INZERCE

Bude líp! Výkřik ducha normalizace

0
Bude líp! Výkřik ducha normalizace
Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Foto: Podnikatelské odbory

Motto:

Proč ti lidé křičí? Mají hlad, veličenstvo, nemají chleba. Tak ať jedí koláče! (královna Marie Antoinetta, popravena 16. 10. 1793)

Že nemůže podnikat, s tím musí každý podnikatel počítat, musí mít tak zvanou vatu na přežití. (ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová, zatím nepotrestaná)

Propaganda úspěchů, propast mezi slovy politiků a jejich činy, lhostejnost k potřebám a právům občanů, slábnoucí důvěra veřejnosti k tomu, o čem se píše v tisku. Právě takové byly znaky normalizace poměrů v českých zemích v sedmdesátých a osmdesátých letech. Zdá se, že je duch normalizace zpět. Posuďte sami.

Podnikatelské odbory požádaly premiéra Andreje Babiše o setkání, abychom jednali o kompenzacích ztrát českých podnikatelů a živnostníků zaviněných vládními opatřeními v době koronakrize. Předseda vlády odmítl setkání se zástupci druhého největšího podnikatelského spolku, ve kterém je sdruženo více než 15 000 živnostníků a podnikatelů.

Předmětem schůzky s premiérem, o kterou Podnikatelské odbory veřejně žádaly, měla být pomoc živnostníkům a drobným podnikatelům v maloobchodu a službách. Těm vláda zakázala téměř rok pracovat a jsou tak v koronakrizi nejvíce zasaženým segmentem společnosti. Mnozí podnikatelé totiž na vládní kompenzace nedosáhli, mnozí byli z pomoci automaticky vyloučeni a na jiné vláda zcela zapomněla.

Připomeňme však to, co se v mediálním oceánu covidových informací dávno utopilo: Vláda zvolila taková opatření, prý na ochranu zdraví, která zasáhla jen „vybrané“ subjekty – malé podnikatele a živnostníky ve službách, obchodu, gastru a hotelnictví, v cestovním ruchu a kultuře. Těmto lidem vláda nejen zakázala pracovat, ale zároveň jim svými zákazy a příkazy přivodila ztráty – finanční, materiální i obchodní. A právě o alespoň částečné náhrady těchto ztrát nyní jde.

Někteří lidé říkají, že přece ztráty jsou rizikem podnikání. Ano, pokud vzniknou právě podnikáním, tedy například špatnými rozhodnutími podnikatele nebo jeho nehospodárným chováním. Je tedy nutné znovu a znovu opakovat, že českým podnikatelům a živnostníkům nevznikly ztráty jejich vinou, ale jako přímý důsledek vládních opatření. Proto musí vláda tyto ztráty kompenzovat.

Premiérovi se debata na téma kompenzace ztrát nehodila, protože on chce prezentovat jen svoje úspěchy. Ve věci kompenzací ztrát se cítí být na tenkém ledě, proto je přehrál dál. A tak tuhle nedůležitou, rozumějte, pro něj nechtěnou, agendu přehodil na Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jakýsi ministerský úředník nám pak napsal, že „ministr Havlíček je momentálně zaneprázdněný“. Není divu, vždyť má na triku dvě ministerstva a „pár“ dalších funkcí. Pan Havlíček ale musí především dokola a dokola opakovat lži o tom, jak skvěle se vláda postarala o české podnikatele a živnostníky a jaké statisíce každý živnostník od vlády dostal. To je jeho hlavní služba panu Babišovi – propaganda. Takže ministr průmyslu a obchodu neměl čas bavit se o kompenzacích ztrát českých podnikatelů a živnostníků.

Z jiné odpovědi téhož ministerstva jsme se dozvěděli, že je vlastně schůzka zbytečná, protože se pro postižené podnikatele a živnostníky žádná pomoc nechystá. Další kompenzace nad rámec v současnosti vyhlášených programů totiž vláda neplánuje, prý vzhledem k vývoji státního rozpočtu. Toho státního rozpočtu, v němž vláda udělala půl biliónovou díru, a my nevíme, za co to utratila!.

Státní rozpočet je agenda Ministerstva financí, a tak se Podnikatelské odbory obrátily i tam. (Začíná to trochu připomínat pohádku O kohoutkovi a slepičce, že?)

Z různých tiskových zpráv a konferencí, a především z facebookového a instagramového profilu paní ministryně Schillerové by se mohlo zdát, že svět je nádherný, růžový, béžový, abychom si vypůjčili slova jedné normalizační písničky. Tedy, zatímco fotky paní ministryně máme v hojném množství, slíbené peníze českým podnikatelům a živnostníkům nedorazily. Zato k nám dorazila odpověď úředníků Ministerstva financí. Citujeme: „Jediným řešením pro část podnikatelů je postupná transformace jejich činnosti a přizpůsobení se novým společenským a ekonomickým podmínkám.“

Normalizace. Dá se říci, že tentokrát nepřichází mráz z Kremlu, jak se dělo v sedmdesátých letech, tentokrát přichází mráz normalizace z Vlády ČR. Nové společensko-ekonomické podmínky! Postupná transformace podnikatelské činnosti! To jsou fráze, jak z Poučení z krizového vývoje.

Musíme se jasně a nekompromisně postavit takové státní zvůli! Vláda přivedla statisíce malých podnikatelů a živnostníků do potíží a mnohé do existenčních problémů a místo férové kompenzace ztrát jim radí, aby se přizpůsobili novým ekonomicko-společenským podmínkám. Je nutné nebát se a žádat vládu o kompenzace, a to třeba i soudní cestou. Podnikatelské odbory spolu s několika právními kancelářemi připravují metodická vodítka, jak postupovat, co a kdy udělat a jak doložit u soudu ztráty. Jedině, když nerezignujeme, a to by vláda přesně chtěla, můžeme vyhrát.

Za Podnikatelské odbory:
Radomil Bábek, předseda výboru

Článek byl napsán pro Forum24

FacebookTwitter