INZERCE

Teplárna Frýdek-Místek ukončila k 31.5.2024 spalování uhlí. Foto: Veolia Energie ČR

Jste na správné cestě k nulovým emisím, potvrdily skupině Veolia dvě ratingové agentury

Veolia se stala první světovou společností, která získala dvojí ověření svého klimatického závazku od dvou předních ratingových agentur. Po dřívějším hodnocení od Moody’s ocenila plány Veolie také agentura SBTi. Ta označila plány Veolie za nejambicióznější ve srovnání s dalšími společnostmi, které sleduje.

Jak dále Veolia uvedla v tiskové zprávě, ocenění přichází krátce po spuštění svého nového strategického programu GreenUp, jehož cílem je urychlit dekarbonizační trajektorii a výrazně snížit emise skleníkových plynů v nejkratším možném termínu. Jeho součástí je investice ve výši 1,6 miliardy eur do náhrady uhelných elektráren a tepláren a přechod na ekologicky přijatelnější zdroje energie.

Hodnocení Science Based Targets initiatives (SBTi) potvrzuje, že cíle snížení emisí skupiny Veolia jsou v souladu s udržením růstu teplot pod limitem 1,5°C, jak stanovila Pařížská klimatická dohoda. Mezi hlavní cíle programu GreenUp patří 50procentní snížení emisí do roku 2032, zejména díky oznámeným investicím do náhrady uhelných zdrojů v Evropě a také dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Také mezinárodní ratingová agentura Moody’s analyzovala a kladně ohodnotila plán dekarbonizace skupiny Veolia. Udělá jí celkové skóre NZ-2 (na stupnici od NZ-1 do NZ-5). Kladně posoudila ambice skupiny, používání osvědčených technologií a vyšší než průměrnou návratnost plánovaných investic.

„Veolia je zásadním hráčem v oblasti dekarbonizace a společností, která se rozhodně zaměřuje na akční přístup. S programem GreenUp, který byl spuštěn v tomto roce, jsme zrychlili naše tempo
dekarbonizace. Jejich důvěryhodnost a robustnost jsou nyní potvrzeny hodnocením SBTi, které uznává náš závazek k ekologické transformaci,“ uvedla Estelle Brachlianoff, generální ředitelka skupiny Veolia.

Ekologizace českých tepláren

Program GreenUp výrazně ovlivní také působení skupiny Veolia na českém trhu. Teplárenská společnost Veolia Energie ČR v červnu oznámila, že investuje do přechodu k ekologicky přijatelnějším palivům zhruba 20 miliard korun. Některé projekty se postupně rozbíhají, jiné už jsou hotové. Teplárny v Kolíně a ve Frýdku-Místku na jaře přestaly spalovat uhlí, dnes využívají biomasu a zemní plyn.

Další, finančně náročnější projekty jsou dnes v pokročilé fázi přípravy. Jedním z nich je náhrada uhlí v Teplárně Olomouc v roce 2030, konkrétně jeho druhá etapa. Ta vychází na 4,1 miliardy korun, významnou část pokryje dotace z Modernizačního fondu. Totéž platí o druhé etapě ekologizace Teplárny Karviná, která má být hotová do roku 2028 a která vychází na 7,8 miliardy korun. Jako poslední přijde na řadu největší teplárna v Ostravě-Třebovicích.

Prodlužování provozu uhelných tepláren za horizont roku 2030 není podle obchodního ředitele firmy Veolia Energie ČR Jakuba Toboly reálné ani smysluplné. „Uhlí je z celospolečenského hlediska špatně, je zapotřebí od něj odejít. Pokud chceme zachovat soustavy centrálního zásobování teplem a zároveň splnit požadavky legislativy na vysokou účinnost výroby tepla, tak už s uhlím nemůžeme počítat. Další problém je v ceně emisní povolenky, která výrobu tepla z uhlí výrazně prodražuje,“ řekl Tobola v rozhovoru pro Ekonomický deník.

Velké plány má také vodárenská divize koncernu Veolia. Například v Praze letos nainstaluje 16 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem až 2,2 MW. Plán do roku 2030 zahrnuje pořízení 74 fotovoltaik a úsporu za elektřinu ze sítě v rozsahu okolo 100 milionů korun. V Ústřední čistírně odpadních vod v Praze funguje od loňského roku bioplynová stanice, která se zaměřuje na produkci biometanu.

(dtr)