INZERCE

Kryptoměny jsou teď spíše prostředkem pro spekulace než pro investice

0
Kryptoměny jsou teď spíše prostředkem pro spekulace než pro investice
Václav Pech: Foto: Broker Trust

Kryptoměny dělají velké pohyby nahoru i dolů a dostávají se do hledáčku médií i lidí, kteří by takto rádi zhodnotili své peníze. Spojovat nákupy kryptoměn s investicemi je ale z mého pohledu spíše omyl, vymykají se totiž většině pravidel, podle kterých se můžeme při investování například do komodit rozhodovat.

Jakákoli kryptoměna či alternativní investice by měla tvořit v portfoliích běžných, neprofesionálních investorů jen opravdu malou část. Řekněme maximálně do deseti procent. A to spíše jen v portfoliích těch, kteří se počítají mezi agresivní investory a dobře se vyrovnávají s vysokými ztrátami.

Komodity zůstávají ve stínu

Takoví lidé tvoří absolutní menšinu. Naopak drtivé většině lidí se rozklepou kolena i při desetiprocentní korekci na trhu. Třes pak postupně přejde do mozku a do rukou a zapříčiní, že lidé všechno, co často draze v období růstu nakoupili, se ztrátou prodají. Z tohoto pohledu jsou kryptoměny záležitostí pro malou část portfolií patřících opravdu jen zlomku lidí.

Investora zajímá rozdíl mezi reálnou hodnotou a cenou, kterou burza aktuálně nabízí. A zajímá ho na dlouhodobějším horizontu, zpravidla několika let. Reálnou hodnotu zkoumá metodami fundamentální analýzy, listuje v účetních výkazech nebo zkoumá stav nabídky a poptávky. S kryptoměnami je ale ten problém, že takové metody, které by prozkoumaly jejich fundament, prakticky neexistují. A to i kvůli krátké době, po kterou kryptoměny burzovně existují. Není s čím srovnávat. Snad je pravdou, že hodnotu bitcoinu a tedy i jiného krypta určuje cena elektrické energie, která je potřebná na jejich těžbu. Ale je to dostatečný údaj, abych se rozhodl pro investici do kryptoměn? Za mě spíše ne.

Zbývá tedy zkoumat stav nabídky a poptávky. To je nejspíš možné, chováme-li se ke kryptu jako k tradičním zdrojům ochrany proti inflaci. Bezprecedentní tištění peněz ze strany centrálních bank a další opatření současného světa jsou reálným důvodem pro zvýšení obav z inflace, a tudíž investicím do komodit a také kryptoměn.

Pozornost médií je ale soustředěna téměř výhradně na kryptoměny. Výhodou komodit, bavíme-li se o jejich reálné hodnotě, je to, že je k životu opravdu potřebujeme. Existuje tady reálná nabídka a reálná poptávka. Je možné se podívat do minulosti, kolik stála komodita v dobách, kdy byl podobný stav nabídky a poptávky a upravit to třeba o inflaci, která nás od té doby dělí. Je to sice trochu zjednodušená metoda, ale je to metoda, jak se k něčemu dobrat.

Kryptoměny ve srovnání s kukuřicí, kávou nebo třeba hovězím masem nikdo reálně k životu nepotřebuje. Vztah poptávky a nabídky je tedy velice těžké stanovit a už vůbec ho není s čím v krátké historii porovnat. Jakou má reálnou hodnotu kterákoli kryptoměna, teď nikdo neví. A proto je problém do nich investovat. Podstatná část lidí, majících dnes nakoupené nějaké krypto, svůj nákup provedla, protože slyšela, že cena stoupá a stoupat bude. To je spíš ale charakteristika „gamblingu“ než investic.

Krypto je proto nejspíše ve větší míře pro relativně běžné lidí mající zkušenosti s burzou použitelné pro trading. Krátkodobější obchody v horizontu dní až týdnů, kde se nikdo o reálnou hodnotu nezajímá a orientuje se podle technické analýzy. V tomto případě je ale úplně jedno, jestli obchodujete bitcoin, ethereum nebo třeba mražené prasečí žaludky, které se také nedávno obchodovaly.

Václav Pech

FacebookTwitter
Previous article Supermarkety a hromadná doprava jsou bezpečné prostředí? A zahrádky restaurací ne?!
Next article Státní zastupitelství, nebo sekta?
mm
Jako vysokoškolský pedagog získal PhD. v oboru teorie řízení a krizového managementu. Na trzích se s vlastními penězi, či jako správce pohybuje od roku 2004, většinu toho času také profesně. Dříve působil ve Fio bance, od roku 2011 pracuje na pozici portfolio manažera a investičního analytika ve společnosti Broker Trustu. Je také členem investičního výboru. Specializuje se na obchodování komodit a opcí a dlouhodobě spravuje vlastní i svěřená akciová portfolia. Pravidelně publikuje články a výhledy z investičního prostředí. Broker Trust v jedné větě: Největší servisní organizace pro nezávislé finanční poradce na českém trhu.  Broker Trust působí v České republice od roku 2001. Spolupracuje s více než 2 900 aktivními poradci. V roce 2020 překonal obrat společnosti 2,2 miliardy korun.