INZERCE

KRIZE V OKD koláž: Ekonomický deník

AHG: Pokud se do konce týdne nedohodneme s vládou, hrozí krach OKD

Údajně rozhodující týden mají před sebou majitelé krizí zmítané OKD. Avizují, že pokud nebudou ministři rychle jednat, hrozí krach největšího zaměstnavatele na severu Moravy.

„Jsme znepokojeni tím, že se česká vláda nadále intenzivně nevěnuje jednáním o budoucnosti společnosti OKD. Po schůzce s ministry, která se uskutečnila 12. dubna, investoři poskytli veškeré dodatečné informace. Stejně tak sdělili svůj postoj a očekávání ohledně dvou konsenzuálních řešení. V průběhu minulého týdne se ale ministři odmítli zúčastnit všech schůzek, na které je investoři pozvali,“ uvedl mluvčí majitele OKD, investorského uskupení Ad Hoc Group Roman Pařík.

Pařík doplnil, že se investoři rozhodli neprodloužit termín, který vychází z dohody o uvolnění podmínek dluhu společnosti NWR a spolu s OKD pracují na nouzovém plánu pro případ, že se do 30. dubna nepodaří dosáhnout skutečné dohody. „Investoři jsou si vědomi, že členové vedení společností NWR a OKD dnes zasílají vládě dopis, v němž vysvětlují, že nebude-li nalezeno společné řešení během tohoto týdne, budou muset kvůli úsporám nákladů a zachování zbývající likvidity přijmout závažná rozhodnutí,“ dodal Pařík. Pravděpodobně by se tak otevřela možnost insolvence.

Dnes se sejdou ministři s vedením OKD a budou diskutovat o možném vývoji a variantách, které pro jednotlivé strany připadají v úvahu. Cílem je najít řešení, které by umožnilo stabilizaci OKD. Ve středu by měla o kritické situaci v těžební společnosti jednat vláda. Podle informací Ekonomického deníku, není pozván nikdo ze strany majitelů, tedy AHG.

„Vláda neustále přesvědčuje veřejnost, že chce minimalizovat negativní dopad případné insolvence. Tento přístup nás proto udivuje a jsme z něj zklamaní. Chápeme, že rozhodnutí nelze přijmout ze dne na den, ale ministři jsou o krizi informováni již od začátku ledna,“ dodává mluvčí AHG Roman Pařík. „Nové zákony nevyřeší provozní nebo finanční problémy společnosti OKD a diskuse o znárodnění pouze vystraší zahraniční investory,“ doplňuje.

Včera AHG uvedla, že prodá OKD státu za 150 milionů eur, tedy za méně něž 4 miliardy korun. Bonusem má být očištění od dluhů vůči držitelům dluhopisů. „Tato nabídka znamená, že držitelé dluhopisů odepíší dluh za více než 400 milionů eur,“ uvedl Pařík. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na to reagoval slovy, že kdyby vláda tuto nabídku přijala, byla by za „pitomce“. Podle něj je možným řešením koupě pohledávky, která by dala státu možnost mít silnou pozici ve věřitelském výboru.

Mládek již dříve uvedl, že vyžadovaná státní pomoc by byla větší. Z výpočtů, které byly udělány na základě nabídky AHG, podle něj vychází, že stát v budoucnu zaplatí za řešení situace v podniku 15 až 19 miliard korun bez záruky, že toto číslo je konečné.

OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.

 

 

Jiří Reichl, čtk

 

Více o tématu:

AHG nabídla státu OKD za míň než 4 mld. Kč; Mládek je proti tomu

AHG učinila nabídku státu: 4 miliardy za podíl v OKD

AHG neprodá OKD Krúpovi, chce ji nejprve stabilizovat s vládou

Paukner: Jsme schopni se s Krúpou bavit o provozování OKD

AHG: Vláda musí pomoci OKD, jiná alternativa neexistuje

Babiš: Lepší je neřízená insolvence OKD než poskytnutí 17 miliard

Miliardář Paukner: Chceme OKD pomoci, musí ale projít insolvencí