INZERCE

Páteřní síť obsahuje celkem 9 040 kilometrů tratí, které mají být postupně uvedeny do provozu do roku 2032. Foto: Hydrovolt Energy

Vodík v potrubí pro zemní plyn a nových tratích? Už příští rok. Ale ne u nás

Vodík poteče plynovým potrubím už v roce 2025. Tedy ne v našem, českém, ale v německém. Německá Spolková agentura pro sítě totiž schválila páteřní vodíkovou síť navrženou provozovateli přenosových soustav. Síť obsahuje celkem 9 040 kilometrů tratí, které mají být postupně uvedeny do provozu do roku 2032. Z toho přibližně 60 procent potrubí bude ze stávajícího média – zemního plynu – na vodík přestavěna a zbývajících 40 procent bude nově postaveno. Očekávané investiční náklady činí 18,9 miliardy eur.

„První vodíkové potrubí hlavní sítě bude uvedeno do provozu již v příštím roce. Páteřní síť je výchozím bodem pro novou infrastrukturu a ústřední součástí energetické transformace. Díky tomu je Německo průkopníkem v Evropě,“ řekl ministr hospodářství Robert Habeck během tiskové konference.

„Díky schválené vodíkové páteřní síti mohou nyní provozovatelé sítí postupně budovat a provozovat infrastrukturu pro vodík. První linky budou převedeny od příštího roku. Všichni zúčastnění na procesu a plánování intenzivně pracovali více než rok a půl a vedli konstruktivní diskuse, které nejsou vždy jednoduché, za to vám moc děkuji,“ řekl prezident Spolkové agentury pro sítě Klaus Müller.

Páteřní síť je prvním krokem v rozvoji vodíkové sítě na úrovni celého Německa. Vodíková páteřní síť propojuje budoucí vodíkové klastry po celém Německu. Ty spojují regionální a místní vodíkové projekty, například v průmyslových nebo komerčních parcích.

Páteřní síť zohledňuje i spojení se sousedními zeměmi. Federální agentura pro sítě žádost schválila s drobnými úpravami. Schválena byla například pouze potrubí, která jsou nezbytná pro přepravní úlohu vodíkové páteřní sítě.

Plánovaná páteřní vodíková síť v Německu. Foto: FNB

Cesta k vodíkové páteřní síti

V posledních dvou plánech rozvoje plynárenské sítě na roky 2020 a 2022 již provozovatelé přenosových soustav (TSO) prováděli průzkumy trhu s ohledem na výrobu vodíku a poptávku po něm. Byly také identifikovány plynovody pro přechod ze zemního plynu na vodík. Provozovatelé přepravní soustavy pak v rámci Plánu rozvoje plynárenské soustavy vypracovali vlastní, zatím nezávazné modelování vodíku. Ta také identifikovala první vodíkové klastry v Německu.

Pro výstavbu a uvedení sítě do provozu bylo nutné větší nasazení na straně výrobců a poptávky, stejně jako výstavba tratí. Z tohoto důvodu se německá vláda rozhodla na jaře 2023 zřídit vodíkovou páteřní síť. Cílem by mělo být propojení hlavních míst výroby, dovozu a spotřeby vodíku v celém Německu.

Souběžně s legislativním procesem pro právní základ zveřejnili provozovatelé přepravních soustav v červenci 2023 svůj stav plánování. Tento výbor byl konzultován společně provozovateli přenosových soustav a Spolkovým ministerstvem hospodářství a klimatu. V této souvislosti byla také zveřejněna kritéria pro definování scénáře pro vodíkovou hlavní síť. Kromě toho by například provozovatelé distribučních sítí plynu mohli zavést možné potrubní struktury.

V listopadu 2023 předložili provozovatelé přenosových soustav Spolkové agentuře pro sítě návrh žádosti o vodíkovou hlavní síť, kterou agentura konzultovala a prozkoumala. Provozovatelé přenosových soustav využili výsledky konzultace a předběžného screeningu k revizi žádosti. V několika regionech byly přidány trasy a jiné byly odstraněny.

Další rozvoj infrastruktury je realizován v rámci pravidelně se opakujícího plánování rozvoje sítě pro plyn a vodík. Souběžná konzultace rámců scénářů pro plyn/vodík a elektřinu umožnila posoudit možný vývoj ve společném kontextu. Nyní, když Spolková agentura pro sítě potvrdila rámec scénáře plyn/vodík, provozovatelé přenosových soustav a budoucí provozovatelé vodíkových dopravních sítí přizpůsobí vodíkovou síť budoucím výzvám.

(nik)