INZERCE

Rumunská jaderná elektrárna Černá voda. Foto: Nuclearelectrica

Po jádru se po Polácích ohlížejí intenzivně i Rumuni. Přísliby ze zámoří už zazněly

Rumunský ministr energetiky Virgil Popescu nastínil novou spolupráci v jaderné oblasti. Popescu uvedl, že Kanada i USA nabízejí pomoc s financováním výstavby jaderné elektrárny Cernavoda 3 a 4. Doplnil pak, že americké firmy Fluor Corporation a Sargent & Lundy, kanadská SNC Lavalin a francouzská Framatome se dohodly s Nuclearelectricou na „prozkoumání možností spolupráce v civilní jaderné oblasti“.

Rumunský ministr energetiky Virgil Popescu na mezinárodní ministerské konferenci Mezinárodní agentury pro atomovou energii o jaderné energii v 21. století (IAEA) v USA uvedl, že „spolu s americkou ministryní energetiky Jennifer Granholmovou a Jonathanem Wilkinsonem, kanadským ministrem přírodních zdrojů bylo oznámeno velmi důležité oznámení pro rozvoj civilního jaderného programu v naší zemi“.

Popescu na sociálních sítích napsal, že americké společnosti Fluor Corporation a Sargent & Lundy, kanadská SNC Lavalin a francouzská Framatome „přinesou bezkonkurenční odborné znalosti v oblasti bezpečného a spolehlivého poskytování jaderné energie světové úrovně“ a budou se týkat jak „tradičních“, tak pokročilých jaderných reaktorů.

Ministr energetiky doplnil, že „prostřednictvím těchto partnerství také dosáhneme našich dekarbonizačních cílů a zároveň posílíme energetickou nezávislost a bezpečnost“ a „ukážeme, že nedovolíme, aby byla energie využívána jako politická zbraň“.

Na samostatné schůzce s náměstkem amerického ministra pro energetiku Davidem Turkem byl projednán stav projektů, na které se vztahuje dohoda o spolupráci obou zemí, uvedl Popescu, včetně malých modulárních reaktorů (SMR).

„Sdělil nám, že ministerstvo energetiky analyzuje možnost zapojení do financování výstavby reaktorů 3 a 4 v Černavodě, a to jako doplněk k finanční podpoře, kterou budeme mít od Exim Bank,“ uvedl dále Virgil Popescu.

Doplnil, že o společných projektech jednal také s kanadským ministrem přírodních zdrojů Jonathanem Wilkinsonem, který mu sdělil, že Rumunsko má „podporu a financování ze strany kanadské vlády pro modernizaci reaktoru 1 a výstavbu reaktorů 3 a 4″. Dodal, že spolu také „diskutovali o zvláštním významu, který musíme přikládat přípravě nové generace odborníků na rozvoj jaderné oblasti“.

Partnerství mezi USA a Rumunskem v oblasti jaderných reaktorů SMR bylo zahájeno v březnu 2019 uzavřením memoranda o porozumění mezi společnostmi Nuclearelectrica a NuScale, jehož cílem je prozkoumat možný vývoj. V roce 2020 následovala mezivládní dohoda mezi Rumunskem a USA a vyjádření zájmu ze strany americké Exim Bank o poskytnutí podpory ve výši až 7 miliard USD.

Společnost Nuclearelectrica plánuje provozovat elektrárnu Cernavoda 1 do konce roku 2026 a poté v letech 2027 až 2029 provést její rekonstrukci. Po schválení opětovného spuštění bezpečnostními regulačními orgány by pak měl být blok 1 v provozu přibližně do roku 2060. Projekt tak představuje důležitou součást rumunské politiky, jejímž cílem je dosáhnout od roku 2050 nulových čistých emisí oxidu uhličitého. Celkové náklady na rekonstrukci se odhadují na 1,85 miliardy eur (1,85 miliardy USD).

Kandidátem na renovaci bude také blok Cernavoda 2, který je však o devět let mladší než blok 1 a měl by být renovován v roce 2037.

Souběžně s renovací chce Nuclearelectrica dokončit a uvést do provozu další dva napůl rozestavěné bloky kanadské společnosti Candu v Cernavodě, a to bloky 3 a 4.

První nasmlouvané práce za tímto účelem, na nichž se podílela jak společnost Candu Energy, tak i Sargeant & Lundy, začaly v listopadu loňského roku. Blok 3 by mohl být v provozu do roku 2031.

(nik)