INZERCE

Střešní fotovoltaika v areálu sklárny Moser. Foto: ČEZ ESCO (tisk. zpráva)

Už se sdílí! Za první měsíc si účastníci sdílení mezi sebou vyměnili 150 MWh elektřiny

Více než 150 megawatthodin. Tolik činil celkový objem první sdílené elektřiny v České republice. V prvním měsíci po startu sdílení, tedy v září, si energii mezi sebou vyměnilo více než 4000 výroben a 3500 odběrných míst, které prošly celým procesem registrace a uzavřely včas smlouvu s Elektroenergetickým datovým centrem (EDC).

Počet zájemců o sdílení elektrické energie dál narůstá. EDC již eviduje téměř 10 500 žádostí, počet uzavřených smluv k 30. září dosáhl počtu 7062 účastníků. „Ve druhém měsíci od zahájení přijímání registrací evidujeme v Česku již první reálně sdílenou elektřinu. Objem ve výši 150,58 MWh pro představu odpovídá průměrné měsíční spotřebě téměř pěti set domácností,“ řekl Petr Kusý, předseda představenstva EDC.

Žádosti o registrace se daří vyřizovat zpravidla do dvou dnů. Stejně jako v srpnu, tak i v září byl největší zájem o sdílení elektřiny v rámci jedné nebo více nemovitostí jednoho vlastníka. Tento režim představoval konkrétně 37 procent ze všech nově uzavřených smluv. Sdílení se týkalo hlavně elektřiny ze střešních solárních elektráren. Celkové množství uzavřených smluv poroste podle EDC díky přibývajícímu počtu registrací i v dalších měsících. „Výraznější nárůst, stejně jako registrace energetických společenství, pak očekáváme s příchodem jara,“ doplnil Petr Kusý.

Rostoucí počet zájemců o sdílení elektřiny se v září výrazněji projevil i v aktivitách provozovatelů distribučních soustav – ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce. Jejich pracovníci musejí u všech zájemců o sdílení elektřiny registrovaným u EDC nainstalovat chytré elektroměry. Jenže ne všude se to podaří snadno a hladce.

Například ČEZ Distribuce ke konci září evidovala více jak 1700 žádostí o výměnu elektroměru. Avšak u třiceti procent zákazníků se objevil problém s dostupností či stavem rozvaděče a energetici tam jeli zbytečně. „Zákonná lhůta pro osazení nových elektroměrů je 90 dní, my aktuálně požadavky plníme v rozmezí dvou až pěti týdnů, což zákazníci jistě ocení. Řada zákazníků ale nepřipraví správně svůj rozvaděč. Tím si zbytečně protáhnou termín pro začátek sdílení,“ upozornil místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Radim Černý.

EDC začalo fungovat teprve v letošním roce, navíc v omezeném rozsahu. Na začátku srpna spustilo registraci zájemců o sdílení elektřiny mezi aktivními zákazníky, mezi více odběrnými místy stejného vlastníka a v rámci energetických společenství do zákonem stanoveného limitu. V roce 2026 se počítá se zahájením plného provozu, který nabídne další možnosti sdílení elektřiny. Současně rozšíří funkce EDC do dalších oblastí moderní energetiky, jako jsou akumulace, flexibilita nebo agregace.

(dtr)