INZERCE

Balistická vesta s kompletními doplňky určená příslušníkům Vojenské policie. Ilustrační snímek. Foto: Armáda ČR

Obrana uzavřela s STV Group dohodu kvůli problémům s vestami

Ministerstvo obrany uzavřelo se společností STV Group „Dohodu o narovnání některých závazků z rámcové dohody na dodávky vest ochranných balistických univerzálních 2018″. Resort Jany Černochové se s STV Group přel o kvalitu podšívky, která se měla údajně lišit od schváleného vzorku.

Když vojákům začaly v roce 2020 docházet ochranné vesty, ministerstvo obrany vysoutěžilo nového dodavatele. Rámcovou smlouvu na odběr až 47 tisíc kusů za 1 674 196 000 korun resort po veřejné soutěži podepsal se společností STV Group. Jenže pak se objevily problémy. Armáda odmítla vesty převzít kvůli údajným nesrovnalostem v kvalitě produktu.

Problém se nyní ale zdá být vyřešený kvůli uzavřené dohodě o narovnání.

Ministerstvo obrany a STV Group uzavřeli 13. května 2020 Rámcovou dohodu na dodávky vest ochranných
balistických univerzálních 2018 v balistické odolnosti IV č. 191050415 s maskovacím vzorem lesním; b) s maskovacím vzorem pouštním a černých pro vojenskou policii.

Podmínkou pro vystavení výzvy pro vydání bylo úspěšné provedení kontrolních a vojskových zkoušek.

Kontrolní zkoušky byly provedeny v termínu od 8. července do 17. srpna 2020, navazující vojskové zkoušky byly provedeny od 7. září 2020 do 18. ledna 2021. Prvního března 2021 bylo zahájeno schvalování referenčních vzorků, které bylo ministerstvem 4. března přerušeno na základě zjištění, že prodávající v rámci referenčních vzorků nedodal kupujícímu boční keramické panely v provedení, které bylo zkoušeno
a schváleno v kontrolních zkouškách. Kvůli vyřešení problému se ministerstvo a STV Group dohodli
dohodli na provedení doplňkových kontrolních a vojskových zkoušek. Podle Závěrečné zprávy Náčelníka
Generálního štábu AČR ze 4. června nesplnila STV Group požadované parametry „v přizpůsobení vesty k anatomii trupu zkoušejícího a v umožnění zaujetí střeleckého postoje pro střelbu ve stoje, pokleku i vleže s ručními zbraněmi včetně uchopení obouruč“.

„Nesplnění výše uvedených parametrů nebylo způsobeno diskomfortem nošení jako takovým, ale dodáním dílů vest, které vykazovaly extrémní rozměrové rozdíly v porovnání se stejnými díly daných velikostí dle příslušné technické dokumentace. Tato skutečnost vyústila v nutnou úpravu dílů vest,“ stojí v dohodě o narovnání.

V půlce července 2021 se proto ministerstvo a STV Group dohodli na dalším postupu.

„Ověřování referenčních vzorků a technických podmínek bylo provedeno v termínu od 8. 3. 2022 do 20. 5. 2022, přičemž až dne 9. 5. 2022 prodávající předložil komisi pro schvalování referenčních vzorků kompletní referenční vzorky VOBU (vest – pozn. red.), tzn. včetně všech souvisejících balistických panelů a konečného návrhu technických podmínek, které reagovaly na výsledky předchozích DKZ, DVZ, OKZ a OVZ (zkoušek – pozn. red.). Dne 23. 5. 2022 kupující na základě vyjádření výše uvedené komise rozhodl o schválení předložených referenčních vzorků VOBU. Dne 1. a 2. 6. 2022 došlo ke schválení předložených technických podmínek. V souladu s rámcovou dohodou tedy mohlo dojít k řádnému uplatnění výzev kupujícím,“ lze se dále dočíst v dokumentu.

V rámci provádění státního ověřování jakosti došlo 19. září 2022 k přerušení provádění konečné kontroly přítomnými zástupci Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti u výzev č. 1 a 2, a to z důvodu dvou průstřelů balistických panelů při ověřování balistických parametrů zkušebních vzorků vest, v důsledku čehož došlo k rozporu vlastností u balistických panelů a měkkých balistických vložek, v rámci zkoušek balistické odolnosti prováděných v souladu s rámcovou dohodou.

Po odstranění nedostatků STV Group bylo 1. prosince 2022 rozhodnuto o pokračování v konečné kontrole.
Devátého prosince bylo provádění konečné kontroly u výzev č. 1 a č. 2 opět pozastaveno. Zástupci Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti konstatovali, že pro předložené vesty byl při srovnání se schválenými referenčními vzorky charakteristický vyšší lesk, tuhost a hrubost, odlišná barva a rovněž odlišné provedení odvětrávacích kanálků, jakožto parametrů, které nebyly závazně stanoveny v rámci rámcové dohody ani schválených technických podmínek. Proti tomu STV Group podalo námitku. STV Group k výtkám uvedla, že to souvisí s tím, že došlo ke změně materiálu použité 3D pleteniny s filetovým úpletem.

Následovala série dalších jednání a další zkoušky, slovní přetahovaná a došlo i na znalecké posudky.

A až letos byla podepsána dohoda o narovnání: „Předmětem dohody o narovnání je vypořádání některých práv a povinností vyplývajících z rámcové dohody, resp. výzev č. 1, 2 a 3, které jsou mezi smluvními stranami považovány za sporné, jakož i ujednání o dalším postupu týkajícím se způsobu vypořádání některých sporných práv a povinností.“

Ministerstvo a STV Group se dohodli na tom, že odpovědnost za prodlení s plněním výzev č. 1, 2
a 3 bude samostatně řešena po nabytí účinnosti dohody o narovnání pětičlennou expertní komisí, jejímž úkolem bude identifikovat skutečné příčiny nedostatečného uživatelského komfortu nošení vest a následně určit rozsah odpovědnosti za prodlení na straně prodávajícího nebo kupujícího. Expertní komise bude složena ze dvou členů určených prodávajícím, dvou členů určených kupujícím a jednoho člena navrženého Policejním prezidiem České republiky – Ředitelstvím majetkové správy, o jehož nezávislosti nebudou mít pochyb jak kupující, tak prodávající. Policie navíc tyto vesty bez potíží užívá.

Předseda správní rady STV Group David Hác dohodu podepsal na sklonku června a její text byl v registru smluv zveřejněn 9. července.

(hrb)