INZERCE

Ropa, těžební věž. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Kreml začíná být nervózní. Rusko hledá nové odběratele ropy. Láká na nízké ceny

Kreml není po invazi na Ukrajinu tak sebejistý, že jej sankce nezasáhnou, jak se snaží navenek tvářit. Nyní totiž nervózně hledá nové zákazníky pro ropu nechtěnou v Evropě. Několika asijským zemím nabídla dlouhodobé smlouvy s třicetiprocentní slevou. O ruské nabídce informovala agentura Bloomberg s odvoláním na anonymního úředníka. Podle zdroje agentury je cílem zabránit případnému zavedení cenového stropu na ruskou ropu.

Nákupy ruské ropy již zastavily USA, Kanada i Velká Británie. V souladu s šestým balíčkem sankcí se do šesti měsíců vzdají ruské ropy i státy Evropská unie. A to bude pro Rusko rána nejsilnějšího kalibru.

Pro pořádek připomeňme, že z embarga z šestého balíku sankcí bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Česká republika bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Rusové tedy aktuálně hledají nové odběratele paliva, kteří by nahradili evropské zákazníky. Zatím nebylo zveřejněno, komu by Rusko mohlo nabídnout zmíněné slevy. Již dříve však indonéský ministr cestovního ruchu na Instagramu napsal o korespondenci z Ruska, které nabízelo Jakartě dodávky ropy za cenu o 30 procent nižší než na mezinárodním trhu.

Lze také odhadnout, že na seznamu je i Indie, která v posledních měsících zvýšila dovoz ruské ropy padesátinásobně, takže již nyní tvoří 10 procent všech zahraničních nákupů černého zlata pro subkontinent. Nabídku pravděpodobně obdržel i největší světový dovozce ropy, Čína.

Další adresáty stojí za to hledat mezi zeměmi s nedostatkem peněz, které neodsoudily ruskou agresi proti Ukrajině a nepřipojily se k sankcím.

Koncem června západní agentury napsaly, že země G7 by mohly zavést cenový strop na ruskou ropu a plyn, čímž by se snížily příjmy, z nichž Kreml financuje svou válečnou mašinérii na Ukrajině.

Kdo byl dosud (a po desetiletí) největším odběratelem ruské ropy?

Podle zprávy společnosti BP za posledních 71 let Rusko prodalo loni do zahraničí 263,6 milionu tun ropy. Více než polovinu nakoupila Evropa (138,7 milionu tun), Čína 79,6 milionu tun a USA 9,9 milionu tun.

Pokud jde o ropné produkty, Rusko vyvezlo 140,7 milionu tun, z čehož více než polovinu nakoupili evropští zákazníci: 75,9 milionu tun. Američané nakoupili 22,6 milionu tun.

Za předpokladu ztráty trhů Evropské unie, Spojeného království a USA budou muset ruské společnosti najít nové odběratele pro nejméně 150 milionů tun ropy a 100 milionů tun ropných produktů. A to se stane rychle.

Může Asie absorbovat takové množství paliva? V neprospěch Ruska hovoří strategie, které již klíčové země v regionu zavedly s cílem snížit spotřebu fosilních paliv.

(hrb)