INZERCE

Když jsem v roce 2015 poprvé podal parlamentní námitku proti autorizaci glyfosátu na 15 let, všichni si klepali na čelo

0

Když jsem v roce 2015 poprvé podal parlamentní námitku proti návrhu Evropské komise povolit používání glyfosátu na dalších 15 let, všichni si klepali na čelo a říkali, že je to nemožné. Jenže Evropský parlament ji tehdy schválil a glyfosát musel být znovu přezkoumán. O dva roky později Evropský parlament schválil můj návrh rezoluce o ukončení používání této látky v EU do roku 2022 a neprodleném zavedení opatření k omezení rizik.  Zemědělské velmoci jako Francie, Německo, Nizozemsko nebo Itálie, a nyní i Česká republika plánují radikální omezení nebo dokonce postupný zákaz tohoto přípravku proti plevelům.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) podle informací z ministerstva v minulém týdnu podepsal změnu pravidel používání glyfosátu. Od nového roku zemědělci nebudou moci používat přípravky obsahující glyfosát k vysušování některých plodin před sklizní. Zákaz se bude týkat i plošné aplikace těchto přípravků. Ministerstvo dnes avizovalo, že další kroky k omezení glyfosátu budou následovat.

Podle Pavla Poce sice bude nějakou dobu trvat, než zbavíme zemědělství návyku na přípravky s glyfosátem, jdeme ale jednoznačně správným směrem. Již dříve museli výrobci stáhnout lživé tvrzení, že glyfosát nezanechává zbytky v půdě a letos přelomový výrok soudu v USA uznal, že glyfosát způsobuje rakovinu, a že o této skutečnosti výrobce – společnost Monsanto – dlouhé roky věděl.

Podporuji a rozhodnutím ministra Miroslava Tomana, který dnes navrhnul výrazně omezit používání glyfosátu a zákaz jeho plošnou aplikaci. Ačkoli jsou někteří zemědělci proti, je to šance ozdravit českou půdu i podpořit inovace v zemědělském sektor.

 

FacebookTwitter