INZERCE

Záložní plynová elektrárna o výkonu 300 MW Biblis , která se nachází ve spolkové zemi Hesensko v Německu. Foto: RWE AG

Spuštění vodíkového programu pro elektrárny neklapne, varují němečtí energetici

Zástupci německého energetického průmyslu vyjádřili pochybnosti, jestli plánovaná vládní strategie pro elektrárny, která má připravit půdu pro využití nových plynových elektráren připravených na vodík, bude vypracována dostatečně brzy, aby umožnila aukce ještě v roce 2024. Uvedl to německý ekonomický deník Handelsblatt.

„Jestli se se letos vůbec budou konat aukce, není jasné,“ řekl novinám Ingbert Liebing, šéf místního sdružení veřejných služeb VKU.

„Společnosti, které se chtějí zúčastnit tendrů na nové elektrárny, musí znát podrobnosti o aukci s dostatečným předstihem, aby mohly připravit své nabídky,“ podotkl Liebing.

„Aby bylo možné přilákat dostatek uchazečů a udržet odolnost dodávek energie, musí se návrh aukce zaměřit na regionální rozptýlení a pluralitu aktérů,“ argumentoval.

Šéfka lobbistické skupiny BDEW v energetickém průmyslu Kerstin Andreae Handelsblattu řekla, že společnosti „velmi netrpělivě“ čekají na zelenou, aby mohly začít plánovat výstavbu záložních elektráren, které jsou potřebné pro přechod k energetickému systému založenému na obnovitelných zdrojích energie.

„Otázky týkající se financování musí být zodpovězeny rychle, stejně jako otázky týkající se státní podpory a umístění elektráren,“ řekl Andreae.

Ministerstvo hospodářství mezitím uvedlo, že jednání o strategii probíhají ve vládě a s Evropskou komisí.

„V tuto chvíli nemůžeme učinit žádné konkrétní prohlášení o harmonogramu aukcí,“ řekl deníku mluvčí ministerstva. Očekává se, že první aukce pro elektrárny s celkovou kapacitou 10 gigawattů (GW) se uskuteční ve druhé polovině roku 2024.

článku časopisu Der Spiegel provozovatel přenosové soustavy TransnetBW vyzval vládu, aby zajistila adekvátní přidělení kapacity nových záložních elektráren v celé zemi. To by bylo zapotřebí, aby se zabránilo nerovnoměrnému rozložení kapacity energie z obnovitelných zdrojů.

„Kapacita je největší v severním a východním Německu, kde se obnovitelné zdroje běžně musí omezovat, aby se zabránilo přetížení sítě, zatímco elektrárny na fosilní paliva musí být spuštěny jinde. Tento postup je známý jako redispečink a může stát více než jednu miliardu eur ročně. Výstavba plynových elektráren připravených na vodík na západě a jihu by mohla být usnadněna, pokud stát poskytne provozovatelům finanční záruky, které po omezenou dobu odpovídají očekávaným nákladům na redispečink,“ argumentovala společnost.

„Díky tomu je zajištěn peněžní tok a investoři najdou lepší podmínky,“ což by pomohlo dosáhnout cílenější distribuce závodů při nižších celkových nákladech,“ doplnila TransnetBW.

Německá vláda představila klíčové body svých plánů v únoru, ale kompletní strategie pro elektrárny ještě nebyla předložena. Vláda jedná s Evropskou komisí o státní podpoře záložních elektráren. Komise již léta naléhá na Německo, aby zvážilo rozdělení své cenové zóny na severní a jižní nabídkovou oblast, aby lépe odráželo výhody hojnosti obnovitelné energie na severu. Proti tomuto kroku se vehementně staví jižní a západní německé spolkové země, kde sídlí mnoho nejvýznamnějších průmyslových podniků v zemi, kvůli obavám, že to povede k vyšším místním cenám elektřiny. Elektrárny na zemní plyn, které mohou být přestavěny na provoz na zelený vodík šetrný ke klimatu, mají zaplnit mezery v německém energetickém systému budoucnosti v době slabého větru a slunečního svitu.

(nik)