INZERCE

Výcvikové středisko Ministerstva dopravy funguje už téměř 30 let. Foto: Ministerstvo dopravy

Čeští specialisté cvičili Němce, jak stavět provizorní mosty

Patnáctičlenná skupina německých mostních specialistů se ve výcvikovém středisku Ministerstva dopravy cvičila ve výstavbě provizorních mostů.Ty pomáhají nejen při živelních katastrofách, ale i jako dočasné komunikace při opravách v dopravní infrastruktuře.

Patnáct specialistů vyslaných Spolkovou agenturou pro technickou pomoc THW (Bundesanstalt Technisches Hilfswerk) přijelo do výcvickového střediska v Kojetíně, aby se formou týdenního intenzivního kurzu seznámili se systémem využití provizorních mostů a technologickými postupy pro jejich stavbu. Součástí výcviku byla i výstavba provizorní mostní konstrukce.

Pomáhají při živelních katastrovách či v dopravě

Provizorní mosty jsou běžně používány nejen při krizových situacích, jako jsou třeba povodně, ale také v dopravní insfrastruktuře, kde slouží při provozních opravách silnic nebo výstavbě nových mostních objektů.

Česko-německá skupina ve výcvikovém středisku v Kojetíně. Foto: Ministerstvo dopravy

Výcvikové středisko Ministerstva dopravy funguje už od roku 1993. Poskytuje školící služby nejen složkám Integrovaného záchranného systému, ale i příslušníkům Armády České republiky. Zkušenosti zde získávají studenti stavebních fakult nebo zástupci stavebních firem.

Jana Bartošová