INZERCE

Vodík je podle některých odborníků palivem budoucnosti, jiní jsou skeptičtí. Foto: Pixabay

MND koupilo majoritu ve startupu, který chce rozjet výrobu inovativních elektrolyzérů

Společnost MND kapitálově vstoupila do startupu Nano Advanced Electrolysis, který byl založen teprve v loňském roce. Tým firmy Nano Advanced vyvíjí unikátní elektrolyzér na výrobu zeleného vodíku, jehož trumfem má být možnost měnit výkon podle množství dostupné elektřiny z obnovitelných zdrojů. Manažeři MND o této akvizici informovali na nedávné tiskové konferenci v Lužici u Hodonína.

Ředitelka divize MND Energy a členka představenstva MND Jana Hamršmídová uvedla, že k podpisu smlouvy došlo v pondělí 3. června. Do obchodního rejstříku byla transakce zapsána o den později. MND koupilo 60procentní podíl ve firmách Nano Advanced a Nano Advanced Electrolysis, zbývajících 40 procent si ponechali původní vlastníci Pavel Srbecký a Jakub Drnec.

Cílem týmu Nano Advanced je vývoj a následná výroba generátorů vodíku založených na technologii PEM (Proton Exchange Membrane) s výkonem až 1 MW. V rámci dvouletého programu chce Nano Advanced dokončit vývoj základních technologií, které nejsou aktuálně dostupné na trhu, vyrobit a certifikovat plně funkční prototyp generátoru vodíku. Tento prototyp již bude možné využit pro optimalizaci výroby vodíku za podpory strojového učení.

Hlavní výhodou nové technologie má být přizpůsobení se proměnlivému výkonu solárních a větrných elektráren, což je problém, který komplikuje provoz dnes vyráběných a dostupných elektrolyzérů. Poptávka po elektrolyzérech navíc převyšuje výrobní možnosti malého okruhu současných výrobců. MND může nabídnout pro umístění závodu na elektrolyzéry prostory v průmyslovém parku v Lužici na Hodonínsku, který prošel po řádění tornáda v červnu 2021 komplexní rekonstrukcí.

Elektrolyzér na výrobu zeleného vodíku v Napajedlech. Foto: Solar Global (tisk. zpráva)

Výroba zeleného vodíku s pomocí elektrolýzy vody se zatím v Česku pomalu rozbírá. Jako první pořídila elektrolyzér firemní skupina Solar Global, umístila jej v areálu své centrály v Napajedlech ve Zlínském kraji. Zkušební provoz zařízení s příkonem 230 kilowattů začal před rokem. Solar Global připravuje investici do dalších dvou elektrolyzérů, které chce umístit u nových solárních elektráren v Ovčárech u Kolína a ve Skoranově u Třemošnice.

Společnost Veolia Energie loni na podzim informovala o přípravě pilotního projektu výroby zeleného vodíku v teplárně ve Frýdku-Místku. Samotná výstavba 2MW elektrolyzéru by měla probíhat v roce 2025 a spuštění výroby je v plánu začátkem roku 2026. Při plném výkonu elektrolyzér vyrobí až 270 tun vodíku za rok. Tento objem může pokrýt provoz 30 vodíkových autobusů nebo šesti vodíkových vlaků.

Zájem vyrábět s pomocí elektrolyzérů zelený vodík má i řada dalších energetických společností včetně skupin ČEZ a Sev.en. Nástup této perspektivní, avšak nákladné technologie chce stát podpořit dotacemi z Modernizačního fondu a nově také z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Příslušná dotační výzva, v níž je pro zájemce připravena jedna miliarda korun, bude vypsána na konci letošního roku.

David Tramba