INZERCE

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad. Foto: CSG

Strnad na nákupech. CSG kupuje výrobu nitrocelulózy v Německu. Bude konkurovat Explosii

MSM Group, slovenská dceřiná společnost průmyslové skupiny CSG, uzavřela kupní smlouvu s americkou veřejně obchodovanou společností IFF za účelem akvizice podniku na výrobu nitrocelulózy, přidruženého závodu a průmyslového parku Walsrode v německém Dolním Sasku. CSG plánuje zachovat výrobu nitrocelulózy pro zákazníky v civilním sektoru, zároveň chce ale rozšířit výrobu o takzvanou energetickou nitrocelulózu, která je vstupní komoditou pro výrobu munice. Strany nezveřejnily cenu transakce. CSG plánuje stát se konkurentem pardubické Synthesie.

Americká firma ve Walsrode vyrábí nitrocelulózu výhradně pro průmyslové účely, zejména pro produkci nátěrových hmot a tiskařských barev. Tento typ výroby plánuje CSG zachovat, zároveň však ale kapacity ve Walsrode rozšířit a vyrábět tam i takzvanou energetickou nitrocelulózu, klíčovou surovinu pro výrobu trhavin a střelného prachu. CSG se tak stane přímým konkurentem pardubické Synthesie.

Průmyslový park o rozloze 1,7 kilometru čtverečního se nachází nedaleko Walsrode a má dlouholetou tradici. Sídlí zde několik společností z chemického průmyslu a dalších oborů. V rámci akvizice CSG přebírá výrobu nitrocelulózy i samotný průmyslový park, který má například vlastní železniční vlečku a kogenerační elektrárnu. Více než 350 zaměstnanců pracuje v částech průmyslového parku Walsrode získaných společností CSG.

V rámci IFF se zde zatím vyráběla nitrocelulóza výhradně pro civilní průmysl. CSG chce rozšířit produkci o energetickou nitrocelulózu vhodnou pro výrobu munice. To si postupně vyžádá další investice v řádu několika miliard korun a konzultace s příslušnými regulačními orgány.

„Chemická výroba v průmyslovém parku Walsrode historicky zahrnovala i produkci pro vojenské účely. I v současné situaci, kdy chemický průmysl v Evropě čelí vysokým cenám energií a náročné regulaci, může výroba nitrocelulózy pro muniční průmysl zajistit firmám působícím v tomto oboru dlouhodobou perspektivu. Energetická nitrocelulóza je strategicky důležitá pro bezpečnost zemí NATO a EU a jejich spojenců. Evropa nesmí upadnout do závislosti na dovozu této strategické komodity, protože je nezbytné mít jistotu dodávek i v případě krize,“ říká generální ředitel divize CSG Defence Jan Marinov.

Po podpisu smluvní dokumentace mezi IFF a MSM Group na začátku října probíhají procesy vedoucí k vypořádání transakce, které by se mělo uskutečnit v první polovině roku 2025.

„Bezpečnostní hrozbou pro země NATO a jejich spojence je nedostatečná evropská kapacita pro výrobu munice, zejména velkorážové. Proto již několik let usilovně pracujeme a investujeme stovky milionů eur do vytvoření vertikálně integrované výroby velkorážové munice v rámci skupiny CSG, a to od vstupních komodit a polotovarů až po finální produkt. Tato akvizice nás k tomuto cíli výrazně přiblížila. Zároveň se díky němu stáváme výrobcem a zaměstnavatelem v Německu, které je významnou zemí EU a je klíčovým ekonomickým partnerem České republiky,“ dodává Marinov.

Výši transakce CSG nezveřejnila, ale bude v řádech stamilionů eur. Výroční zpráva společnosti Industriepark Walsrode ve výroční zprávě za rok 2022 uvádí tržby ve výši 330 milionů eur s čistým ziskem 8,7 milionu eur.

Průmyslový park Walsrode je strategicky umístěn v blízkosti tří velkých německých měst: Hamburku, Hannoveru a Brém. Vyrábějí se v něm především deriváty celulózy a fólie pro balení potravin či jiné speciální fólie. Kromě strategické polohy nabízí park moderní infrastrukturu a zázemí, včetně čistírny odpadních vod, bezpečnostní služby a hasičů.

(hrb)