INZERCE

Nabíjení elektromobilu. Ilustrační snímek. Foto: Arval

Prodeje elektromobilů rostou. V červnu poprvé předstihly naftová auta

Elektromobilů se v červnu poprvé prodalo více než naftových aut, vyplývá z nových údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Celkově se pak prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v prvním pololetí meziročně zvýšil o 17,9 procenta na 5,4 milionu vozů.

Automobilový trh v Evropské unii vykázal růst jedenáctý měsíc za sebou. Celkový prodej aut v EU se v červnu meziročně zvýšil o 17,8 procenta na milion registrovaných vozů. Tento růst lze přičíst odrazu regionu od nízké srovnávací základny v loňském roce, způsobený především nedostatkem automobilových komponentů. S výjimkou Maďarska (-1,4 %) všechny trhy EU rostly, včetně čtyř největších: Německa (+24,8 %), Španělska (+13,3 %), Francie (+11,5 %) a Itálie (+9,1 %).

Zlepšení v posledních měsících naznačují, že evropský automobilový průmysl se zotavuje z narušení dodávek kvůli pandemií. Nicméně, jak konstatuje zpráva ACEA, kumulativní objemy jsou ve srovnání s rokem 2019 o 21 % nižší. Většina trhů v regionu výrazně rostla v v prvních šesti měsících roku 2023, včetně čtyř největších: Španělska (+24,0 %), Itálie (+22,8 %), Francie (+15,3 %) a Německa (+12,8 %).

V červnu vzrostl také podíl bateriových elektromobilů na trhu z 10,7 % na 15,1 % a poprvé tak předstihl podíl dieselových motorů. Hybridně-elektrické vozy zůstaly druhou nejoblíbenější volbou mezi kupujících nových automobilů, které představují 24,3 % trhu. Největší podíl, 36,3 % si však udržely benzinové vozy.

(mig)