INZERCE

Přeprava kogenerační jednotky ze závodu GENTEC CHP na Ukrajinu. Foto: GENTEC CHP (tisk. zpráva)

GENTEC CHP dodal v pořadí třicátou kogenerační jednotku na Ukrajinu. Další už má ve výrobě

Český výrobce GENTEC CHP dodal na Ukrajinu v pořadí již třicátou kogenerační jednotku. Elektřinou a teplem tu bude zásobovat přes dva a půl tisíce domácností. Celkový elektrický výkon všech třiceti dodaných jednotek dosahuje 17 MW. Tyto lokální energetické zdroje tak aspoň zčásti nahradí velké elektrárny a teplárny, které v minulých měsících zničili Rusové.

Poslední dodaná kogenerační jednotka patří z těm větším. Má výkon 2,5 megawattu, váží přes 49 tun a je dlouhá téměř 16 metrů. „Naší firmě se podařilo opakovaně uspět v mezinárodních tendrech a díky tomu jsme za uplynulých deset měsíců dodali na Ukrajinu už třicet kogeneračních jednotek za více než 450 milionů korun,“ uvedl k dodávkám ředitel společnosti GENTEC CHP Václav Klein.

Kogenerační jednotky na zemní plyn jsou podle Václava Kleina pro zajištění rychlé obnovy zdevastované ukrajinské energetiky nejvhodnějším řešením. Jedná se o malé energetické zdroje, které vyrábí elektřinu a teplo a vynikají velkou flexibilitou – od nastartování je kogenerační jednotka schopna začít dodávat energii do dvou minut. „Naše firma už nyní pracuje na výrobě dalších jednotek,“ dodává Václav Klein.

„Kogenerační jednotky představují v tuto chvíli jednu z nejvíce poptávaných položek při zajišťování energetické stability na Ukrajině. České firmy jsou mimořádně úspěšné, co se týče zajišťování dodávek těchto jednotek na Ukrajinu, ve spolupráci s našimi zahraničními partnery byly již dodány desítky kusů do těch nejvíce válkou postižených oblastí,“ řekl Tomáš Kopečný, vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny.

Jak Ekonomický deník uvedl v polovině července, ukrajinská energetika je po sérii ruských raketových útoků na elektrárny a teplárny v kritické situaci. Průmyslové podniky musejí kvůli nedostatečnému výkonu elektráren omezovat výrobu. Vzrostl také dovoz elektřiny ze zemí střední Evropy, který nelze dále navyšovat s ohledem na omezenou kapacitu přeshraničních propojení.

GENTEC CHP je českým výrobcem kogeneračních jednotek na zemní plyn, bioplyn a jiná paliva o výkonu 30 kW až 11 MW. Vedení společnosti, vývojové centrum a výroba sídlí v Brně. Na trhu působí více než 13 let a za tu dobu už společnost vyrobila, dodala a zprovoznila přes 200 kogeneračních jednotek. Společnost je součástí skupiny Akurat Group, koncovými vlastníky jsou Leopold Klein a Václav Klein.

(dtr)