INZERCE

Produkty společnosti onsemi, která chce rozšířit výrobu v Česku. Foto: onsemi (fotobanka pro média)

Růstový impuls pro stagnující zemi? Česko přilákalo rekordní investici do výroby polovodičů

Česká republika získala po dlouhé době opět mimořádnou zahraniční investici. Americký výrobce polovodičů ON Semiconductor (onsemi) oznámil, že v Česku postaví vertikálně integrovaný závod na výrobu a zpracování karbidu křemíku. Z něj vyrobené polovodiče naleznou uplatnění v automobilovém průmyslu, moderní energetice i v datových centrech s umělou inteligencí, uvedlo onsemi v tiskové zprávě.

Výše investice je unikátní – onsemi zmiňuje hodnotu až 44 miliard korun. To by znamenalo, že investice amerického výrobce polovodičů v Česku přesáhne dosud nejvyšší projekty včetně automobilek Hyundai v Nošovicích a TPCA v Kolíně. Pro pokračování projektu bude nezbytné schválení investiční pobídky vládou České republiky a její notifikace u Evropské komise.

„Naše brownfieldová investice by zajistila vybudování středoevropského dodavatelského řetězce, což nám umožní lépe uspokojit rychle rostoucí poptávku našich zákazníků po inovativních technologiích, které zlepšují energetickou účinnost jejich aplikací,“ uvedl Hassane El-Khoury, generální ředitel a prezident společnosti onsemi.

Jedná se také o zatím největší úspěch vlády premiéra Petra Fialy při lákání investorů ze strategických oborů, mezi něž patří vedle výroby polovodičů a čipů také výroba velkých baterií nebo léčiv. „Rozhodnutí společnosti onsemi expandovat v Česku je jasným potvrzením atraktivity naší země pro zahraniční investice a silným impulsem pro naši ekonomiku,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Získání investice společnosti onsemi do továrny na výroby čipů je pro ČR velký úspěch. Je to investice, která posiluje produkci s vysokou přidanou hodnotou, přinese dobře placená pracovní místa a pomůže rozvoji regionu. Vláda je připravena projekt podpořit formou investiční pobídky,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Význam této investice již loni v rozhovoru pro Ekonomický deník popsal výkonný ředitel Sdružení pro zahraniční investice (AFI) Ondřej Votruba. „Dnes má onsemi v Rožnově pouze třetí a čtvrtou ze šesti fází výroby čipů. V případě nového projektu by byl prakticky celý výrobní řetězec. Z hlediska průmyslové soběstačnosti a přidané hodnoty je to přímo učebnicový projekt,“ zmínil Votruba.

Podle jeho slov tento projekt prospěje české ekonomice více než případné získání investice do výroby lithium-iontových baterií. Takový závod by byl zřejmě jen „montovnou“ odkázanou na dovoz klíčových komponentů z Číny. Naopak v případě výroby polovodičů bude výroba probíhat v Česku. Potvrzuje to i vyjádření onsemi, že po realizaci investice bude nový závod přispívat k českému HDP částkou vyšší než 6 miliard korun ročně.

Koncern onsemi již dnes v Česku aktivně působí. Jeho závod v Rožnově pod Radhoštěm zaměstnává přes 1700 lidí, v roce 2022 vykázal tržby 4,76 miliardy korun a čistý zisk 333 milionů korun. Před rokem vláda schválila investiční pobídku na rozšíření výroby křemíkových desek v Rožnově ve výši 546 milionů korun. Dalších 174 zaměstnanců má onsemi ve vývojovém centru v Brně.

(rov)