INZERCE

Původem italská pizza si získala popularitu po celém světě. Foto: Pixabay (autor Igor Ovsyannykov)

Řetězec pizzerií Coloseum vstoupí na burzu, chce získat kapitál pro expanzi

Firemní skupina Coloseum chce prodat investorům až 38 procent svých akcií. Nabídne je prostřednictvím Burzy cenných papírů Praha v průběhu června, cílem je získat více než 100 milionů korun na financování dalšího rozvoje. Coloseum Holding se tak historicky první veřejně obchodovatelnou společností z oboru gastronomie na pražské burze.

Majoritním vlastníkem zůstane i nadále zakladatel a majitel skupiny Coloseum Jan Mužátko. „Coloseum je na trhu už více než čtvrt století. Další, věříme, že úspěšné čtvrtstoletí tak chceme odstartovat na pražské burze. Máme ambiciózní plány, a i proto si jdeme pro peníze formou veřejné nabídky akcií. Chceme, aby i drobní investoři, pravidelní hosté našich provozoven, měli možnost podílet se na dalším rozvoji a stali se spolumajiteli své oblíbené restaurace či kavárny“ říká Jan Mužátko.

V roce 2019 dosáhl obrat skupiny 352 milionů korun a Coloseum mělo téměř 400 zaměstnanců. Po nástupu koronavirové epidemie klesly skupině Coloseum tržby až o dvě třetiny, počet zaměstnanců se snížil ve stejném poměru. Dnes se podle manažerů Colosea začíná situace obracet k lepšímu, lidé se vracejí do restaurací a čísla skupiny Coloseum se dostávají na předcovidovou úroveň.

Až 600 tisíc nově emitovaných akcií v hodnotě 75 až 150 milionů korun odpovídá maximálně 38procentnímu podílu ve společnosti. Skupina vychází vstříc menším investorům, objem minimální investice by měl být nastaven na 20 tisíc korun. Zájemci budou moct zakoupit akcie Coloseum po schválení regulačními orgány prostřednictvím partnerských společností Portu, Patria Finance a Fio banka. Část získaného kapitálu bude použita na snížení zadlužení, zbytek na financování nových projektů.

Novým projektem skupiny Coloseum je uvedení italského kavárenského řetězce do Česka. Skupina podepsala desetiletou exkluzivní smlouvu pro zastoupení Caffé Pascucci v České republice v pozici Master Franchisant. Jako první z kavárenských řetězců v Česku tak bude nabízet spolupráci formou franšízy. První kavárna byla otevřena v dubnu v Dušní ulici v Praze. V horizontu pěti let skupina plánuje otevření až 50 vlastních a franšízových kaváren a bister po celé České republice.

„Na uvedení první restaurační společnosti na pražskou burzu se těšíme. Lidem jsou gastro provozovny blízké, mají je spojeny s příjemnými zážitky a mají chuť do svých oblíbených podniků investovat. Věříme, že tomu bude podobně i v případě akcií Colosea,“ říká Petr Koblic, generální́ ředitel Burzy cenných papírů Praha. Akcie Colosea budou zařazeny na trhu Start určeném pro malé a střední podniky.

Pod Coloseum Holding, který se na burzu chystá vstoupit, vedle řetězce pizzerií a plánovaných kaváren spadají také Pivovar Národní v Praze, Občanská Plovárna s kapacitou 2 500 osob či hokejové arény v Liberci, Pardubicích a v Kladně. Od roku 2020 je součástí skupiny také velkoobchod Pragogastro.

Tomáš Rovný