INZERCE

Houfnice ráže 155 mm CAESAR 8x8. Foto: Nexter Systems

Polská zbrojovka chce chrlit dělostřelecké granáty ráže 155 mm. Poptávka je obrovská

Polská zbrojovka Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) připravuje velkovýrobu dělostřeleckých granátů ráže 155 milimetrů. Poptávka je obrovská, nejen od polské armády, která nakoupila stovky nových houfnic. Soukromá zbrojovka předpokládá, že bude schopna vyprodukovat potenciálně až 180 000 granátů této ráže ročně. Subdodávky přijdou z Kanady a Slovenska.

Průběh ruské agrese proti Ukrajině ukázal, že válka mezi armádami vybavenými moderní technikou vypadá úplně jinak, než se dříve zdálo. Neočekávaně, stejně jako v první a druhé světové válce, se konvenční velkorážné dělostřelectvo ukázalo jako důležité rozhodující měřítko pro vítězství. Rusko, nikoliv NATO, má přitom obrovské zásoby munice.

Soukromá polská společnost Polska Grupa Zbrojeniowa, patřící rodině Lubińských, se připravuje na uspokojení velké poptávky zejména ze strany polské armády. Továrna má strategickou polohu a podmínky po státní firmě, která před pár lety zkrachovala. To, co se před časem tvářilo zbytečné, se nyní jeví jako doslova jako zlatý důl.

Ruská ekonomika je schopna vyrobit 3 miliony nábojů velkého kalibru ročně ve válečném režimu, uvedlo NATO před několika měsíci. Ve válce s Ukrajinou spotřebuje asi 10 000 granátů denně, což v poslední době napomohlo posunu hlavní fronty směrem, který byl pro Ukrajinu nepříznivý – nepočítaje útok na ruské území, kde Ukrajinci za týden dobyli tolik území jako Rusko na Ukrajině za rok.

Několik desítek tisíc dělostřeleckých granátů je vše, co je Polsko v současné době schopno vyrobit, ale ročně.

Jako důležitý argument se ukázalo, že v moderní válce stačí efektivně rušit signál GPS a přesná munice se do značné míry stává zbytečnou, proto se návrat k tradičním konvenčním zbraním stává účinnou taktikou.

Výrobní kapacita evropských zemí a USA je přitom jen asi 1,36 milionu kusů ročně. Najednou se na trhu objevila poptávka, kterou je těžké uspokojit, protože továrny se nestaví jen tak během několika měsíců.

Čím nakrmit Kraby a K9?

Polsko si objednalo stovky houfnic – nejen polské Kraby a první tranši kusů K9 212 z Jižní Koreje – ale aby mohly být případně použity pro vojenské operace, je nutná munice.

V prosinci loňského roku dokonce Agentura pro vyzbrojování podepsala smlouvu s PGZ na dodávku 300 000 nábojů ráže 155 mm, což je tolik, kolik Rusko střílí na Ukrajině za několik měsíců, s plánovanou dobou realizace v letech 2024-2029. Náklady jsou 11 miliard zlotých.

„Je snadné spočítat, že jeden granát stojí 37 tisíc zlotých za kus. Kolosální peníze za jeden výstřel z děla, upozornil polský server Business Insider.

Přestože uplynulo více než sedm měsíců, zakázka nevstoupila do realizační fáze, jak se Business Insider dozvěděl neoficiálně. Před rokem PGZ oznámila, že chce zvýšit výrobu z 30-40 tisíc nábojů ročně na více než 200 tisíc.

„PGZ sama o sobě nemá výrobní kapacitu na tak vysoké úrovni,“ informuje zdroj.

„Národní program muničních rezerv je vládní program, do kterého Polská skupina pro vyzbrojování požádala o přistoupení. Bez ohledu na to, jaká budou rozhodnutí vlády ohledně alokace finančních prostředků v rámci NRA, společnosti z oblasti munice polské Zbrojní skupiny navyšují své výrobní kapacity a realizují související investice v rámci vlastních finančních prostředků i financování z externích zdrojů (např. program ASAP). Kromě toho se realizuje první z výkonných dohod uzavřených v rámci dlouhodobé rámcové dohody podepsané s Agenturou pro vyzbrojování v prosinci 2023. Jak tato zakázka, tak i dříve přijaté zakázky jsou realizovány v množství a termínech uvedených v jednotlivých smlouvách. Vzhledem k důvěrné povaze dat neposkytujeme informace o objemu výroby, výrobní kapacitě a objemu realizovaných zakázek,“ uvedlo pro Business Insider oddělení komunikace a marketingu PGZ.

Lokalita a plány

Na druhé straně se výrobní kapacita vlastněná Elżbietou Lubińskou (62) má rozvíjet poměrně rychlým tempem. Jde o společnost ZSP Niewiadów, nebo spíše novou společnost s názvem Grupa Niewiadów S.A. ovládaná rodinou Lubińských. Po analýze se ukázalo, že plochy a majetek zlikvidovaného stejnojmenného státního podniku, který ZSP Niewiadów drží, umožňovaly vyrábět potenciálně až 180 000 nábojů ráže 155 mm ročně.

Při ceně 37 000 zlotých za granát by to přineslo příjmy ve výši 7 miliard zlotých ročně. Množství garantovaná subdodavateli a tovární infrastruktura vlastněná společností Niewiadów však umožní realizaci objednávek na úrovni desítek tisíc nábojů ročně, uvedla společnost.

Za 20 měsíců se však očekává 120 tisíc granátů ročně a k dosažení plné cílové kapacity továrny je zapotřebí dalších 12 měsíců.

Aby bylo možné v budoucnu provádět průzkumné zkoušky vyráběné munice, objednal si již Niewiadów v jednom z evropských závodů kanón ráže 155 mm (certifikaci na identických modelech provádí švédský Bofors, přední výrobce zbraní v Evropě) a Dopplerovy radary.

Nákup děla umožní testy munice vyráběné v Niewiadówě. Na malé fotografii Grzegorz Niedzielski, prezident ZSP Niewiadów a Grupa Niewiadów Foto: ZSP Niewiadów

Zbraň by se měla objevit v Polsku v říjnu letošního roku a bylo také objednáno střelivo a hnací nálože, které budou použity v kognitivních a certifikačních testech.

„Ještě před svou likvidací byl Stary Niewiadów jedinou zbrojařskou společností z Polska, která měla vlastní cvičiště. Tyto prostory jsme zakoupili a jsme ve finální fázi vytváření tří střeleckých os, z nichž nejdelší bude mít 500 metrů, což nám v mnoha případech umožní provádět jak mezioperační tak závěrečné testy, a to zde na vlastním cvičišti. To radikálně zkrátí dobu výroby a sníží náklady,“ řekl Business Insider Grzegorz Niedzielski, prezident ZSP Niewiadów a Grupa Niewiadów.

Dnes se jedná o jediný závod tohoto typu v Polsku, žádná jiná společnost – ani soukromá, ani státní – se nemůže pochlubit vlastnictvím podobného zařízení. Objekt byl proto od závodu stavebně oddělen a bude fungovat jako Výzkumné a vývojové centrum munice a výzbroje. Právě zde mají vznikat nové typy munice velkých a středních ráží, o které usilují armády NATO.

Niewiadów, nedaleko Łódźe, má k dispozici také velmi rozsáhlé muniční sklady (v konečném důsledku až pro 1,1 milionu kg TNT), železniční vlečku, vlastní cvičiště, výrobní budovy umožňující výrobu, inženýrský personál se zkušenostmi v oboru a všechny potřebné certifikace, povolení a koncese.

Závod je zároveň dobře propojen na křižovatce rychlostních silnic ve směru na Krakov, Katovice, Vratislav, Lodž a Varšavu. Vše, co potřebujete, jsou peníze na investici

Náklady na celý projekt se odhadují na zhruba jednu miliardu zlotých. Před rokem společnost uvažovala o vstupu na burzu a v současné době dokončuje jednání o financování celé investice, která má být realizována po etapách v následujících letech. Díky tomu chce společnost dynamicky rozvíjet svou výrobní kapacitu, která jí umožní zahájit prodej co nejdříve. V rámci investice se Niewiadów snaží o plnou nezávislost v celém výrobním cyklu, což posílí jeho pozici na trhu a zajistí dlouhodobou stabilitu.

„Tento projekt chceme uzavřít do dvaceti měsíců. Po dvaceti měsících, v souladu s podepsanými smlouvami, by měly být spuštěny m.in výrobní linky na zpracování (plnění TNT) těl střel ráže 155 mm,“ řekl Business Insider prezident Niewiadowa Grzegorz Niedzielski.

Dalším krokem bude výstavba kovárny. Společnost má pro tuto investici vyhrazenou oblast a je dohodnuta s dodávkou těchto výrobních linek se zahraničním výrobcem. Po dokončení této investice dosáhne ZSP Niewiadów výrobní kapacity až 180 tisíc nábojů ráže 155 mm ročně.

Když ne Polsko, tak zahraniční trhy

V únoru Niewiadów předložil ministerstvu národní obrany dlouhodobou nabídku na dodávku munice ráže 155 mm. Současně společnost provádí rozsáhlé aktivity na mezinárodní scéně.

„Polsko je pro nás klíčovým trhem, ale ne jediným. S mnoha zahraničními partnery jsme podepsali dohody a prohlášení o záměru, což se osvědčilo ve společných dodávkách dělostřelecké munice v rámci Centra nákupu NATO. Jsme připraveni dodávat naše produkty na různé trhy, což nám dává důvěru v realizaci našich rozvojových plánů. Spolupráce se zahraničními partnery je důležitým prvkem strategie společnosti, která zajišťuje její stabilní rozvoj a dosahování dlouhodobých cílů,“ řekl dále Grzegorz Niedzielski.

S intenzivním využíváním zásob v důsledku pomoci Ukrajině je nyní chce každá armáda doplnit.

„Slováci, Češi a Bulhaři na rozdíl od nás po období politické transformace svůj průmysl nezničili. Restrukturalizace těchto obrovských továren fungujících pro celou Varšavskou smlouvu probíhala úplně jinou cestou. Konkrétně pronajímali, prodávali a obecně předávali zbrojní průmysl do soukromých rukou. A dnes jsou Bulharsko, Slovensko a Česká republika silnými vývozci zbraní, které jsou z velké části založeny na postsovětských řešeních. To samé se bohužel nedá říci o našem zbrojním průmyslu,“ připustil Grzegorz Niedzielski.

Brána muničky v Niewiadówě. Foto: ZSP Niewiadów

Z čeho je vyroben dělostřelecký granát?

Cílem Niewiadówa je poskytnout kompletní munici ráže 155 mm, která zahrnuje mimo jiné projektil, tj. propracované železné tělo naplněné výbušninami. Jedná se o původní švédský návrh Boforsova institutu, který před lety koupili Indové.

Indická strana se navíc zavázala, že po nákupu minimálně 100 000 nábojů poskytne technickou dokumentaci ke granátu. Obaly munice budou zase dovezeny od kanadské společnosti Scepter. Niewiadów pak společně s Kanaďany zahájí výrobu tohoto obalu ve svém závodě.

Posledním prvkem obsaženým ve 155 mm munici je zápalka, která stimuluje náplně pohonných látek. V této souvislosti Niewiadów podepsal smlouvu se slovenskou společností VOP Novaky – nejprve na dodávku, poté na jejich polonizaci.

„Švédové zkonstruovali tuto munici pro potřeby své vlády, ale po uvolňování napětí se Švédsko jako neutrální země rozhodlo, že další děla a munici nepotřebuje. Prodali to Indům, pomohli jim postavit továrnu,“ popisuje prezident Niewiadowa.

„Mnoho západních společností od Indie nakupuje komponenty na výrobu munice, protože Indové jsou proslulí velmi vysokou kvalitou svých výrobků. Švédové si neustále udržují kontrolu nad kvalitou této výroby, zavázali se také, že budou dohlížet na výrobní proces a příjem munice určené pro Niewiadów, jakmile zadáme objednávku. V takové situaci je těžké nazvat tuto munici indickou, ale je snadné ji nazvat municí NATO,“ komentuje prezident Niewiadowa.

Vlastní dokumentace

„Abychom mohli volně vyvíjet aktivity směřující k prodeji této munice na jiné trhy než na naše Ministerstvo národní obrany, je nutné mít vlastní technickou dokumentaci k výrobku. Takže jsme se o to snažili, v důsledku čehož plánujeme začít certifikovat naši munici zhruba za 20 až 22 měsíců,“ řekl Business Insider.

„Polsko nemá vlastní konstrukční dokumentaci pro munici 155, protože před mnoha lety podepsalo licenční smlouvu se slovenskou společností ZVS v Dubnici na samotnou střelu v týmu, bez pohonných náplní. Slovenská strana doporučovala pouze výrobce těchto produktů. Vyhradila si také právo udělit souhlas s prodejem této munice na jiné trhy než na polské ministerstvo obrany. Docela složitá obchodní situace. Proto je pro nás tak důležité mít vlastní konstrukční dokumentaci této munice, která nám umožní vyhnout se takové trapné situaci,“ dodal prezident Niewiadowa.

Jan Hrbáček

[td_block_15 modules_on_row="" hide_audio="yes" f_title_font_family="947" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_title_font_line_height="1.1" f_title_font_weight="700" title_txt_hover="#1e73be" modules_category="above" modules_category_padding="3px 4px 2px" f_cat_font_family="582" f_cat_font_weight="400" f_cat_font_transform="uppercase" f_cat_font_spacing="1" f_meta_font_family="582" f_meta_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_meta_font_line_height="1" f_meta_font_style="italic" f_meta_font_weight="400" author_txt="#000000" date_txt="#000000" show_btn="none" show_excerpt="none" show_com="none" image_height="100" image_floated="float_right" show_cat="none" meta_padding="eyJhbGwiOiI0cHggMTBweCAwIDAiLCJwb3J0cmFpdCI6IjAgMTBweCAwIDAifQ==" all_modules_space="eyJhbGwiOiIzMCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjIwIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" modules_divider="" category_id="_more_author" tdc_css="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" show_author="none" image_width="26" show_date="eyJwb3J0cmFpdCI6Im5vbmUifQ==" limit="3" sort="" image_size="td_324x400" offset="1" mx4f_title_font_family="948" el_class="single-related-articles" mx4f_title_font_size="14" mx4f_title_font_line_height="20px" mx4f_title_font_weight="700"]