INZERCE

Přenosové sítě Ukrajiny a Moldavska byly synchronizovány se soustavami kontinentální Evropy v roce 2022. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Země střední Evropy navyšují export elektřiny na Ukrajinu. Nahrazují elektrárny zničené Rusy

Ruské útoky vyřadily z provozu značnou část ukrajinských elektráren, zatímco vysoké teploty zvyšují poptávku po elektřině. Ukrajina proto musí stále víc elektřiny dovážet ze zemí Evropské unie. V červnu dosáhl import rekordních 858 gigawatthodin a červenec nejspíš skončí s podobným výsledkem. Zvýšení dodávek ze zemí EU naráží na technické limity, ale také na problém s emisními povolenkami.

Analytický portál ExPro Consulting uvedl, že objem dovozu elektřiny na Ukrajinu v červnu meziměsíčně vzrostl o 91 procent na 858 GWh (858 tisíc MWh). Zhruba 40 procent z tohoto množství přiteklo z Maďarska, zhruba po 20 procentech pochází z Polska, Slovenska a Rumunska. Slovensko ani Maďarsko nepatří mezi typické vývozce elektřiny. Podle údajů portálu ElectricityMaps to vypadá, že přes tyto země proudí na východ přebytky elektřiny z německého a českého trhu.

Vývoz elektřiny na Ukrajinu je natolik mohutný, že naráží na technicky dostupnou kapacitu 1700 megawattů. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal již koncem května zmínil, že jedná se státy EU o navýšení importu na nejméně 2000 megawattů.

Objem dodávek by chtěli navýšit třeba Poláci. Ti stále mají k dispozici 26 tisíc megawattů výkonu uhelných elektráren, z toho až dvě třetiny nejsou – hlavně s ohledem na nižší spotřebu energie v létě a vysoký objem výroby ve větrných a solárních elektrárnách – využity. Polský premiér Donald Tusk zmínil navýšení exportu elektřiny na Ukrajinu, ale má to háček. Poláci chtějí, aby byl tento export osvobozen od plateb za emisní povolenky. Je otázkou, zda Evropská komise, která dlouhodobě omezuje množství vydávaných povolenek, bude s takovým záměrem souhlasit.

Web Montel News v této souvislosti cituje ředitele polské přenosové soustavy PSE Grzegorze Onichimowského, podle kterého je možné navýšit kapacitu pro export polské elektřiny na Ukrajinu z 340 na 1200 MW. Zatím tomu brání technické limity, které zavedla celoevropská asociace provozovatelů přenosových soustav ENTSO-E.

Ruské raketové útoky v minulých měsících vyřadily z provozu velkou část tepelných a vodních elektráren na Ukrajině. Tamní web GMK Center upozornil, že v červnu, kdy byla spotová cena elektřiny na další den v Německu a České republice 73 eur/MWh, tak na Ukrajině to bylo 112 eur/MWh. Tyto tržní ceny mají negativní dopad na velké odběratele z řad průmyslu, ti podle GMK Centra ztrácejí svou konkurenceschopnost. Výrobu musí omezovat hlavně energeticky náročný ocelářský průmysl.

V předválečném roce 2021 se na Ukrajině vyrobilo 125 TWh elektřiny, loni to kvůli škodám způsobeným ruskou agresí bylo o třetinu méně – 85 TWh. Většina vyrobené elektřiny loni pocházela z jaderných elektráren (61,5 procenta), s odstupem následovaly uhelné elektrárny (15 procent), vodní elektrárny (11 procent) a další zdroje.

(dtr)