INZERCE

Železniční přejezd v ulici Tovární v Českém Těšíně. Ilustrační snímek. Foto: Wikimedia Commons

Antimonopolní úřad vyměřil za kartel při zakázce na zabezpečení přejezdů pokutu 51,5 milionu korun

Za účast v kartelové dohodě při zakázce na zabezpečení železničních přejezdů uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) třem firmám pokutu v celkové výši 51,5 milionu korun. Všechny splnily podmínky pro takzvané narovnání a k přečinu se přiznaly, dvě ale podaly rozklad proti výši stanovené pokuty. Jedná se o první ze série případů, které Úřad v této oblasti vyšetřuje.

Společnosti AK signal Brno, Signalbau z Přerova a Starmon z Chocně na Orlickoústecku porušily podle úřadu zákon o ochraně hospodářské soutěže, když v dubnu 2015 koordinovaly účast a nabídky do zadávacího řízení na veřejnou zakázku s názvem Zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech v úseku Vrané nad Vltavou (mimo) – Dobříš, kterou zadávala Správa železniční dopravní cesty (dnes Správa železnic). „Cílem dohody bylo, aby nejvýhodnější nabídku podalo sdružení Společnost ‚Vrané nad Vltavou – Dobříš‘, jehož hlavním členem byl soutěžitel AK signal Brno, což se následně stalo,“ uvedl.

ÚOHS pak ve správním řízení prostřednictvím detailní analýzy nabídek prokázal, že uvedení soutěžitelé v rozporu se zákonem jednali ve vzájemné shodě, čímž ovlivnili výsledek uvedeného zadávacího řízení a narušili hospodářskou soutěž.

Každá z firem dostala pokutu 17,174 milionu korun. Její výše se v tomto případě neodvozuje od obratu společností, ale od hodnoty ovlivněné zakázky, která činila celkem 210 477 375 korun. „Úřad vzal nicméně v potaz, že účastníci řízení prohloubili své soutěžní compliance programy (soubor interních pravidel proti narušování soutěže) a vyhověli podmínkám pro narovnání,” uvádí se v jeho zprávě.

Využití procedury narovnání neumožňuje postiženým firmám podat rozklad proti rozhodnutí o vině, firmy AK signal Brno a Starmon ale podaly rozklad proti výši stanovené pokuty a v jejich případě tak nejsou pravomocné. Firma Signalbau rozklad proti výši pokuty nepodala a musí ji zaplatit.

Bid rigging je druh kartelových dohod, které jsou uzavírány v souvislosti s veřejnými či soukromými zakázkami. Uchazeči o zakázku namísto soutěže mezi sebou uzavřou dohodu, aby zakázku získal předem určený člen kartelu, případně aby současně dosáhli navýšení nabídkové ceny. Ostatní uchazeči podávají takzvané krycí nabídky, aby bylo zachováno zdání soutěže. Bid rigging je nezákonný, protože narušuje principy spravedlivé hospodářské soutěže a vede k vyšším cenám pro veřejnost nebo pro organizace, které zakázky zadávají.

(mig)