INZERCE

Bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Foto: web projektu Nakopněte svoji školu

Bývalý šéf ČEZ Roman ovládl investiční fond s majetkem v řádu miliard korun

Martin Roman byl v letech 2004 až 2011 byl generálním ředitelem společnosti ČEZ a jedním z nejvlivnějších mužů v Česku. Po odchodu z vedení ČEZ zmizel a nyní se začíná objevovat v roli investora. Podle zjištění Ekonomického deníku se stal vlastníkem investičního fondu ZSZ, ve kterém je čistý majetek v hodnotě přes 3,5 miliardy korun.

Původním vlastníkem fondu ZSZ byl Petr Krogman, který je známý hlavně díky podnikání v oboru zemědělství na Ukrajině. Loni v říjnu začala Česká národní banka posuzovat převod vlastnictví fondu na Martina Romana a letos v únoru k tomu dala souhlas. V Evidenci skutečných majitelů firem je Martin Roman zapsán jako stoprocentní vlastník fondu ZSZ od 10. června.

Martin Roman na dotaz Ekonomického deníku reagoval pouze stručně. „Ano, je to pravda,“ uvedl v SMS zprávě. Bližší informace k tomu, proč fond kvalifikovaných investorů ZSZ ovládl, Roman nesdělil.

Podle výroční zprávy ZSZ investičního fondu, zveřejněné na webu administrátorské firmy Avant IS, dosahuje výše aktiv fondu 4,56 miliardy korun. Z toho čistý majetek bez dluhu činí 3,55 miliardy korun. Většinu aktiv tvoří půjčky různým českým firmám z oboru developmentu, realit a zemědělství, ale také energetické firmě Second Foundation. Loňský čistý zisk fond přesáhl 689 milionů korun, předloni vykázal ztrátu 28 milionů korun.

Zákulisní informace a spekulace o investicích Martina Romana kolují po Praze zhruba patnáct let a někdy sahají snad až do kategorie urban legends. Jen málokde se Roman objevuje jako veřejně přiznaný investor. Mezi tyto výjimky patřila jeho investice do společnosti Kiwi.com. Do známého vyhledávače a prodejce letenek vstoupil jako spolumajitel firmy Touzimsky Airlines, která do poloviny roku 2019 vlastnila podíl 21,6 procenta v Kiwi.com.

Martin Roman patřil do skupiny investorů, kteří v létě 2019 výhodně odprodali své podíly mezinárodnímu fondu General Atlantic. Jen o půl roku později vypukla pandemie koronaviru, která ochromila sektor letecké dopravy. Dříve ziskové Kiwi se propadlo do stamilionových ztrát a hodnota společnosti se výrazně snížila.

V současnosti 54letý Martin Roman se k energetice a byznysu téměř nevyjadřuje, ochotně však komentuje svůj zájem o oblast školství. Od roku 2007 je sponzorem sítě soukromých škol PORG a podporuje projekt „Čtení pomáhá“. V rozhovoru pro magazín Forbes letos v dubnu kritizoval české školství za neefektivitu, promarněné příležitosti a nesmyslné osnovy.

David Tramba