INZERCE

Veolia dodala do FN Olomouc unikátní zařízení, které umožní energeticky využít nemocniční odpad

Energetická skupina Veolia postavila ve Fakultní nemocnici Olomouc kogenerační jednotku a také v Česku zatím unikátní technologii tepelné sterilizace zdravotnického odpadu. Nové zařízení zbaví nemocniční odpad nebezpečných vlastností, Veolia jej poté spálí v multipalivovém kotli v přerovské teplárně. FN Olomouc jen v pvních osmi letech ušetří přes 30 milionů korun, dalším přínosem je snížení objemu emisí oxidu uhličitého o více než 9000 tun ročně.

Obchodní ředitel společnosti Veolia Energie Jakub Tobola a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík dnes nové zařízení představili zástupcům médií včetně Ekonomického deníku. Kogenerační jednotka od českého výrobce Tedom i jednotka tepelné sterilizace zdravotnického odpadu od italské firmy EcoSyst Service jsou již na svém místě a brzy bude spuštěn jejich zkušební provoz.

Právě technologický postup propojující sterilizační linku s kogenerační jednotkou je v rámci České republikyvýjimečný, Kogenerační jednotka o elektrickém výkonu 999 kW bude vyrábět elektřinu pro provoz sterilizační komory a také elektřinu (v rozsahu okolo 4900 MWh) a teplo pro nemocniční areál. Dodávky tepla z kogenerační jednotky pokryjí až 20 % potřeby v areálu FN Olomouc. Celá investice vyšla na zhruba 60 milionů korun a financovala ji Veolia Energie ČR.

Sterilizační jednotka vyčistí okolo 900 tun zdravotnického odpadu ročně, ten pak následně skončí v kotli přerovské teplárny (později jej chce Veolia spalovat v olomoucké teplárně). To představuje značný pokrok oproti dnešnímu stavu, kdy FN Olomouc musí nemocniční odpad odvážet až do spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě. A také finanční úsporu, kterou zástupci Veolie a olomoucké nemocnice vyčíslili na 3,8 milionu korun ročně (včetně výhod z posílené výroby elektřiny a tepla v areálu nemocnice).

„Nakládání se zdravotnickými odpady je velmi specifickou oblastí s mnoha úskalími při sběru, manipulaci, přepravě a odstraňování. Společně s Veolií jsme našli ekonomicky i ekologicky výhodnější cestu, jak odpady bezpečně zlikvidovat a navíc energeticky využít v našem regionu. Vlastní výroba elektřiny je pro nás neméně důležitá, čili těch přínosů je hned několik,“ doplnil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Sterilizační zařízení, které umožní využít zdravotnický odpad jako palivo v teplárně. Foto: FN Olomouc

„Fakultní nemocnice Olomouc je naším dlouholetým a významným obchodním partnerem. Společně hledáme synergie i v dalších oblastech kromě dodávek tepla a cirkulární ekonomika patří mezi ně. Podařilo se nám uskutečnit výjimečný projekt a postavit moderní technologii první svého druhu v ČR. Je to další posun v rozšiřování spektra našich služeb zákazníkům,“ uvedl Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie.

Mezi další partnerské firmy, které se do projektu zapojily, patří Recovera ze skupiny Veolia. Ta bude zajišťovat sběr a svoz odpadu v nemocničním areálu. Autorem projektu je firma Damaris. Její jednatel Marek Šarlej upozornil na zvýšené nároky, které souvisely s umístěním zařízení v historicky chráněném objektu. „Jak jsme se s kolegy shodli, kromě nálezu letecké bomby a římského tábora jsme museli řešit snad všechny možné problémy,“ uvedl v nadsázce Marek Šarlej.

Fakultní nemocnice Olomouc s 1200 lůžky patří mezi největší lůžková zařízení v České republice. Je součástí sítě devíti fakultních nemocnic přímo řízených Ministerstvem zdravotnictví ČR. Je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Historie druhého největšího zaměstnavatele v Olomouckém kraji sahá až do roku 1896.

Veolia Energie patří mezi největší energetické skupiny a je největším distributorem tepla v ČR. Prostřednictvím jedné z nejrozsáhlejších sítí dálkového tepla ve střední Evropě (1550 km) dodává teplo a teplou vodu do 580 tisíc domácností. Energiemi zásobuje také více než 300 průmyslových podniků a 1 800 zařízení v terciálním sektoru, například nemocnice, školy atd. ve více než 30 městech a obcích. Roční tržby celé skupiny Veolia v Česku, která zahrnuje energetické a vodárenské společnosti a podniky z oboru odpadového hospodářství, dosahují 54 miliard korun ročně.

(dtr)