INZERCE

Společnost RWE podle německého antimonopolního úřadu zjevně překračuje takzvanou hranici předpokladu dominantního postavení na trhu. Foto: RWE

RWE má dominantní postavení na německém trhu s elektřinou, varuje německý antimonopolní úřad

Německý úřad pro hospodářskou soutěž varoval energetickou společnost RWE, aby nezneužívala svého dominantního postavení na trhu s elektřinou v zemi. „Společnost RWE je nepostradatelná pro uspokojení poptávky po elektřině v Německu ve velkém počtu hodin,“ uvedl prezident antimonopolního úřadu Andreas Mundt a dodal, že společnost tak „zjevně překračuje takzvanou hranici předpokladu dominantního postavení na trhu“. Této hranici se podle něj blíží také energetické společnosti EnBW a LEAG.

Bundeskartellamt představil čtvrtou zprávu o podmínkách hospodářské soutěže při výrobě elektrické energie – takzvanou Zprávu o tržní síle. Zpráva analyzuje vztahy tržní síly při výrobě a prvním prodeji elektřiny v období od 1. října 2021 do 31. března 2023. Analýzy provedené Bundeskartellamt v rámci zprávy o tržní síle vycházejí z rozsáhlých údajů o nasazení všech elektráren v Německu během sledovaného období.

Zpráva o tržní síle je k dispozici ZDE.

RWE byla největším výrobcem elektřiny v Německu v období od října 2021 do března 2023, tedy v období, které je předmětem zkoumání v nejnovější zprávě Spolkového antimonopolního úřadu (Bundeskartellamt) o trhu. Měla tržní podíl 26,6 procenta, zatímco LEAG (ovládaný českými firemními skupinami PPF a EPH) vyrobil 15,7 procenta elektřiny a EnBW 11,4 procenta.

Úřad vysvětlil, že konkurenční postavení společnosti lze často posoudit podle jejího podílu na trhu. „Při výrobě elektřiny však tržní podíl nemá význam, protože elektřinu nelze skladovat. Musí být vyráběna přesně v okamžicích, kdy je jí zapotřebí, každou hodinu v roce. Výše tržního podílu v průběhu roku proto není rozhodující,“ dodal Mundt.

Dozorčí orgán uvedl, že tržní síla v odvětví elektřiny se měří podle toho, kolik hodin v roce je společnost nezbytná k uspokojení poptávky, a varoval, že tyto okamžiky nedostatku dávají dodavatelům možnost manipulovat s cenou.

„Parky elektráren všech tří předních výrobců elektřiny jsou pro uspokojení poptávky nepostradatelné zejména v době, kdy je výkup elektřiny z větrných a solárních elektráren nízký a poptávka vysoká,“ uvedl Mundt.

Dodal, že dovoz elektřiny bude v budoucnu stále nezbytnější, aby se udržela tržní síla předních domácích dodavatelů na uzdě. „Bez dostatečného dovozu elektřiny ve chvílích nedostatku by se tržní síla domácích výrobců elektřiny ještě více projevila,“ uzavřel Andreas Mundt.

(nik)