INZERCE

Teresa Riberová na předvolební akci ve městě Lleida v červnu 2024. Foto: PSOE

Ideologicky zaslepená, protijaderná, protibyznysová. Nominace Riberové do nové komise vyvolává obavy

Energetika, zelená tranzice, nebo hospodářská soutěž? Dnes už je prakticky jisté, že jeden z nejvlivnějších postů v Evropské komisi obsadí španělská socialistická politička Teresa Riberová. Její jmenování vyvolává v řadě evropských zemí včetně Česka značné obavy. Riberová je totiž zuřivou odpůrkyní jaderné energetiky, a nejen to. Její působení v roli ministryně pro ekologickou tranzici přineslo Španělsku dost mizerné výsledky.

Riberová má pověst sekernice jaderné energetiky ve Španělsku, a to celkem zaslouženě. Jako ministryně socialistické vlády premiéra Pedra Sáncheze prosadila odstavení všech jaderných reaktorů v zemi mezi lety 2027 a 2035. Navzdory odporu energetických a průmyslových podniků či názoru expertů na tom Sánchezův kabinet nic nezměnil, a to ani v době vrcholu energetické krize. Naopak, španělská vláda vlastníky jaderných bloků dusí vysokou mimořádnou daní, kterou letos ještě navýšila.

Silný odpor proti nominaci Riberové bude nejspíš pocházet z projaderné Francie. V době, kdy až polovina francouzských jaderných bloků musela být odstavena z provozu kvůli zjištěné korozi a dalším potížím, Riberová tento fakt komentovala se zjevnou škodolibostí.

Ruský plyn, windfall tax a další hity

Pro pravicově a protržně orientovaná média představuje Riberová oblíbený terč. „Teresa Riberová se chlubí tím, že upřednostňuje energetický model navržený pro zelenou transformaci a Agendu 2030. Pravdou je, že se zdá být více v souladu s tezemi šílených ekologů, kteří hájí ne ten či onen model, ale ničení růstu, ekonomický úpadek a omezování spotřeby politickým zásahem,“ napsal před necelým rokem v komentáři pro Libre Mercado novinář Carlos Cuesta.

Libre Mercado připomíná podíl Riberové na zhoršení vztahů s Alžírskem, který vedl na podzim roku 2021 k omezení exportu alžírského plynu potrubní cestou do Španělska. To poté muselo navýšit dovoz dražšího zkapalněného plynu (LNG) ze Spojených států a z Ruska. LNG z Putinovy říše zla ostatně Španělé dovážejí dodnes a pokrývají s ním zhruba čtvrtinu celkové spotřeby, aniž by z toho tamní vláda měla výčitky svědomí.

Další média, jako třeba el Economista, upozorňují na dopady masivní výstavby výkonově nestabilních větrných a solárních elektráren v kombinaci s rychlým odstavováním uhelných bloků. Letos v květnu musel správce elektrizační soustavy Redeia omezit spotřebu elektřiny v průmyslu až o 600 megawattů, protože chybějící množství nebylo možné vyrobit ani dovézt. Jindy je naopak výkonu v síti nadbytek a vlastníci větrných a solárních elektráren musejí nuceně omezovat výrobu.

Mimořádné daně se ostatně nevyhnuly ani majitelům obnovitelných zdrojů energie, které španělská socialistická vláda zdanila podobně jako elektřinu z jádra. Energetická skupina Repsol, která v loňském roce zaplatila na daních včetně windfall tax celkem 10,4 miliardy eur, dokonce pohrozila, že bude místo ve Španělsku investovat jinde. Vypadá to, že posedlost zdaňováním „nadměrných“ zisků energetických podniků není jen českou specialitou; ve Španělsku je situace podobná.

Neklid v řadách lidovců

S přihlédnutím k výše uvedeným faktům není divu, že nemalá část europoslanců protestuje proti jmenování Riberové do funkce komisařky s odpovědností za oblast energetiky nebo zelené tranzice. A to včetně poslanců největší parlamentní frakce – Evropské lidové strany (EPP). Jedná se však o citlivé téma; 13 kandidátů do nové Evropské komise je spjato s EPP, zatímco socialisté zde mají jen čtyři reprezentanty. A jedním z nich je právě Riberová.

Evropská média v posledních týdnech spekulují o tom, jakou pozici Teresa Riberová obsadí. Jednou to vypadá na vedení resortu energetiky, jindy na viceprezidentku Evropské komise s odpovědností na zelenou tranzici (jak uvedl v minulém týdnu německý Die Welt). Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se zatím ještě nerozhodla, informace o obsazení postů v nové komisi se však máme dozvědět v nejbližších dnech.

Deník Financial Times v tomto týdnu přinesl informaci, že Riberová by mohla převzít jiný resort – hospodářskou soutěž. Tím by si dokonce polepšila, jedná se totiž o fakticky nejvlivnější post v evropské komisi. Povolení pro státní podporu výstavby nové jaderné elektrárny Dukovany II či transformační podporu českého teplárenství řešilo právě Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž (DG Competition). Informace, že Teresa Riberová možná dostane na starost tuto oblast, není zrovna uklidňující.

David Tramba