INZERCE

Čtyři poslanci zastupující Piráty ve sněmovně - Jakub Michálek, Olga Richterová, Ivan Bartoš a Klára Kocmanová. Foto: Pirátská strana (tisk. zpráva)

Piráti stáhli z dozorčí rady společnosti OTE byznysmena nevalné pověsti, kterého tam sami dosadili

Důvěřuj, ale prověřuj. Tímto heslem se minimálně v jednom případě neřídila Česká pirátská strana. Ta totiž do dozorčí rady státem vlastněného správce energetického trhu OTE nominovala člověka, který je důvodně podezřelý z finančního poškození obchodního partnera. Jan Ondřich přesto vydržel v dozorčí radě OTE skoro dva roky, než z ní byl stažen.

Ekonomický deník oslovil Piráty se žádostí o reakci. Ta je poměrně stručná. „Můžeme potvrdit skutečnost, že pan Jan Ondřich byl odvolán na naši žádost. Dozorčí rada OTE bude zatím fungovat ve stávajícím složení,“ odpověděl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které vykonává za stát akcionářská práva v OTE, na zaslané dotazy zatím neodpovědělo.

V čem je problém? Vlastník a šéf firemní skupiny Amper Jan Palaščák na konci roku 2021 oznámil expanzi do oboru fotovoltaiky. Založil za tímto účelem novou firmu Amper Asset Management (AAM), kterou vlastnil napůl s Janem Ondřichem. Ten se zároveň ujal vedení nové firmy. Ambice společného podniku byly velké – v Polsku měl stavět solární parky o celkovém výkonu až 450 megawattů. Další záměr se týkal akvizice v oboru elektromontáží. Jenže dopadlo to špatně.

Poměrně složitou kauzu v minulých měsících popsaly Hospodářské noviny a web Hlídací pes. Na přelomu minulého a letošního roku se zmínění byznysmeni rozhádali. Jan Palaščák obvinil Ondřicha, že mu způsobil škodu v řádu desítek milionů korun a podal na něj několik trestních oznámení. „Po předchozích podfucích se ukázalo, že si u sebe nechal jako správce vkladu peníze, které měly jít na založení nové firmy investující na Ukrajině,“ uvedl Jan Palaščák mimo jiné na síti X (Twitter).

Jan Ondřich se k uvedeným obviněním vyjádřil jen stručně pro Hospodářské noviny: „Je to naprostý nesmysl a nic z toho není pravda. Co ho vede k takovým tvrzením, netuším.“

Pirátská strana si nechala zpracovat analýzu, která vedla ke zjištění, že Jan Ondřich je ve střetu zájmů. Stanovy společnosti OTE totiž požadují, aby členové dozorčí rady nepodnikali v oboru energetiky. Tuto podmínku Ondřich nesplnil, navzdory tomu jej Piráti do dozorčí rady dosadili. Přehlédli přitom jeho členství v dozorčí radě společnosti Pražská energetika Holding (v období od srpna 2019 do září 2023) i jeho manažerské a spoluvlastnické angažmá v AAM a dalších firmách skupiny Amper.

Podle informací Ekonomického deníku by se v minulosti Jana Ondřicha dalo nalézt více sporných momentů. Například v době temelínského tendru, tedy v letech 2008 až 2014, pracoval jako analytik pro firmu Candole Partners, za níž stál tajemný lobbista James de Candole. Tato firma publikovala velmi jednostranné analýzy, ve kterých líčila výstavbu nových jaderných bloků v Česku jako ten nejhorší možný nápad. Již tehdy se objevovaly spekulace, že sponzorem těchto pochybných studií jsou velké společnosti z oboru fosilní energetiky.

Po zrušení temelínského tendru za éry premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) firma Candole Partners zanikla v důsledku fúze s Ondřichovou firmou EFA Consulting. O této firmě nelze z veřejných zdrojů téměř nic zjistit – poslední účetní závěrka vložená do Sbírky listin Obchodního rejstříku je z roku 2018.

David Tramba