INZERCE

Pokud chcete dobře řídit síť a kvalitativní parametry dodávané elektřiny, je potřeba měřit neustále a se zvyšující se přesností, tvrdí polská Enea. Foto: Enea Operator.

Polská Enea nainstaluje téměř 273 000 dálkových odečtových měřičů

Polský energetický operátor Enea nakoupí téměř 273 tisíc dálkových odečtových měřičů (VOC). Celková hodnota projektu se odhaduje na více než 242 milionů zlotých, včetně dotace ve výši 163 milionů zlotých. Projekt zahrnuje nákup a instalaci dálkových odečtových měřičů u spotřebitelů a nákup a implementaci dalších prvků infrastruktury inteligentního měření a řízení za účelem optimalizace provozu sítě a rychlejšího servisu procesů na trhu s elektřinou.

„Pokud chcete dobře řídit síť a kvalitativní parametry dodávané elektřiny, je potřeba měřit neustále a se zvyšující se přesností. Měření v hloubkách sítě je možné díky vyvažovacím měřičům, které jsme v posledních letech instalovali do stanic vysokého napětí, a nyní navíc díky stále rostoucímu počtu dálkově odečtových měřičů u koncových uživatelů. Jedná se o velmi velké množství dat, takzvaná big data, což je pro nás v kontextu analýzy a vyvozování závěrů ze shromážděných informací obrovskou výzvou. To je výzva, kterou jsme ochotni přijmout a získané znalosti hodláme využít v našich plánech rozvoje sítě,“ řekl prezident společnosti Enea Operator Marek Szymankiewicz.

„Financujeme energetickou transformaci ve prospěch milionů spotřebitelů energie. Měřiče s dálkovým odečtem jsou součástí inteligentních energetických sítí, které jsou nezbytné pro zvládnutí dynamických změn, které se odehrávají na trhu s energií. Provozovatelé distribučních sítí získají možnost efektivně řídit provoz sítě a díky chytrým měřičům mají spotřebitelé energie lepší kontrolu nad její skutečnou spotřebou, což pomáhá snižovat účty za elektřinu,“ navázal místopředseda správní rady Národního fondu pro ochranu životního prostředí a vodní hospodářství Józef Matysiak.

Podepsaná smlouva počítá s tím, že Enea Operator zakoupí téměř 273 tisíc takzvaných inteligentních měřičů, které budou v roce 2025 instalovány v oblasti působení společnosti, tedy v severozápadním Polsku. Přibližně 200 000 jednotek bude instalováno ve venkovských oblastech a zbývajících téměř 73 000 ve městech. Jedná se pouze o část větší dodávky tzv. chytrých měřičů, kterou bude společnost realizovat v blízké budoucnosti.

Měřiče s dálkovým odečtem (VOC) nabízejí mnoho výhod. Zařízení nejen automaticky shromažďují a přenášejí naměřená data, takže není nutné je číst ani předávat indikace operátorům, ale také vám umožňují systematicky kontrolovat spotřebu elektřiny, což se může promítnout do změny návyků a snížení spotřeby. VOC také umožňují rychlejší detekci anomálií nebo možných poruch zařízení a v blízké budoucnosti umožní i využití dynamických tarifů.

Zavedení měřidel bude doprovázeno implementací moderních řešení, která společnosti umožní zvládat stále více automatizované a digitální procesy, které jsou a budou vyvíjeny tak, aby odpovídaly výzvám energetické transformace a budování nízkouhlíkové ekonomiky, kterým čelí provozovatelé sítí. Nepostradatelným prvkem je infrastruktura inteligentního měření.

Spolufinancování, které bylo společnosti poskytnuto, pochází z Modernizačního fondu v rámci programu Energetika – Chytrá energetická infrastruktura.

(nik)