INZERCE

Dodavatelů elektřiny je na trhu víc než dost, zákazník má možnost volby. Foto: Pixabay

ČEZ zlevní elektřinu a plyn, ale až od ledna. Konkurenti zlevňují už během podzimu

Největší tuzemský dodavatel elektřiny pokračuje ve zlevňování. ČEZ Prodej následuje své konkurenty – E.ON, Pražskou energetiku, MND a další firmy – a snižuje ceny u nefixovaných smluv. Elektřina na dobu neurčitou zlevní od ledna příštího roku o téměř 6 procent, plyn na dobu neurčitou přibližně o 10 procent. Otázkou zůstává, zda to bude stačit na zastavení odlivu zákazníků ke konkurenci.

V letošním roce ČEZ Prodej zlevňoval nefixované produkty již dvakrát – na začátku roku a následně v létě. Po dalším zlevnění v lednu 2025 klene cena plynu na dobu neurčitou na 1346 Kč/MWh (1629 Kč/MWh včetně DPH). Elektřina pro nejběžnější sazbu D02 bude od ledna za 3388 Kč/MWh bez DPH (4099 Kč včetně DPH). Zlevnění se vztahuje jak na stávající, tak na nové zákazníky, upozornil ČEZ Prodej v tiskové zprávě.

ČEZ má v současné době pověst poměrně drahého dodavatele a část zákazníků od něj odchází. Jak Ekonomický deník uvedl před týdnem, ČEZ Prodej za posledních dvanáct měsíců ztratil přes 57 tisíc zákazníků, tedy zhruba 2 procenta z celkového počtu odběratelů elektřiny. ČEZ ESCO, které dodává energie velkým zákazníkům, ztratilo za rok 8109 odběrných míst, tedy přes 6 procent portfolia z loňského léta.

Ztrátu tržního podílu potvrzuje také nedávno zveřejněná pololetní zpráva Skupiny ČEZ. Ta ukazuje na značný, více než desetiprocentní pokles objemu dodávek elektřiny koncovým zákazníkům v České republice. V případě zemního plynu meziroční pokles dodávek dosahuje 17 až 27 procent; část poklesu zde nicméně souvisí s mírnou letošní zimou. Čísla za celou skupinu, zahrnující firmy ČEZ Prodej a ČEZ ESCO, shrnuje následující tabulka.

Kolik energie dodala skupina ČEZ zákazníkům v 1. pololetí 2024

skupina zákazníkůdodávka elektřinydodávka plynu
velkoodběratelé4945 GWh (-13,9 %)1816 GWh (-16,7 %)
domácnosti3663 GWh (-9,5 %)1904 GWh (-17,4 %)
ostatní maloodběratelé1287 GWh (-11 %)940 GWh (-27,4 %)
zdroj: Pololetní zpráva ČEZ

Co se týká hlavních konkurentů, Pražská energetika (PRE) šla s cenou dolů od počátku září. Nová cena elektřiny bude pro většinu zákazníků, kteří nemají cenovou fixaci, dosahovat 3200 korun za MWh (bez DPH). Zlevnění tržní části ceny energie tak bude až 20procentní, na druhou strana však PRE zákazníkům navýšila stálý měsíční poplatek. Základní ceníková sazba v případě zemního plynu pro domácnosti klesla o 16 procent na 1450 korun za MWh (bez DPH).

Před pár dny oznámila snížení cen zemního plynu E.ON Energie. Nižší ceny se budou od 1. října týkat zhruba 150 tisíc zákazníků, kteří mají nefixované ceny. Vzhledem k tomu, že k plošnému snižování cen plynu přistoupil E.ON letos už podruhé, ceníky poklesnou ve srovnání se začátkem roku až o čtvrtinu. Ceníková sazba za dodaný plyn bude od října 1450 korun za MWh (1755 korun včetně DPH).

David Tramba