INZERCE

Pro Kraj jsou jiné cesty, jak podpořit vědecké projekty, než kupovat podíl v Technologickém parku Brno

0
Pro Kraj jsou jiné cesty, jak podpořit vědecké projekty, než kupovat podíl v Technologickém parku Brno
Jako předseda klubu ČSSD v Zastupitelstvu Jmk potvrzuji, že náš klub již v loňském roce přijal negativní stanovisko k záměru pořídit za stovky milionů korun část společnosti Technologický park Brno. Není to nic proti dlouhodobé podpoře ČSSD vědy, výzkumu a inovací v Jihomoravském kraji (JmK).
Máme však za to, že finanční prostředky kraje v řádu přes 500 milionů korun nemají v tomto případě suplovat soukromý kapitál do souboru byznysových nemovitostí a potenciálních ploch k soukromým developerským projektům v oblasti bydlení, a mají být naopak využity na investice do důležitých veřejných služeb zajišťovaných krajem – především do krajského zdravotnictví, zařízení sociální péče, krajských středních škol či do dopravní infrastruktury a do veřejné dopravy v kraji.
To platí i pro případ financování prostřednictvím bank, to fakticky znamená další úvěrové zatížení JMK,ať přímé či nepřímé. V minulosti jsme byli – ČSSD – i já pravicovými subjekty kritizováni za údajné velké dluhové zatížení kraje, což se později ukázalo být jen účelovým předvolebním nařčením.
Naopak do konce roku 2016 JmK i dle každoročně získaného ratingu hospodařil konzervativně a tomu odpovídala i úroveň dluhového zatížení – šlo o úvěry Evropské investiční banky (EIB) určené na investice v době minulé hospodářské krize, která zasáhla krajský rozpočet zejména od roku 2009 rasantním propadem daňových výnosů (v roce 2009 o cca 20%, v nominále cca 1 mld Kč). Podmínky úvěru EIB patřily k nejlépe vyjednaným pro subjekty veřejného sektoru v ČR. Pokud bude chtít Jmk podpořit konkrétní priority ve vědě, výzkumu a inovacích, může tak učinit vypsáním příslušných grantových programů či posílením financování Jihomoravského inovačního centra s konkrétním zacílením takové podpory. Osobně si také neumím představit, ze by tak zásadní materiál byl předkládán ať Radě JmK či Zastupitelstvu tzv. ”na stůl” či jen s minimálním časovým předstihem v řádu jednotek dnů  bez předchozí řádné diskuse v komisích Rady, výborech Zastupitelstva, v jednotlivých politických klubech i ve veřejné diskusi.
Očekávám, že příslušný náměstek hejtmana osloví s celou záležitosti všechny politické kluby(včetně koaliční ČSSD) a poskytne maximum informaci k cele záležitosti.
FacebookTwitter
Previous article Jak bude vypadat český trh práce v roce 2019?
Next article Dotace jsou jako heroin. Návykové a nezdravé.
Michal Hašek (* 17. dubna 1976 Brno) je český sociálně-demokratický politik, zastupitel Jihomoravského kraje a bývalý statutární místopředseda České strany sociálně demokratické. Mezi lety 2008 a 2016 byl hejtmanem Jihomoravského kraje a také předsedou Asociace krajů České republiky[2] a v letech 2002–2009 a 2010–2014 poslancem Parlamentu České republiky. V Jihomoravském kraji byl dlouhodobě považován za oblíbeného politika, mezi hejtmany patřil k nejpopulárnějším v rámci celé ČR (od roku 2015 do března 2016 trvale 1. místo[3]), současně byl však hlavním aktérem několika kauz, například Lánského puče části vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem po parlamentních volbách v roce 2013,[4] o kterém lhal v přímém televizním přenosu, či kauzy s fiktivní tiskovou mluvčí a placením propagačních článků v Parlamentních listech, která se objevila v polovině roku 2016. V krajských volbách v říjnu 2016 jakožto lídr kandidátky ČSSD v Jihomoravském kraji znovu usiloval o křeslo hejtmana. Byl zvolen jako zastupitel kraje a vede zastupitelstký klub ČSSD.