INZERCE

Program PRODEF má za cíl rozvíjet národní výzkum, vývoj a inovace v obranném průmyslu a umožňuje spolufinancovat projekty vybrané v rámci Evropského obranného fondu. Ilustrační snímek. Foto: Armáda ČR

Zbrojovky se mohou zapojit do inovačního programu. Hraje se o 6 miliard korun

Kabinet Petra Fialy schválil nový program PRODEF na podporu výzkumu a inovací v obranném průmyslu. Ten má za cíl rozvíjet národní výzkum, vývoj a inovace v této oblasti. Program také umožňuje spolufinancovat projekty vybrané v rámci Evropského obranného fondu. Program je schválený na roky 2024 až 2031 s celkovými výdaji 6,12 miliardy korun, z čehož bude financováno ze státního rozpočtu maximálně 3,6 miliardy.

Vláda Program na podporu aplikovaného výzkumu a inovací v obranném průmyslu PRODEF schválila před měsícem bez větší pozornosti. Program připravilo ministerstvo obrany ve spolupráci s Technologickou agenturou ČR, která bude zajišťovat administraci jednotlivých výzev a veřejných soutěží v rámci programu. Program může být velmi zajímavý pro dohlednou budoucnost nejen české armády.

Cílem programu, který vychází ze strategických dokumentů ministerstva obrany, je rozvoj národního výzkumu, vývoje a inovací (VaVal) v obranném průmyslu.

Program se zaměřuje na zvýšení zapojení českých firem do mezinárodních řetězců v rámci projektů Evropského obranného fondu (EDF) a na posílení technologické úrovně českého obranného a bezpečnostního průmyslu, čímž se zvýší jeho konkurenceschopnost.

Doba trvání programu se předpokládá v letech 2024 až 2031, tedy osm let. První veřejná soutěž
v podprogramu 2 se předpokládá vyhlásit ještě letos. Následně se předpokládá vyhlašování
veřejných soutěží v podprogramu 2 v letech 2026 až 2028.

Vyhlášení národních výzev na podporu projektů z podprogramu 1 bude termínově záviset na vyhlašování výzev z Evropského obranného fondu (EDF) a jemu navazujících programů.

Jak bylo výše napsáno, PRODEF se skládá ze dvou podprogramů. První z nich podporuje české firmy při účasti na projektech EDF tím, že spolufinancuje až 50 procent způsobilých nákladů. Vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany Radka Konderlová k tomu uvedla, že: „Díky spolupráci s Technologickou agenturou, které bych touto cestou ráda poděkovala, se nám podařilo odstranit klíčové překážky v zapojení českých firem do EDF. Účast v EDF znamená nejen zapojení do přeshraničních dodavatelských řetězců s významnými evropskými zbrojařskými firmami, ale také sdílení nákladů na výzkum, vývoj a výměnu zkušeností a know-how. Díky EDF se může Česká republika účastnit projektů zaměřených např. na vývoj nové generace pozemních vojenských platforem, které v řadě případů výrazně převyšují rozpočet ministerstva obrany na výzkum a vývoj.“

Druhý podprogram podporuje rozvoj českého obranného výzkumu a inovací formou veřejných soutěží, které budou zcela vycházet z aktuálních požadavků Armády České republiky. Cílem ministerstva obrany bylo představit široce koncipovaný podprogram, který bude schopen reagovat nejen na aktuální potřeby AČR, ale který také umožní flexibilitu témat v případě potřeby.

Program PRODEF je schválený na roky 2024–2031 s celkovými výdaji 6,12 miliardy korun, z čehož bude financováno ze státního rozpočtu maximálně 3,6 miliardy. Program bude zahrnut do povinných 2 procent HDP v rámci NATO.

(hrb)