INZERCE

Nepřiznaný majetek autorů videí na internetových platformách činí jen po jedné kontrole desítky milionů korun. Foto: Svaz měst a obcí

Finanční správa: Autoři videí na YouTube a Twich neplatí daně. Kontrola odhalila nepřiznané příjmy v desítkách milionů korun

Finanční správa odhalila nepřiznané příjmy u subjektů, které zveřejňují videa na internetových platformách YouTube a Twitch. Jenom v Moravskoslezském kraji ukázala na desítky milionů korun nezaplacených daní. Podle Finanční správy budou kontroly odvádění daní pokračovat, zaměří se i na širší spektrum platforem.

Kontrola se zaměřila na subjekty, které publikují videa nebo živé přenosy na internetových platformách, a dosahují tak zdanitelných příjmů. Týká se to například příjmů z prodejů produktů s logem, ze smluvních produktů nebo ze sponzorských darů.
,,Rozdíl mezi zjištěnými příjmy a údaji tvrzenými daňovými subjekty v přiznáních k dani z příjmů fyzických či právnických osob, případně k dani z přidané hodnoty těchto subjektů činil jen v dosud ukončených případech řešených Finančním úřadem pro Moravskoslezský kraj v souhrnu desítky milionů korun, které nebyly odvedeny do veřejných rozpočtů,“ uvedl zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský“.

Finanční správa vyzvala tvůrce internetového obsahu, kteří vytvářejí videa a mají z nich zisky, aby podali dodatečné daňové přiznání za zisky, které dosud nevykázali. Zároveň upozornila, že v prvním pololetí roku 2023 uskuteční další kontrolní akci v tomto segmentu a zaměří se na širší spektrum internetových platforem.

(bar, čtk)