pivo z oken, nevím, jak to pak zdanit

Od května se zavádí desetiprocentní daň z přidané hodnoty (DPH) na pivo. Nejásejte však, na ceně se to trochu projeví prakticky jen tehdy, když si to pivo dáte točené v restauraci do půllitru. Nově totiž bude existovat hned devět variant uplatňování tří sazeb DPH v restauracích a ve stáncích. Tak totiž v praxi vypadají předvolební sliby hnutí ANO k tomu, že podpoří podnikatele a daňová soustava bude co nejjednodušší a přehledná.

Ve stáncích bude točené pivo daněno dále 21 %, nealkoholické pivo bude mít s výjimkou restaurací 15 % DPH. Zásadní roli bude hrát i to, jestli si to pivo necháte načepovat do půllitru nebo džbánku. Netuším proto, jak správně vystavit účet třeba v situaci, kdy si hostinský načepuje pivo nejdříve do půllitrů, aby je následně do džbánku odměřil přesně. Nebo co v případě, kdy někdo pivo vyleje z okna restaurace, protože pak ho zákazník nevypije ani z plechovky, lahve, sklenice, ani z toho džbánku. A co teprve v případě, že by pivo někdo pil přímo z pípy!

Tyto daňové novely jsou součástí širších změn, především zavedení závěrečné fáze Elektronické evidence tržeb (EET). Ta se týká právníků, lékařů, účetních, řemeslníků, kadeřnic, stánkového prodeje a dalších. Podle paní Schillerové se tím má ulevit drobným podnikatelům. Výsledný efekt ale rozhodně bude opačný, protože tento nový systém současnou situaci akorát šíleně zkomplikuje.

A vzhledem k tomu, že finanční správa je schopná dávat pokuty 10 000 Kč za to, že někdo nevydá účtenku třeba za lízátko nebo koláček v hodnotě 10 Kč, případně si kontrolorka schválně nechá dát na kornout se zmrzlinou šlehačku, protože zmrzlina a pohár mají jiné DPH, přijde mi celé opatření jen jako způsob, jak pokutovat lidi za údajné daňové úniky. V takto nepřehledném systému se totiž vždy něco najde. Současná vlna vtipů a vymýšlení kombinací, jestli to přeci jen nešlo udělat ještě složitější, nás tak všechny asi brzy přejde. Bohužel.

 

FacebookTwitter