INZERCE

Pražské metro. Ilustrační snímek. Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy/Facebook

Geotermální energie z metra D má vytápět i chladit budovy na Nových Dvorech

Hlavní město chce využívat geotermální energii z metra D pro vytápění i chlazení budoucí výstavby na Nových Dvorech. Využije k tomu průmyslová tepelná čerpadla. Energii budou získávat z ostění tunelu metra D v okolí stanice Nové Dvory. „Ne u všech stanic metra by takový potenciál byl, protože třeba nesplňují hloubku, která je pro podobné projekty potřebná,“ uvedla k záměru náměstkyně pražského primátora pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

Základní výhodou projektu je, že není třeba podle pražského magistrátu provádět speciální vrtací a výkopové práce pro umístění primárního okruhu tepelného čerpadla, tunel metra se pouze doplní o geotermální absorbéry. Předností tepelných čerpadel je podle úřadu jejich účinnost, na jednu kilowatthodinu spotřebované elektřiny jsou schopna vyrobit tři až pět kilowatthodin tepelné energie, chladu či obou.

Projekt Praha připravuje prostřednictvím své příspěvkové organizace Pražská developerská společnost. Na Nových Dvorech hlavní město počítá s novou zástavbou na rozloze přibližně dvě stě tisíc metrů čtverečních. Vzniknout zde má sedmnáct samostatných bloků budov s potřebou vytápění a chlazení v řádu deset až patnáct tisíc megawatthodin za rok. Přímo nad plánovanou větrací šachtou z metra bude administrativní budova s pronajímatelnou plochou přibližně osm tisíc metrů čtverečních a potřebou tepla a chladu v řádu tři sta až pět set megawatthodin za rok.

Území v bezprostřední návaznosti na připravovanou stanici trasy Metra I.D patří k největším souvislým pozemkům, které má metropole v držení. V plánu je rozvoj celé lokality s cílem vytvořit udržitelné a moderní městské prostředí s dostupným nájemním bydlením a kompletní občanskou vybaveností s mateřskou a základní školou a kulturním centrem.

„Je to poprvé, co u nás plánujeme získávání geotermální energie z tunelu metra a jeho využití pro výrobu tepla či chladu pomocí tepelného čerpadla,“ zmínil náměstek primátora s působností v oblasti územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček (STAN). Tato možnost se podle něj otevřela díky dlouhodobé koordinované činnosti města Prahy, Pražské developerské společnosti a kooperaci s dopravním podnikem v úpravě projektu linky metra D, stanice Nové Dvory.

Praha instalaci zdrojů tepla a chladu na bázi tepelných čerpadel zařadila do Klimatického plánu hlavního města Prahy do roku 2030 mezi jedno z 69 prioritních opatření. Podobný teplárenský projekt funguje podle pražského magistrátu například ve Vídni u linky U2 na stanici Taborstrasse a také první úsek linky číslo 1 metra v Turíně v Itálii. Technologie byla podle magistrátu ověřená také na řadě silničních a železničních tunelů ve Švýcarsku, Rakousku, Německu, Jižní Koreji a Velké Británii.

(teč)