INZERCE

Petr Brzezina, ředitel Westinghouse Electric Czech Republic. Foto: Jan Rasch

Westinghouse u ÚOHS napadl zadání jaderné zakázky Korejcům s použitím bezpečnostní výjimky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes blíže komentoval stížnosti napadající postup společnosti Elektrárna Dukovany II ze Skupiny ČEZ při výběru dodavatele stavby nových jaderných bloků. Za těmito stížnostmi stojí dva neúspěšní uchazeči o prestižní zakázku za stovky miliard korun – společnosti Westinghouse Electric Company a Électricité de France (EDF),

Jak ÚOHS uvedl v tiskové zprávě, návrh EDF směřuje primárně proti rozhodnutí o výběru preferovaného dodavatele, tedy jihokorejské společnosti Korea Hydro & Nuclear Power Co. (KHNP). EDF požaduje, aby Úřad konstatoval porušení zadávacích podmínek a zrušil úkony zadavatele související s posouzením nabídek.

Společnost Westinghouse vznáší svůj návrh zejména proti postupu zadavatele mimo režim zákona na základě tzv. bezpečnostní výjimky. Dále zmiňuje údajné porušení základních zásad veřejného zadávání a pochybení při výběru preferovaného dodavatele. Podle návrhu Westinghouse by měl český antimonopolní úřad zrušit rozhodnutí zadavatele z letošního ledna o vyzvání KHNP a EDF a nevyzvání Westinghouse k účasti v další fázi výběrového řízení, a to včetně všech navazujících úkonů zadavatele.

„V obou věcech byla zahájena správní řízení, jejichž délku není v současné době možno s ohledem na věcnou i procesní složitost předvídat. Až do vydání prvoinstančních rozhodnutí nebude Úřad k průběhu těchto správních řízení poskytovat žádné další informace,“ uvedl k tomu ÚOHS.

Jak Ekonomický deník uvedl před týdnem, Westinghouse tvrdí, že návrhy designů korejských reaktorů APR1000 a APR1400 využívají licencovanou technologii systému Westinghouse 80 generace II. Společnost KHNP tudíž nemá právo stavět takové reaktory v zahraničí bez souhlasu Westinghouse. Ten se svých práv domáhá cestou soudních sporů a arbitráží.

Velké vítězství s otazníkem

Dlouho očekávané rozhodnutí o dodavateli nových jaderných reaktorů padlo v polovině července. Vláda tehdy rozhodla, že dva nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská KHNP, která získá také opci na dva další bloky v Temelíně. „Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech posuzovaných kritériích,“ řekl Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády. Za příjemné překvapení označil premiér Fiala nabídkovou cenu, která se pohybuje (v dnešních cenách) okolo 200 miliard korun za jeden 1050megawattový blok.

Neuspěla tak konkurenční nabídka, kterou předložila francouzská společnost EDF. Té nepomohlo ani silné lobbování, do kterého se v březnu při návštěvě Prahy zapojil také prezident Emmanuel Macron.

Tendr na nový jaderný blok v Dukovanech byl oficiálně zahájen v březnu 2022. Předběžné nabídky podali tři uchazeči – Westinghouse, EDF a KHNP – v listopadu téhož roku a závazné loni v říjnu. Letos na konci ledna vláda rozhodla o vyřazení americké společnosti Westinghouse, jejíž nabídka nesplnila požadavky tendru. Westinghouse se tehdy údajně odmítl zavázat ke konkrétní ceně a termínu dokončení.

(rov, dtr)