INZERCE

Na posledním působišti Petra Vincenze vypukl velký skandál, který řešila Národní kriminální agentura a kauza se dostala i před poslance. Dnes Vincenz působí na českém NBÚ. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Partner Bradáčové nastoupil na Národní bezpečnostní úřad. Spekuluje se i o postu náměstka

Někdejší, ale možná i současný, partner pražské státní žalobkyně Lenky Bradáčové, Petr Vincenz nastoupil po angažmá na Slovensku na český Národní bezpečnostní úřad. V bezpečnostních kruzích se spekuluje o tom, že by se mohl dokonce stát i zastupujícím nového ředitele Jana Čuřína poté, co skončí stávající náměstek Jaromír Kadlec. Někdejší detektiv protikorupční policie Vincenz v minulosti pracoval mimo jiné pro kontroverzní finanční skupinu Penta, která je na Slovensku prověřována kvůli korupci. Mihnul se také na Českých drahách, působil jako ředitel ústecké firmy AZ Sanace a na Slovensku byl naposledy generálním ředitelem sekce inspekce a vnitřní kontroly Finančního ředitelství. V jeho profesní éře šlo o epizody s leckdy pikantní příchutí. Jako například údajný korupční skandál na Slovensku.

Ekonomický deník zachytil první informaci o možném plánovaném nástupu Petra Vincenze na post náměstka Národního bezpečnostního úřadu před více než měsícem a od té doby ji prověřoval. Nyní se jméno Petra Vincenze objevilo na webových stránkách úřadu coby pověřence pro ochranu osobních údajů.

Někdejší detektiv protikorupční policie Petr Vincenz nastoupil po slovenské anabázi na český Národní bezpečnostní úřad. Foto: Jan Hrbáček

Ekonomický deník položil Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) otázky ohledně nástupu Petra Vincenze 19. dubna. Zareagoval dosluhující náměstek Jaromír Kadlec.

Otázky Ekonomického deníku ohledně možného Petra Vincenze na Národní bezpečnostní úřad. Foto: Jan Hrbáček

„K vašim otázkám uvádím následující vyjádření. Co se týče mé osoby, ano, je pravdou, že odcházím – můj pracovní poměr k NBÚ skončí k 30. 6. 2024. A co se týče otázek spojených s mým nástupcem ve funkci náměstka ředitele, to je zcela v kompetenci nového ředitele NBÚ, který se fakticky ujme své role 2. 5. 2024,“ zareagoval náměstek ředitele a bezpečnostní ředitel NBÚ Jaromír Kadlec.

Od té doby potvrdily Vincenzův nástup na NBÚ další dva zdroje. Sám Petr Vincenz na otázky Ekonomického deníku, zaslané SMS zprávou, nezareagoval.

Práce pro kontroverzní firmy

Život Petra Vincenze je vyjma někdejšího, ale možná i současného, žalobkyně si svoje soukromí úzkostlivě střeží – pozn. red.) partnerství s Lenkou Bradáčovou protkán řadou zajímavých angažmá, ale i aférami.

Jako detektiv byl na začátku „poněkud divokého až nadstandardního“ vyšetřování kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Od té doby se dle zdrojů z bezpečnostní komunity datuje jeho sblížení s vlivnou žalobkyní.

Vincenz pak po odchodu od české policie pracoval mimo jiné pro česko-slovenskou investiční skupinu Penta, o kterou se léta velmi intenzivně zajímají slovenské bezpečnostní složky. Respektive, Petr Vincenz pracoval jako bezpečnostní expert pro slovenskou zdravotní pojišťovnu Dôvera, kterou v té době společnost Penta vlastnila.

Petr Vincenz také působil jako ředitel společnosti s kontroverzní pověstí AZ Sanace z Ústí nad Labem. I na tomto postu se dostal do úzkého kontaktu s Pentou a nešlo o kontrakt s Dôverou. Petr Vincenz pro majitele AZ Sanace Jakuba Zavorala realizoval převod podílu v nemocnici v Roudnici nad Labem.

Skandál na Slovensku. Výpalné 5 milionů eur?

Ekonomický deník v březnu roku 2021 napsal, že „prezident Finančního ředitelství Slovenské republiky Jiří Žežulka má pár měsíců novou posilu z České republiky“. Nestal se jím nikdo jiný, než někdejší detektiv protikorupční policie Petr Vincenz.

Éra obou mužů na Slovensku se chýlila ke konci, když v zemi vypukla řada korupčních skandálů. V souvislosti s nimi se objevila řada svědků, takzvaných kajícníků, kteří řadu příběhů do detailů popsaly. A stalo se tak v případě Jiřího Žežulky a Petra Vicenze. Podnikatel v IT Michal Suchoba popsal příběh údajného vydírání. A mimo jiné zmínil i jména Jiřího Žežulky a Petra Vincenze. V kauze má jít o údajné výpalné ve výši 5 milionů eur.

„Dalším klíčovým aktérem v této kauze (osobou, která měla působit jako prostředník mezi Žežulkem a Suchobem) je Mgr. Petr Vincenz (občan ČR, stejně jako Žežulka), který v současné době zastává funkci generálního ředitele odboru inspekce a vnitřní kontroly Finanční správy. Pokud si vzpomenete na Žuulkovo prohlášení v médiích (poté, co byly zveřejněny podrobnosti o Suchobově přiznání), tvrdil něco ve smyslu … neprodleně pověřil odbor inspekce a vnitřní kontroly, aby prošetřil dotčená obvinění […]. To je neuvěřitelná arogance Žežulky. Vyděrač pověřil svého podřízeného vyděrače, aby vydírání vyšetřil. Neuvěřitelné. Jaký bude pravděpodobný výsledek vyšetřování?“ lze se dočíst na serveru Bráním pravdu.

Slovenský server dále zmiňuje, že v době nástupu do funkce generálního ředitele sekce byla partnerkou Petera Vincenze vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

„Lenka Bradáčová se velmi dobře zná s Jiřím Žežulkou (který pracoval na Vrchním státním zastupitelství). A samozřejmě Jiří Žežulka znal Petera Vincenza velmi dobře ještě předtím, než uspěl ve ´výběrovém´ řízení. A to i přesto, že to Žežulka i Bradáčová popírají,“ napsal server Bráním pravdu.

A portál pokračuje: „Podle zdrojů z Národní kriminální agentury (NAKA – pozn. red.) v Bratislavě je Petr Vincenz znám také svými kontakty s vyšetřovatelkou NAKA Monikou Barčákovou. To je ta, kdo pod dohledem státního zástupce Úřadu speciálního prokurátora Repy vyšetřuje kauzu s krycím jménem Mýtnik… …Velmi by mě zajímalo, proč osoba (Vincenz), která měla za úkol zprostředkovat setkání Suchoby a Žežulky, kontaktovala vyšetřovatelku Mýtnika Moniku Barčákovou.“

Otázky na Petra Vincenze byly vyjma jeho nástupu na český Národní bezpečnostní úřad zacíleny i na tuto popisovanou kauzu. Petr Vincenz na ně ale nezareagoval.

Otázky, které Ekonomický deník položil Petru Vincenzovi. Ten na ně vůbec nezareagoval. Foto: Jan Hrbáček

Otázky ohledně slovenské kauzy zaslal Ekonomický deník také Jiřímu Žežulkovi. Ten přiznal, že se s podnikatelem Michalem Suchobou osobně setkal. Žežulka také potvrdil, že případ řešil s policejními orgány Slovenské republiky s tím, že je bohužel vázán mlčenlivostí.

„Podle ustanovení § 32 zákona č. 35/2019 o finačnej správe, jsem i po skončení služebního poměru vázán povinností zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, s kterými jsem se seznámil při plnění úloh finanční správy. Nemohu proto uvést více informací, než jsem prezentoval členům výboru NRSR pro finance a rozpočet dne 20. 10. 2022. Zasílám odkaz na záznam z mého vystoupení Výbory (nrsr.sk). Zde jsou uvedeny všechny vámi poptávané informace,“ uvedl ke svému angažmá na Slovensku Jiří Žežulka, který dnes působí jako Ředitel sekce výkonu daní Generálního ředitelství Finanční správy.

„Petr Vincenz vedl v té době coby generální ředitel sekci Inspekce a vnitřní kontroly, která je ze zákona výhradně kompetentní k odhalování a dokumentování trestné činnosti příslušníků Finančnej správy. Případem se v první fázi zabýval odbor Inspekce FR SR. Řediteli odboru Inspekce a generálnímu řediteli sekce jsem adresoval své vyjádření a uložil jim, aby celou věc prověřili a neprodleně v této věci spolupracovali s Národní kriminální agenturou a Úřadem inspekční služby,“ vyjádřil se Jiří Žežulka k otázkám Ekonomického deníku na svého podřízenému Petra Vincenze.

Štěnice na drahách

Aféra na Slovensku není prvním reputačním problémem Petra Vincenze. Ekonomický deník na jaře roku 2021 napsal, že v březnu roku 2014 proběhla v kancelářích vedení Českých drah v tichosti policejní akce. Nešlo o razii, ale o kontrolu před odposlechy. Požádal o ni tehdejší ředitel bezpečnosti ČD Petr Vincenz.

Policejní dokument, popisující kontrolu proti odposlechům na Českých drahách. Foto: Jan Hrbáček

Zvláštní technická kontrola policejního Útvaru zvláštních činností proběhla na základě požadavku Petra Vincenze 7. března 2014. Kontrola proběhla v pěti místnostech managementu.

„Během zvláštní technické kontroly nebyly zjištěny žádné poznatky, které by nasvědčovaly umístění odposlechových prostředků. Průběhu zvláštní technické kontroly byl přítomen a s výsledkem seznámen pan (jméno Ekonomický deník kvůli příslušnosti k ozbrojené složce nezveřejňuje). Podrobná zpráva o provedení zvláštní technické kontroly je uložena na útvaru zvláštních činnosti SKPV PČR,“ napsal 14 března 2014 šéf Útvaru zvláštních činností Vladimír Šibor Petru Vincenzovi.

Sdělení policie, že kanceláře managementu Českých drah jsou čisté. Nebyla to pravda. Foto: Jan Hrbáček.

Ekonomický deník při této příležitosti narazil na neoficiální a neveřejnou analýzu, která události z jara roku 2014 popisuje. „Následná bezpečnostní prohlídka, kterou ředitel Daniel Kurucz nařídil provést specializovanou firmou, odhalila v těchto kancelářích odposlech,“ stojí v analýze.

Bezpečnostní incident na ředitelství železnic popsal o měsíc na to deník Právo. Nebyly ovšem známy podrobnosti.

„Nejvyšší vedení Českých drah řeší podle zjištění Práva citlivý problém spojený s nálezem odposlouchávacího zařízení v kanceláři generálního ředitele společnosti Daniela Kurucze. Zatím se neví, kdy byla štěnice nainstalována, ani kdo odposlechy mohl využívat. Podle dobře informovaného zdroje Práva to orgány Českých drah intenzivně vyšetřovaly.

„Zjišťuje se, kdo tam to zařízení instaloval a jak dlouho tam bylo,“ řekl Právu zdroj. Kurucz se k tomu odmítl vyjádřit. Nebylo ani jasné, zda dráhy v této souvislosti podaly trestní oznámení.

„Souvisí s nálezem odposlouchávací techniky v kanceláři generálního ředitele, který nastoupil do funkce letos v únoru (2014 – pozn. red.), nedávné bleskové odvolání bezpečnostního ředitele Českých drah a bývalého elitního detektiva protikorupční policie Petra Vincenze, o kterém Právo informovalo na začátku měsíce?,“ kladl si deník Právo otázku.

„Byl zodpovědný za pravidelnou kontrolu těch prostor,“ řekl k tomu Právu tehdy zdroj.

Důvody nuceného odchodu Petra Vincenze tehdy nechtěl mluvčí společnosti Radek Joklík komentovat s tím, že jde o interní záležitost. Sám Vincenz se ke svému odvolání nechtěl Právu vyjádřit, odmítl nicméně, že by na kontroly rezignoval. „Za mého působení se prováděly pravidelné kontroly oficiální cestou přes policii, a to vždy s negativním výsledkem,“ poznamenal Vincenz.

V této souvislosti se v zákulisí Českých drah podle deníku Právo spekulovalo i o tom, zda v celé věci nešlo o akci protikorupční policie, která se o státního železničního dopravce a některé jeho zakázky delší dobu zajímala. Zdroje z této složky ale něco takového vyloučily. Podle neveřejné analýzy, kterou mohl Ekonomický deník shlédnout, byla štěnice v Kuruczově kanceláři nainstalována profesionálně.

Štěnice, nalezené v roce 2014, na ředitelství Českých drah po kontrole proti odposlechu. Foto: Jan Hrbáček

Ekonomický deník proto už v roce 2021 poslal v této souvislosti několik otázek Českým drahám. Například, zda se instituce bránila například trestním oznámením. Bohužel jsme na ně ale nedostali odpověď. „Omlouváme se, ale informace týkající se otázek bezpečnosti považujeme za důvěrné. K této věci Vám bohužel nemohu poskytnout bližší komentář. Děkuji za pochopení,“ zareagovala na otázky Ekonomického deníku tisková mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Kolem odposlechů je živo neustále. V červnu 2019 náhle skončil ve funkci šéf Útvaru zvláštních činností Vladimír Šibor, jehož útvar prováděl výše popisovanou kontrolu či zřejmě spíše instalaci na Českých drahách. Důvodem pro odchod měly být údajně jeho zdravotní potíže.

V téže době měl ovšem podle neoficiálních informací Ekonomického deníku v tichosti skončit i další vysoký důstojník Martin Sedlář, který měl na starosti odposlechy. Jeho zaměstnavatelem byla Bezpečnostní informační služba.

Ekonomický deník také tehdy požádal Petra Vincenze nejen o vyjádření k jeho tehdejší nové práci na Slovensku, ale i k incidentu na Českých drahách. Vincenz ale na konkrétní podněty zareagovat odmítl. Když Ekonomický deník požádal pod druhé o reakci, opět dostal zamítavé stanovisko.

Jan Hrbáček