INZERCE

Od listopadu je v Česku možné legálně používat LED žárovky v osobních autech. Foto: Osram

Osram získal jako první v Česku osvědčení a může začít prodávat LED žárovky pro osobní auta

Od listopadu mohou nově čeští majitelé mnoha typů osobních a užitkových vozů legálně používat LED žárovky typu H7 v hlavních světlometech místo běžných halogenových žárovek. Nedůvěru k nové technologii se podařilo prolomit společnosti Osram Česká republika. Ta v tiskové zprávě oznámila získání příslušného technického osvědčení od ministerstva dopravy.

LED žárovka s chladně bílým světlem podobným dennímu světlu osvítí vozovku s až o 230 procent vyšším jasem než dnes běžné halogenové autožárovky. Její použití tak může snížit riziko dopravních nehod zaviněných nedostatečným osvětlením vozidel. Současně LED žárovka nabízí až pětkrát delší životnost.

„Možnost vyměnit halogenky za LED v čelních světlometech může mít díky větší spolehlivosti a svítivosti i vliv na snížení nehodovosti, a to především v nadcházejících měsících s krátkou dobou denního světla,“ dodává Ellen Benešová ze společnosti Osram Česká republika.

LED žárovky je možné instalovat do potkávacích a dálkových světel vozů, které jsou uvedeny na seznamu vozidel s Ministerstvem dopravy schválenou technickou způsobilostí. Tento seznam zahrnuje aktuálně více než 90 modelů osobních vozů značek Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Škoda, Toyota, Volkswagen a 10 modelů užitkových vozů značek Citroen, Fiat, Ford, MAN, Mercedes-Benz, Peugeot a Volkswagen.

Česká republika je teprve pátou zemí v Evropě, ve které se použití LED světelných zdrojů pro tyto účely a v takovém rozsahu povedlo legalizovat. Společnost Osram Česká republika jako první získala potřebné osvědčení ministerstva dopravy a může tak nové LED žárovky typu H7 na českém trhu legálně nabízet k prodeji.

Skupina ams OSRAM Group je globálním výrobcem osvětlení s více než 110letou historií. Skupina se sídlem v rakouském Premstaettenu dosáhla v roce 2021 obratu ve výši přes 5 miliard dolarů. Akcie společnosti jsou kotovány na švýcarské burze. V České republice má vedle prodejních aktivit také výrobní závod v Bruntálu. Dceřiná firma Osram Česká republika v minulém roce vykázala tržby 880 milionů korun.

Tomáš Rovný