INZERCE

Ministr financí Zbyněk Stanjura. Foto: tisková zpráva ODS

Ministerstvo financí půjčí firmě OTE až 12 miliard korun na financování podpory zelené energetiky

Ministerstvo financí půjčí státem vlastněné společnosti OTE až 12 miliard korun. Peníze mají posloužit na dočasné vykrytí nerovnováhy mezi příjmy OTE a vyplácením provozní podpory elektrárnám ze skupiny obnovitelných zdrojů. Poskytnutí půjčky Ekonomickému deníku potvrdily obě zúčastněné strany.

Smlouva o zápůjčce se objevila ve veřejném Registru smluv. Podle zveřejněné smlouvy má OTE získat první 3 miliardy korun na začátku dubna, další peníze bude čerpat na začátku června, září a října. Zápůjčka je splatná nejpozději k datu 2. dubna 2025, přičemž část závazku může OTE uhradit v dřívějším termínu. Půjčka bude úročena ve výši repo sazby ČNB navýšené o 0,5 procentního bodu.

Podle vyjádření ministerstva financí se jedná již o šestou smlouvu o půjčce peněz správci energetického trhu, první z nich byla uzavřena v roce 2019. „Poskytované peněžní prostředky jsou určeny výhradně na financování závazků souvisejících s činností operátora trhu podle zákona o podporovaných zdrojích energie. Jedná se tak pouze o technické překlenutí časového nesouladu v peněžních tocích OTE, který plyne ze čtvrtletní frekvence úhrad ze státního rozpočtu z kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu,“ odpověděl Ondřej Macura z tiskového odboru ministerstva financí.

Do kompetencí společnosti OTE patří mimo jiné vyplácení provozních dotací podporovaným zdrojům energie. Jedná se velký balík peněz – odhad pro letošní rok činí 36 miliard korun, z toho víc než polovinu inkasují majitelé fotovoltaických elektráren postavených před rokem 2013. Podle rozhodnutí vlády z loňského prosince stát uhradí necelých 13 miliard korun, zbývajících 23 miliard zaplatí spotřebitelé elektřiny.

Půjčování peněz podnikům pod úplnou nebo většinovou kontrolou státu se v posledních letech značně rozšířilo. Jak Ekonomický deník jako první upozornil v srpnu 2022, ministerstvo financí půjčilo 15 miliard korun společnosti ČEPS, která se potýkala se zvýšenými náklady na služby výkonové rovnováhy. O rok později byla půjčka prodloužena do konce července letošního roku. Změnil se však její účel – stát touto formou podpořil ČEPS při akvizici plynárenských společností Gas Storage CZ a NET4GAS.

V polovině roku 2022 půjčil stát zastoupený ministerstvem financí peníze také společnosti ČEZ. Jednalo se o balík až 3 miliard eur (75 miliard korun), které ČEZ potřeboval složit jako záruku za transakce na energetických burzách. Většinu této půjčky ČEZ splatil již loni. Podle vyjádření ministerstva financí zbývá půjčka ve výši 1 miliardy eur, kterou má ČEZ splatit k 2. dubnu.

David Tramba