INZERCE

Malý modulární reaktor VOYGR. Foto: NuScale

Agentura předpovídá jaderný růst. Poroste podíl malých reaktorů

Mezinárodní agentura pro atomovou energii zvýšila svou prognózu růstu kapacity jaderné energetiky, přičemž její scénář vysokého scénáře předpokládá 2,5násobný nárůst z 372 GWe v roce 2023 na 950 GWe do roku 2050. V projekcích je patrný rostoucí podíl malých modulárních reaktorů (SMR) – v nízkém scénáři bude 6 procent nové kapacity pocházet z SMR, zatímco ve vysokém scénáři se předpokládá, že 24 procent – neboli téměř 140 GWe – nové kapacity bude vyrobeno v malých reaktorech. Prognóza zahrnuje i Českou republiku.

Zveřejnění 44. vydání prognózy  Odhady energie, elektřiny a jaderné energie pro období do roku 2050  přišlo v den zahájení generální konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni v Rakousku.

Publikace, která rozděluje globální statistiky podle regionů, nikoli podle zemí, obsahuje také scénář nízkého scénáře, který předpovídá čtyřicetiprocentní nárůst kapacity na 514 GWe do roku 2050. Tato zpráva je čtvrtým rokem v řadě, kdy se předpokládaný růst zvýšil – scénář vysokého scénáře je o 7 procent vyšší než ve zprávě z roku 2023 a scénář nízkého scénáře je o 11 procent vyšší.

V procent nové kapacity pocházet z SMR, zatímco ve vysokém scénáři se předpokládá, že 24 procent – neboli téměř 140 GWe – nové kapacity bude vyrobeno SMR. Zpráva předpokládá, že celková výroba elektřiny ze všech zdrojů se do roku 2050 více než zdvojnásobí.

Odhady jsou vypracovány s ohledem na všechny provozované reaktory, možné obnovení licencí, plánované odstávky a pravděpodobné stavební projekty předpokládané na příštích několik desetiletí.

Nízký případ předpokládá, že současné trendy na trhu, technologiích a zdrojích pokračují a existuje jen málo dalších změn v explicitních zákonech, politikách a předpisech ovlivňujících jadernou energii.

Vysoký případ zahrnuje národní politiky v oblasti změny klimatu, ale zůstává dle prognózy věrohodný a technicky proveditelný a je možné, že kapacita by se mohla zvýšit nad rámec předpokládaného ve vysokém scénáři.

Vedoucí plánování a ekonomických studií MAAE Henri Paillere uvedl, že mezi opatřeními požadovanými ke splnění nebo překročení vysokých projekcí patří podpůrné národní politiky, financování, investice do rozvodných sítí, standardizace v dodavatelském řetězci, regulační spolupráce a globální harmonizace, zejména pro vývoj SMR.

„Kromě toho by měla být náležitě odměňována hodnota přínosů jaderných služeb pro energetický systém – spolehlivost, bezpečnost dodávek, nízké emise,“ uvádí zpráva.

Lze se v ní dále dočíst, že přetrvává nejistota ohledně budoucího růstu poptávky po elektřině v souvislosti s digitální ekonomikou (datová centra a umělá inteligence) a elektrifikací dopravy, ale uvádí, že pokud by byly stanoveny základní faktory, svět by mohl být na cestě k dosažení ambiciózního závazku ztrojnásobit globální jadernou kapacitu, který na konferenci COP28 podpořilo 25 zemí a více než 120 společností.

Podle zprávy byla jaderná energie v roce 2023 druhým největším zdrojem nízkouhlíkové elektřiny, která se na celosvětové výrobě elektřiny podílela 9,3 procenty. Vodní elektrárny jsou největším zdrojem nízkouhlíkové elektřiny s 15 procenty, větrné s 8 procenty a solární s 5 procenty v roce 2023. Předpokládá se, že celková konečná spotřeba energie do roku 2050 klesne přibližně o 2 procenta z důvodu zvýšené elektrifikace a vyšší účinnosti spotřebičů a procesů – podíl elektrické energie na konečné spotřebě energie se má více než zdvojnásobit a do roku 2050 dosáhnout více než 40 procent.

Prognózy podle regionů ukazují, že největší nárůst jaderné kapacity se předpokládá v regionu střední a východní Asie:

OblastKapacita 2023 (GWe)nízký scénář 2050 (GWe)vysoký scénář 2050 (GWe)
    
Severní Amerika109.589228
Latinská Amerika a Karibik5.1820
Severní, západní a jižní Evropa93.869135
Východní Evropa54.566112
Afrika1.91024
Západní Asie4.41732
Jižní Asie10.54588
Střední a východní Asie91.9207297
Jihovýchodní Asie0311
Oceana002
Zdroj: MAAE a World Nuclear News


Paillere uvedl, že v současné době provozuje jadernou energii 31 zemí a dalších 30 vstupujících zemí v různých fázích, včetně tří v pokročilých fázích výstavby – Turecka, Bangladéše a Egypta, a řekl: „V posledních čtyřech letech se objevují stále pozitivnější vyhlídky pro jadernou energii do roku 2050, a to díky řadě faktorů, které zahrnují obavy o energetickou bezpečnost a cenovou dostupnost. potřeba řešit zvýšenou poptávku po čisté energii, problematiku změny klimatu… V poslední době se odehrála řada publikací a událostí, které naznačují, že jaderná energie je důležitou součástí cesty k nové nule.“

„Nové technologie, jako jsou SMR, také přispívají ke zvýšenému zájmu o jadernou energii“, dodal.

Vedoucí plánování a ekonomických studií MAAE Henri Paillure uvedl, že ve všech projekcích, stejně jako v plánech na výstavbu nových budov, byly důležitými faktory také dlouhodobý provoz a zvýšení výkonu a poukázal na ambice vysoké prognózy – řekl, že by to znamenalo v průměru asi 25 GWe nové kapacity každý rok, ve srovnání s průměrnou kapacitou 5,7 GWe přidanou za posledních pět let.

Byl také dotázán, zda došlo k nějakému pokroku v oblasti skladování jaderného odpadu, a řekl, že je to jedna z výzev – faktorů umožňujících budoucí scénáře, a poznamenal, že dobrého pokroku bylo dosaženo v hlubinném úložišti ve Finsku s řadou dalších zemí, které následují tento přístup.

Mezitím generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi podle portálu World Nuclear News ve svém projevu na zahajovacím plenárním zasedání 68. generální konference MAAE hovořil o roli, kterou hraje jaderná energie jako čistý zdroj energie, a řekl, že dnes vyrábí asi čtvrtinu čisté energie na světě a ušli jsme dlouhou cestu od toho, abychom nebyli uznáni na mezinárodních konferencích až po COP28, kde existoval konsensus všech členů, že jaderná energie energie by měla být urychlena.

Uvedl také, že MAAE pokračuje ve své přítomnosti v Záporožské jaderné elektrárně a zmínil svou nedávnou návštěvu jaderné elektrárny Kursk, kde je situace vážná, a řekl, že MAAE bude pokračovat ve svém úsilí o jadernou bezpečnost a zabezpečení, přičemž řekl, že mírová jaderná elektrárna by nikdy neměla být za žádných okolností napadena, bez ohledu na to, kde se jaderné elektrárny nacházejí.

(nik)