INZERCE

Prezident Enerhoatomu Petro Kotin při slavnostním podpisu smlouvy. Foto: Enerhoatom

Americká společnost Holtec chce na Ukrajině postavit až dvacet elektráren s malými modulárními reaktory

Na základě dohody o spolupráci podepsané mezi společností Holtec International a ukrajinským národním jaderným operátorem Enerhoatom bude na Ukrajině postaveno až 20 elektráren Holtec SMR-160. Podle dohody by první elektrárna měla začít dodávat energii do března 2029. Dohodu podepsali 21. dubna prezident společnosti Enerhoatom Petro Kotin v Kyjevě a generální ředitel společnosti Holtec Kris Singh v Camdenu ve státě New Jersey v USA. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také ukrajinský ministr energetiky Herman Galuščenko a viceprezident společnosti Holtec International pro operace na Ukrajině Riaz Avan.

Dohoda o spolupráci předpokládá realizaci prvního pilotního projektu SMR-160 s cílem dosáhnout minimálního kontrolovaného výkonu reaktoru a připojení k síti do března 2029, uvedla společnost Holtec.

„Dohoda o spolupráci dále předpokládá, že společnosti Enerhoatom a Holtec společně vypracují efektivní prováděcí plán pro urychlenou výstavbu a uvedení do provozu až 20 dalších zařízení SMR-160 na Ukrajině a pro zřízení výrobního závodu v zemi pro lokalizaci výroby různých zařízení potřebných pro stavbu reaktorů SMR-160.“

Dohoda vyzývá k založení společné projektové kanceláře, která zahájí práce potřebné pro licencování a nasazení reaktorů SMR-160 společnosti Holtec na celém území Ukrajiny se zaměřením na bývalé uhelné elektrárny. Enerhoatom poznamenal, že v kanceláři budou pracovat „nejen zástupci Enerhoatomu a Holtec International, ale také Státní komise pro dozor nad atomovou energií, Národního centra jaderného výzkumu a vývoje Ukrajiny, ministerstva energetiky Ukrajiny a světoznámých společností Mitsubishi, Hyundai a dalších“.

„Výstavba malých modulárních reaktorů (SMR) na Ukrajině by přispěla nejen k posílení energetické bezpečnosti země, ale umožnila by také nahradit tepelné elektrárny zničené ruskými útoky a dosáhnout cílů dekarbonizace,“ uvedl Galuščenko. „Plánujeme kompletní náhradu tepelné výroby. Nejlepším způsobem, jak nahradit uhlí, jsou malé modulární reaktory. SMR jsou výkonnou technologií, která by nám také umožnila decentralizaci výroby,“ doplnil.

„Podepsaná dohoda o spolupráci mezi společnostmi Enerhoatom a Holtec International na nasazení reaktorů SMR-160 vychází z dvou desetiletí prokazatelně úspěšné spolupráce obou společností,“ řekl Kotin.

„Tato dohoda o spolupráci povede k hospodářskému rozvoji, vytvoření pracovních míst, zřízení moderních výrobních zařízení, školicích zařízení, výzkumu a vývoje, a pomůže tak Ukrajině stát se regionálním centrem pro technologii jaderných reaktorů Holtec. Dohoda o spolupráci bude navíc hrát důležitou roli při zvyšování energetické bezpečnosti Ukrajiny a při prosazování cílů naší země v oblasti dekarbonizace, energetické nezávislosti a diverzifikace.“

Singh dodal: „Budeme s vámi stát bok po boku, abychom v rekordním čase postavili a uvedli do provozu až 20 reaktorů SMR-160. Jsme odhodláni pomoci ukrajinskému národu obnovit jeho energetickou infrastrukturu.“

Tovární reaktor SMR o výkonu 160 MWe společnosti Holtec využívá palivo z nízko obohaceného uranu. Aktivní zóna reaktoru a všechny součásti systému zásobování jadernou parou by byly umístěny pod zemí a projekt zahrnuje řadu funkcí včetně pasivního chladicího systému, který by byl schopen po odstavení pracovat po neomezenou dobu. K provozu reaktoru, který nepotřebuje k odstavení a odvádění rozpadového tepla žádnou energii na místě ani mimo něj, nejsou zapotřebí žádné aktivní součásti, například čerpadla.

„Tato dohoda se snaží posílit desetiletí trvající vztah mezi Ukrajinou a společností Holtec, který má za cíl poskytovat národu čistá energetická řešení, a vytyčuje cestu pro zelenou energetickou budoucnost Ukrajiny v době po ruské agresi,“ uvedla společnost Holtec.

V březnu 2018 bylo mezi společnostmi Holtec a Energhoatom podepsáno memorandum o porozumění, které předpokládá, že Ukrajina přijme technologii SMR společnosti Holtec a země se stane výrobním centrem pro komponenty reaktoru SMR-160. Memorandum o porozumění zahrnovalo licencování a výstavbu reaktorů SMR-160 na Ukrajině, jakož i částečnou lokalizaci komponent SMR-160. Ukrajinské výrobní centrum má odrážet možnosti pokročilého výrobního závodu společnosti Holtec v Camdenu a bude jedním ze čtyř výrobních závodů, které společnost Holtec plánuje vybudovat na rozptýlených místech po celém světě do poloviny roku 2020.

V červnu 2019 společnosti Holtec, Enerhoatom a ukrajinské Státní vědeckotechnické centrum formálně uzavřely partnerství s cílem pokročit v zavádění reaktoru SMR-160 na Ukrajině. Partneři ratifikovali vytvoření konsorciálního partnerství, které tyto tři společnosti zavazuje ke spolupráci s cílem pokročit v nasazení malého modulárního reaktoru SMR-160 v zemi. Konsorcium je americká společnost registrovaná v Delaware, přičemž každá ze tří stran vlastní přidělené akcie. Jeho technologické operační centrum bude sídlit v Kyjevě na Ukrajině.

(nik)