INZERCE

Prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jan Rafaj. Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Šéf Svazu průmyslu: Vláda musí ohlídat podíl českých firem na stavbě nových Dukovan

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj dnes na sněmu svazu v Brně apeloval na vládu Petra Fialy, aby požadovala po vítězi tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany, korejské společnosti KHNP, závazky, že do procesu zapojí české vědce a firmy. Vládu za dotažení tendru Rafaj ve svém projevu ocenil.

Vyzval ji také k realistickému přehodnocení takzvané Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) a vyčetl politikům, že od revoluce nepostavili přehradu Nové Heřminovy na Bruntálsku, která mohla zabránit škodám při zářijových povodních. Sněm Svazu průmyslu a dopravy se koná na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) v Brně.

„Díky za uskutečnění tendru století, tedy naprosto klíčového kroku k dostavbě, doufejme že nejen, Dukovan. Nejdůležitější bude konečná cena pro spotřebitele i firmy a zejména to, zda budou do dostavby reálně zapojené české firmy. Je třeba zapojit vlastní vědu a průmysl, což samozřejmě není v zájmu dodavatele, a proto memoranda nestačí, je třeba mít podepsané závazky. Pokud toto vláda nedokáže pohlídat, bude to z historického hlediska prohra,“ prohlásil Rafaj.

Podnikatelské svazy dlouhodobě požadují, aby se české firmy na jaderném tendru podílely ze 60 procent. O smlouvě na výstavbu nových jaderných reaktorů nyní společnosti ČEZ a KHNP jednají, podepsat by ji měly do konce března příštího roku.

Rafaj na sněmu ocenil odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z konce září kvůli potížím s digitalizací stavebního řízení. „Pokud byste k tomuto kroku sám nepřistoupil, vyzval bych vás k němu dnes,“ obrátil se přímo na premiéra.

Ocenil rychlou reakci vlády na pomoc firmám na severu Moravy po povodních v září, ale upozornil na to, že katastrofě mohla zabránit přehrada Nové Heřminovy, kterou stát podle něj nedokáže 27 let postavit. „Vodní dílo Nové Heřminovy by jen letos zabránilo škodám větším, než by byla cena za jeho vybudování,“ uvedl prezident Svazu průmyslu.

Vládu zkritizoval za to, že se od letošního roku zvýšily poplatky za energie pro energeticky náročné firmy. Hrozí, že porostou i nadále, což brání konkurenceschopnosti českých firem. Požádal ji také o revizi Green Dealu. „Některé nápady přímo popírají přírodní zákony, je třeba se odklonit od nerealistických ambicí. Jsme pro udržitelnost, ale ne za cenu toho, že se upapírujeme, to je horší než plastová víčka na lahvích,“ podotkl Rafaj.

(čtk)