INZERCE

Přístup do databáze mají sekce zpravodajského zabezpečení ministerstva obrany, velitelství pro operace, velitelství pozemních sil, velitelství speciálních sil a 53. pluk průzkumu a elektronického boje. Ilustrační snímek. Foto: Ministerstvo obrany

Přes 11 milionů korun. Tolik zaplatí obrana za pět ročních přístupů do databáze

Příliš drahé a pokud si chceme vyhledat komplexní informace o zbraňových systémech, najdeme si je sami. To říkají přední čeští zbrojaři o mezinárodní databázi Jane´s. Ministerstvo obrany před časem vysoutěžilo pět ročních přístupů, které vyjdou daňového poplatníka na více než 11 milionů korun. K čemu resort tyto přístupy potřebuje? Podle jeho vyjádření k dopřesňování informací z veřejně přístupných zdrojů v oblasti zbraňových systémů a obranných technologií.

Ministerstvo obrany před časem vysoutěžilo pět ročních licencí do mezinárodní databáze Jane´s. Zaplatí za to 385 950 britských liber, což představuje cca 11 milionů 368 tisíc korun. Společnost Jane´s poskytuje vstupy do své databáze zbraňových systémů, která je sestavena na základě otevřených zdrojů, metodou OSINT (open source intelligence). Jde o informace z volně dostupných informačních kanálů – těch které jsou volně přístupné bez omezení nebo mohou být oficiálně zpřístupněny, například za poplatek.

Společnost Janeś má na svém webu krédo: „Mezinárodní zprávy a analýzy v oblasti obrany a bezpečnosti, které poskytují nestranný a nezávislý pohled na nejnovější vývoj.“

Faksimile smlouvy mezi ministerstvem obrany a společností Jane´s. Foto: Jan Hrbáček

Cena za pět ročních přístupů k informacím, kterou lze veřejně dohledat, se zdá být ve srovnání s přístupy do jiných databází na první pohled velmi vysoká.

V registru smluv lze vyhledat ještě jeden kontrakt se splečností Jane´s uzavřené v roce 2020 a to její dodatek Prodloužení stávající licence modulů databází Janes pro SPSp za 175 300 korun z roku 2021.

„Dne 26. 10. 2021 se smluvní strany dohodly, že prodlouží platnost smlouvy o jeden měsíc, a to o listopad 2021. Prodloužení přístupu k analytickým a informačním službám bylo nutné pro zajištění řádného plnění úkolů objednatele… …Smluvní strany se dohodly, že cena za poskytnutí licence bude stanovena na základě
objednávkového formuláře, který je přílohou č. 2 této dohody o vypořádání BO, a to ve výši 4 742,25 GP (částka odpovídá 1/12 částky za první rok licence dle objednávkového formuláře,“ lze se dočíst v dodatku v registru smluv. Smlouvu k tomuto kontraktu ani cenu však v Hlídači smluv nalézt nelze.

Ekonomický deník se proto zeptal předních českých zbrojovek, zda také služeb společnosti Jane´s jako ministerstvo obrany využívají. Zazněly rezolutní odpovědi: „Ne. Je to příliš drahé a z otevřených zdrojů. Když potřebujeme detailní informace o nějakém systému, najdeme si je sami.“

Databázi Jane´s si neplatí ani Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. „Domníváme se, že přidaná hodnota této databáze není odpovídající s tím spojeným nákladům. V minulosti jsme několikrát nabídku dostali, ale částka se pohybovala řádově ve stovkách tisíc korun, proto jsme ji odmítli. Místo toho využíváme The Military Ballance, kde roční přístup stojí do dvaceti tisíc korun. Dále využíváme Military Technology, Jane’s Defence Weekly, Review pro obranný průmysl a řadu dalších zdrojů. Přístup k těmto všem informacím je bezplatný,“ sdělil Ekonomickému deníku předseda Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Databáze Jane´s podle něj obsahuje řadu technických údajů ke konkrétním výrobkům a rozličné analýzy.

„K obdobným informacím se dá ale dostat i jinou cestou. Například přes databázi JSTOR. Domnívám se, že primární využití je pro průmysl a akademickou sféru. Na to, jak to může armáda využít, neumím odpovědět,“ dodal Jiří Hynek.

Jednací řízení bez uveřejnění

Co na to ministerstvo obrany?

„Veřejná zakázka byla zadána dle § 63 odst. 3 písm. c) zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek,“ zareagovala na otázky Ekonomického deníku mluvčí ministerstva obrany Simona Cigánková.

Znamená to, že zakázka byla tedy vyřízena v často kritizovaném jednacím řízení bez uveřejnění, protože to bylo „nezbytné z důvodu ochrany výhradních práv včetně práv duševního vlastnictví“.

Cigánková potvrdila, že ministerstvo obrany získává skutečně jen pět přístupů na jeden rok.

„Jane´s nabízí online přístup do elektronické databáze společnosti Jane’s Group UK Limited. Zdroj dat je určen pro analytický nástroj Armády ČR (AČR). Součástí přístupu je školení pro analytiky. Služba obsahuje také online technickou podporu. Získaná data jsou využívána v rámci ´Current Intel´,“ vysvětluje dále Cigánková.

Jane´s, United Kingdom podle ní v tomto kontraktu poskytuje přístup do své specifické komplexní databáze.

„Ostatní dodavatelé poskytují informace jen z určitých zájmových oblastí, Jane´s poskytuje informace komplexně, čímž jako jediný nám známý poskytovatel pokrývá potřeby AČR, kde je plánováno využití pro všechny druhy sil AČR. Zatímco ostatní dodavatelé se specializují geograficky na informace jen z určitých oblastí, Jane´s pokrývá celý svět. Databáze Jane´s navíc obsahuje historické záznamy pro většinu zbraňových systémů a umožňuje rovněž online analýzu aktuálních dat (včetně ´Orders of Battle´) ve srovnání s ostatními dodavateli, kteří poskytují jen hodnocení nových systémů a technologií a jejich akvizici,“ argumentuje dále zástupkyně ministerstva obrany.

Cena přístupu byla podle Cigánkové výsledkem vyjednávání s dodavatelem.

„Ministerstvo obrany ČR má doloženo, že cena přístupu odpovídá cenám, za které tento přístup společnost Jane´s poskytuje,“ doplnila Cigánková.

Na otázku Ekonomického deníku, zda existují i jiné alternativy získávání identických informací, jaké a proč byla vybrána právě společnost Jane´s, odvětila:  „Tento dotaz prosím směřujte na AČR.“

Ekonomický deník se proto obrátil na Generální štáb armády.

Dopřesňování informací z veřejně přístupných zdrojů

„Jako analytický nástroj pro potřebu AČR bylo pořízeno celkem 5 online licencí na jeden rok,“ potvrdila mluvčí Generálního štábu Magda Dvořáková.

Co pak konkrétního podle ní Jane´s za tuto cenu nabízí? „Úplný přístup do komplexní databáze společnosti Jane’s Group UK Limited a školení pro analytiky. Dále online technickou podporu pro uživatele,“ pokračuje Dvořáková.

K čemu armáda výstupy z Jane´s podle Magdy Dvořákové využívá a které složky?

„K dopřesňování informací z veřejně přístupných zdrojů v oblasti zbraňových systémů a obranných technologií. Přístup mají sekce zpravodajského zabezpečení ministerstva obrany, velitelství pro operace, velitelství pozemních sil, velitelství speciálních sil a 53. pluk průzkumu a elektronického boje,“ vysvětluje dále Magda Dvořáková.

Na otázku, zda existují i jiné alternativy získávání identických informací, jaké, a proč byla vybrána právě společnost Jane´s, pak Dvořáková odvětila: „Jane´s databáze byla vybrána na základě specifikace požadavků AČR. Existují alternativy, ale s určitými limity. Ostatní dodavatelé poskytují informace jen z určitých zájmových oblastí a jsou regionálně limitované. Databáze Jane´s jako jediný nám známý poskytovatel pokrývá potřeby AČR, pro všechny druhy sil AČR, protože poskytuje informace komplexně a z celého světa, a to včetně historických záznamů pro většinu zbraňových systémů. Umožňuje rovněž online analýzu aktuálních dat ve srovnání s ostatními dodavateli, kteří poskytují jen hodnocení nových systémů a technologií a jejich akvizici.

Pořízení přístupu do databáze Jane´s pak proběhlo podle Dvořákové cestou sekce vyzbrojování a akvizice ministerstva obrany. 

„Cena přístupu byla výsledkem vyjednávání s dodavatelem. Cena přístupu odpovídala cenám, za které tento přístup společnost Jane’s Group UK Limited běžně poskytuje,“ uzavřela Dvořáková.

(hrb)