INZERCE

Návrh podoby pilotního reaktoru Hermes v americkém Oak Ridge. Foto: Kairos Power

Zájem o jadernou energii v USA rychle roste. Poptávku táhnou technologičtí giganti

Spojené státy americké stojí na prahu nového boomu jaderné energetiky. Hlavním tahounem zájmu však tentokrát nejsou velké elektrárenské společnosti, ale technologičtí giganti jako Google, Microsoft či Amazon. Ti požadují pro svá datová centra bezemisní zdroj energie se stabilním výkonem a jaderné reaktory se do této role perfektně hodí.

Americký jaderný start-up X-energy se v tomto týdnu pochlubil získáním investice ve výši 500 milionů dolarů do dokončení designu jejího reaktoru včetně licencování, vývoje paliva a komercializace nového reaktoru. V čele skupiny investorů je koncern Amazon.com, který má současně zájem o odběr vyrobené elektřiny.

Plány jaderného partnerství X-energy s Amazonem jsou poměrně ambiciózní. Zahrnují výstavbu nových jaderných bloků o výkonu nejméně 5000 megawattů do roku 2039. První z nich mají vyrůst ve spolupráci s energetickou společností Energy Northwest ve státě Washington. V první fázi se zde počítá se čtyřmi bloky o výkonu 320 megawattů, výhledově to může být až 12 reaktorů a 960 MW výkonu.

Model reaktoru Xe-100. Zdroj: prezentace firmy X-Energy

Zmíněná společnost X-energy vyvinula malý modulární reaktor Xe-100 s elektrickým výkonem 80 MW. Jednotlivé bloky lze propojit do celků o výkonu 320 až 960 MW. Jedná se tedy o podobné řešení, které již dříve zvolil jaderný start-up NuScale Power. Tomu se však přestalo dařit a jeho pilotní projekt v Idahu kvůli ekonomické nevýhodnosti a rostoucím nákladům padl.

Trvalý přísun bezemisní elektřiny si chce zajistit také Google. Ten se v minulých dnech dohodl na odběru energie se společností Kairos Power. Ta chce první reaktor spustit do roku 2030, o pět let později již chce mít zdroje celkové kapacitě 500 MW. Spolupráce má podobu smlouvy o nákupu energie (PPA), kterou podniky v Evropě využívají k odběru elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

Kairos Power vyvíjí vysokoteplotní reaktor Hermes chlazený tavenou solí, propojená dvojice reaktorů bude mít elektrický výkon 150 megawattů. První pilotní projekt je od letošního července ve výstavbě v jaderně-výzkumném komplexu Oak Ridge ve státé Tennessee. Dokončen má být v roce 2027. Americký jaderný regulátor vydal příslušné povolení k výstavbě v prosinci loňského roku; jednalo se o první takové povolení pro jiný než vodou chlazený reaktor za více než 50 let.

Nemusí přitom jít pouze o nové jaderné zdroje. Elektrárenská společnost Constellation Energy v září oznámila uzavření 20leté smlouvy typu PPA s Microsoftem. Obnoví díky tomu provoz prvního jaderného bloku v elektrárně Three Mile Island v Pennsylvanii, který byl kvůli stáří a ekonomické nevýhodností odstaven v roce 2019. Odběratelem vyrobené elektřiny budou datová centra Microsoftu u východního pobřeží Spojených států.

Nebude to však ze dne na den. Constellation nejprve musí investovat do modernizace a oživení provozu v 819megawattovém bloku Three Mile Island 1, což je reálné nejdříve v roce 2028. Předcházet tomu musí povolení ze strany jaderného regulátora U.S. NRC a také státních a regionálních úřadů. Pokud to vyjde, Constellation má v plánu restartovaný blok provozovat až do roku 2054.

Jméno elektrárny Three Mile Island není úplně neznámé ani v českém prostředí. Na druhému bloku došlo krátce po zahájení komerčního provozu v březnu roku 1979 k havárii chladicího systému, který vedl k roztavení jádra reaktoru a úniku radioaktivních látek do okolí elektrárny. Druhý blok tím byl nenávratně zničen. Nedošlo sice k žádným úmrtím ani k jiným škodám na zdraví obyvatel, ale i tak vedla zmíněná havárie ke ztrátě zájmu o stavbu dalších jaderných elektráren v USA.

David Tramba