INZERCE

Přehrada s hydroelektrárnou na Dněpru. Foto: Pixabay

Agentura navrhla opatření k zajištění energetické bezpečnosti Ukrajiny na zimu

Mezinárodní energetická agentura navrhla 10 opatření k zajištění energetické bezpečnosti Ukrajiny před nadcházející zimou. Země, svíraná ruskou agresí, přišla o značnou část svých energetických zdrojů. Energetická infrastruktura země je po výrazné eskalaci ruských útoků od letošního jara na elektrárny, teplárny, přenosové sítě a další je pod obrovským tlakem.

Vzhledem k tomu, že ukrajinská energetická infrastruktura je před životně důležitou zimní topnou sezónou pod obrovským tlakem, nová zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA) nastínila okamžité kroky, které by země a její partneři měli podniknout, jakmile teploty začnou klesat.

„Situace na Ukrajině je dnes jedním z nejpalčivějších problémů energetické bezpečnosti na světě. Ukrajinský energetický systém přežil poslední dvě zimy díky odolnosti, odvaze a vynalézavosti svého lidu a silné solidaritě mezinárodních partnerů. Letošní zima však bude zatím zdaleka nejtěžší zkouškou. Opatření uvedená v této zprávě, pokud budou provedena rychle a účinně, by mohla mít zásadní význam,“ dodal. „A nasměrovali by Ukrajinu na cestu k odolnější a udržitelnější energetické budoucnosti – té, kterou si její obyvatelé zaslouží,“ varoval výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

Skoková změna intenzity ruských útoků na ukrajinský energetický sektor vytvořila s blížící se zimou vážná rizika, uvedla IAE, což vyžaduje rychlou akci a další podporu, aby Ukrajinci měli v nadcházejících měsících spolehlivý přístup k elektřině a vytápění.

Zpráva s názvem Energetická bezpečnost Ukrajiny a nadcházející zima navrhuje 10 okamžitých opatření, která mohou Ukrajina a její partneři podniknout k řešení naléhavých zranitelností země v oblasti energetické bezpečnosti a posílení dlouhodobé energetické odolnosti.

Ukrajinský energetický systém nyní od ruské invaze v únoru 2022 zatím vydržel dvě po sobě jdoucí zimy, upozornila IAE. Po výrazné eskalaci útoků od jara 2024 na elektrárny, teplárny, přenosové sítě a další však je energetická infrastruktura země pod obrovským tlakem.

Ještě před bezprecedentní vlnou útoků na konci srpna nebyly více než dvě třetiny předválečné ukrajinské kapacity výroby energie k dispozici, protože byla zničena, poškozena nebo okupována, uvedla IAE.

Během léta se postupné výpadky proudu a další neplánovaná přerušení dodávek stala normou, což mělo dominový efekt na všechny aspekty každodenního života, včetně dodávek vody.

Zpráva stanoví 10 klíčových energetických opatření, která mohou Ukrajina a její mezinárodní partneři přijmout, aby se s těmito riziky vypořádali a zároveň snížili budoucí zranitelnost. Patří mezi ně posílení fyzické a kybernetické bezpečnosti kritické energetické infrastruktury, urychlení dodávek zařízení a náhradních dílů pro opravy, urychlení decentralizace dodávek energie, investice do energetické účinnosti a zvýšení kapacity pro dovoz elektřiny a plynu z Evropské unie.

Nadcházející zima by podle zprávy mohla být kritická i pro sousední Moldavsko.

I když země nepodléhá stejným fyzickým rizikům ruského ostřelování, získává většinu své elektřiny z elektrárny v odtrženém, Ruskem podporovaném regionu Podněstří. Dodávky plynu do této elektrárny se mají přesunout na novou základnu a novou trasu, jakmile v lednu vyprší platnost tranzitních opatření přes Ukrajinu.

(nik)