INZERCE

Hlavním úkolem Jiřího Jarkovského bude strategické plánování činností společnosti CSAH v kombinaci s nepravidelností provozu. Zdroj: Letiště Praha

Do čela odbavovací společnosti pražského letiště míří její bývalý manažer Jiří Jarkovský

Problematické odbavování zavazadel na pražském letišti má dohru. Předseda představenstva odbavovací společnosti Czech Airlines Handling (CSAH) Tomáš Svoboda odstoupil z funkce a od 1. srpna ho nahradí její staronový šéf Jiří Jarkovský. Jeho hlavním úkolem bude podle tiskové mluvčí Letiště Praha Kláry Divíškové strategické plánování činností společnosti CSAH v kombinaci s nepravidelností provozu.

„Věřím, že se nám podaří předcházet situacím, které se staly v posledních dnech na pražském letišti. V současné chvíli bude mojí prioritou rychlá revize již přijatých operativních opatření a nastavení odbavovacích postupů tak, aby se eliminovalo opakování podobné situace,“ uvedl ke svému jmenování Jarkovský.

Jarkovský sice poslední čtyři roky zastával funkci předsedy představenstva ve společnosti DPOV, která je dceřinou společností Českých drah, předtím ale působil šest let ve společnosti CSAH na pozici předsedy představenstva.

„Společnost znám velmi dobře, a tak bude moje začlenění do představenstva, věřím, velmi rychlé,“ zmínil Jiří Jarkovský. Jarkovský se pohyboval v oblasti letectví už od roku 1995, kdy byl nejdříve vedoucím provozu a následně výkonným ředitelem úseků odbavení u Českých aerolinií.

Pražské letiště už se sice v minulém týdnu vypořádalo s největšími problémy při odbavování zavazadel, stále se ale potýká s přetížením letového provozu a se zpožděním letů. Průměrné zpoždění příletů se koncem minulého týdne pohybovalo okolo jedné hodiny, u odletů je bylo zhruba 50 minut.

Společnost Letiště Praha musí také řešit hrozbu stávky ze strany zaměstnanců. Stávkovou pohotovost vyhlásil Odborový svaz pozemní a letecké dopravy (OSPLD). Důvodem protestu je podle odborářů dlouhodobé neodborné vedení ruzyňského letiště v personální oblasti a řízení lidských zdrojů. ČTK to řekl místopředseda svazu Marek Sedlák. K eskalaci problémů se zavazadly vedl právě nedostatek personálu u jejich odbavování.

Personální situace je ale na letišti podle Sedláka špatná dlouhodobě. „Dlouhodobě je podceňován počet zaměstnanců, vedení letiště se spoléhá na přesčasy,“ řekl. Svaz o podmínkách zaměstnanců s vedením letiště jednal už 12. dubna, zvyšovat mzdy podle Sedláka pražské letiště během roku nemůže. Letos nebyla na rozdíl od předchozích let stanovena mimo jiné letní odměna, uvedl. Letiště Praha s odboráři situaci řeší, další jednání je naplánováno na příští úterý.

(teč)