INZERCE

Letecký pohled na Elektrárnu Chvaletice. Foto: Sev.en Energy (autor Jan Posejpal)

Vláda by měla s novou energetickou strategií počkat na analýzu společnosti ČEPS, hrozí nedostatek elektřiny

Překotné uzavírání uhelných zdrojů může v České republice vyvolat energetická krize, protože rychlou a stabilní náhradu nestihnou energetické společnosti postavit. Ani navržené zařazení uhelných elektráren do rezervy aktivované na pokyn společnosti ČEPS situaci neřeší. Tato další varování obsahuje otevřený dopis, který premiérovi a ministrům poslalo sdružení Realistická energetika a ekologie.

Realistická energetika a ekologie sdružuje konzervativní energetiky, kteří jsou kritičtí k rychlému odstavení uhelných bloků a přechodu k obnovitelným zdrojům. Jejich dopis obsahuje celkem deset výhrad k vládním plánům, obsaženým v návrhu Národního klimaticko-energetického plánu (NKEP) a v aktualizaci Státní energetické koncepce ČR. Některé z nich obsahují nová, dosud veřejně málo známá rizika rychlé dekarbonizace energetického sektoru.

Jedna z výhrad se týká záměru správce přenosové soustavy, společnosti ČEPS, aby takzvanou zdrojovou přiměřenost zajištovaly elektrárny, které zvládnou „start ze studena“ za čtyři hodiny. Problém je v tom, že najetí uhelných zdrojů do čtyř hodin je technicky nemožné. Krok prezentovaný vládou jako pomoc majitelům hnědouhelných elektráren se tak míjí účinkem.

Kdepak se ztratila analýza ČEPSu?

Stejně tak se autoři dopisu podivují nad tím, proč stále není zveřejněna poslední analýza zdrojové přiměřenosti MAF, kterou zpravidla ČEPS publikuje na přelomu února a března. Právě tento dlouho vyhlížený dokument měl popsal rizika rychlého odstavení uhelných elektráren a závislosti na dovozu elektřiny. A měl být také jedním z podkladů pro autory NKEP a energetické koncepce.

Analýza MAF CZ 2022, kterou ČEPS zveřejnil v březnu 2023, v dekarbonizačním scénáři varovala, že odstavení uhelné energetiky vyvolá problém s nedostupností elektrické energie po dobu 1085 hodin v roce. Pouhý rok poté ministerstvo průmyslu a obchodu ve svých strategiích popírá, že by takový problém nastal. A to dokonce v i takzvaném superkritickém scénáři zahrnujícím odstavení uhelných elektráren do roku 2030. „Co se v energetice ČR zásadně zlepšilo, aby toto varování neplatilo?,“ tážou se autoři dopisu.

Realistická energetika a ekologie má výhrady i k tomu, že analýzy ministerstva průmyslu se velmi často odvolávají na model SEEPIA. Ten podle členů sdružení nebyl nezávisle oponován odbornou komunitou, co se týká detailů výpočtů. SEEPIA se opírá o roční statistiky výroby, která zdánlivě matematicky vychází, ale nebere ohled na potřeby energetiky v nejnáročnějším zimním období.

Odložené rozhodnutí o energetické strategii

Ministři koaliční vlády premiéra Petra Fialy měli ve středu 17. července projednat hned čtyři zásadní strategické dokumenty, které určí budoucí podobu českého energetického sektoru. Vedle toho zveřejnili jméno vítěze soutěže na stavbu nových bloků v Dukovanech a Temelíně. Ze čtyř zmíněných dokumentů však schválili pouze jeden – Vodíkovou strategii.

V čem byl problém? Přednost dostalo rozhodnutí o výběru dodavatele nových jaderných bloků. Současně se zdá, že ministry nepříjemně překvapila negativní odezva, kdy opoziční politici, některá média i část expertů začala vládní plány v energetice označovat za „český Green Deal“ a podrobila je ostré kritice.  „Slibuji, že se na všechny dokumenty na vládě ještě jednou podíváme, jestli nám něco neuteklo. A pokud ano, tak to opravíme,“ řekl premiér Fiala.

(red)