INZERCE

Starosta Salcburku Preuner (ÖVP, vpravo) s Peterem Umundumem, ředitelem představenstva pro balíky a logistiku společnosti Österreichische Post AG. Foto: město Salzburk

Rakouská pošta chce od příštího roku doručovat v Salcburku zcela bezemisně. V celé zemi do roku 2030

Po silnicích Rakouska již jezdí více než 3 000 e-vozidel rakouské pošty – Österreichische Post. Dalších více než 120 vozidel hodlá pošta dostat do ulic v Salcburku, aby doručování v tomto městě bylo od začátku roku 2024 zcela bez emisí CO2, oznámil poštovní podnik. Rakouská pošta má smělé plány, celostátní doručování bez emisí CO2 chce zajistit do roku 2030.

Rakouská pošta podle svých vlastních informací dělá další krok směrem k dekarbonizaci: v Salcburku má být doručovací vozový park do začátku roku 2024 zcela převeden na e-mobilitu.

„V Salcburku jsme uprostřed realizace; do začátku roku 2024 zřídíme kompletní nabíjecí infrastrukturu a uvedeme do provozu dalších 120 e-vozidel. Celkem v Salcburku investujeme přibližně 6,6 milionu eur, abychom mohli doručovat všechny balíky, dopisy, reklamní zásilky a tiskoviny zcela bez emisí,“ říká Peter Umundum, ředitel představenstva pro balíky a logistiku Rakouské pošty.

Podle společnosti byla přeměna již zahájena: V příštích měsících bude na dvou doručovacích základnách v Salcburku a jedné v Thalgau, necelých 20 kilometrů od rakouského hlavního města, instalováno více než 110 dobíjecích stanic pro e-flotilu.

V roce 2023 bude v Salcburku zakoupeno více než 120 nových e-vozidel určených k dodání a do konce roku bude v zemském hlavním městě i v jeho okolí jezdit více než 220 e-vozidel.

Dopisy, reklamní zásilky a tiskoviny budou doručovány ze dvou doručovacích základen ve městě a balíky budou doručovány z logistického centra v Thalgau. Po dokončení rozšíření se bude podle plánu po Salcburku pohybovat přibližně 100 doručovatelů, a to pěšky, na elektrokolech, e-mopedech nebo e-transporterech.

Celostátní doručování bez emisí CO2 do roku 2030, zní plán

Podle vlastního vyjádření provozuje Rakouská pošta v současné době největší e-flotilu v zemi s více než 3 000 e-vozidly, včetně přibližně 1 200 e-kol, e-nákladních kol, e-mopedů a e-trik a téměř 1 900 e-transporterů. Nejpozději do roku 2030 by chtěl poskytovatel služeb doručovat všechny balíky, dopisy, tiskoviny a reklamní zásilky bez emisí po celém Rakousku.

Od února 2022 jsou pro doručování nakupována pouze e-vozidla a ročně má následovat dalších přibližně 1 000 e-vozidel, uvádí. Potřebnou elektřinu si společnost částečně vyrábí sama.

Po celém Rakousku bylo postaveno 13 fotovoltaických elektráren o špičkovém výkonu přibližně 4,3 megawattu (MWp). V současné době se realizuje dalších 4,5 MWp a již se plánuje rozšíření o dalších 9 MWp. Například fotovoltaický systém v logistickém centru Salzburg-Thalgau má výkon téměř 400 kilowattů ve špičce (kWp). Společnost uvádí, že zelenou elektřinu nakupuje pouze v Rakousku.

(nik)